Turistička atrakcija: Bijela i crna rijeka teku zajedno, a boje im se ne pomiješaju

spot_img

Zanimljiv fenomen na svijetu su bijela i crna rijeka Aragvi koje se spajaju, ali im se boje ne pomiješaju. Radi se o rijeci Aragvi u Gruziji koja sa svojim slivovima teče duž južnih padina Kavkaskih planina. Brana Zhinvali izgrađena je na rijeci Aragvi 1986. godine, a njena hidroelektrana od 130 MW generira veći dio električne energije u Gruziji.

Snimke dviju rijeka čije boje se ne miješaju obišle su svijet i zainteresirale brojne putnike koji su posjetili Gruziju uvjeriti se u ovaj fenomen.

Tetri Aragvi (Bijeli Aragvi) teče od Gudaurija do grada Pasanauri, gdje mu se pridružuje Shavi Aragvi (Crni Aragvi), potom se na jugu spajaju s rijekom Mtkvari kod Mtskhete drevne istočne Gruzije.

Ova rijeka je turistička atrakcija upravo zbog toga što se boje ne miješaju nego spojene teku dalje u dvije boje. Zanimljiva legenda vezana je uz ovaj prirodni fenomen.

Izvor: YouTube kanal Life Channel

Ove dvije rijeke prema legendi su dvije sestre. Jedna je svjetlokosa, druga tamnokosa, a obje sestre zaljubile su se u jednog hrabrog viteza. Vitez se odlučio i oženio svjetlokosu sestru. Tamnokosa sestra je počinila samoubojstvo skočivši s vrha planine u crnu rijeku. Svjetlokosoj sestri jako je nedostajala sestra pa je u konačnici i ona skončala život i pretvorila se u bijelu rijeku. Sada teku jedna uz drugu.

Sličan fenomen nalazimo u Brazilu

Grad Manaus u Brazilu nalazi se na 10 kilometara udaljenosti od ušća rijeka Negro i Solimões. Ovo su dvije velike pritoke rijeke Amazone, a iako vam imena ovih rijeka vjerojatno nisu poznata, mjesto gdje se rijeke susreću vrlo je zanimljivo i prava je turistička atrakcija.

Prva rijeka, Rio Solimões puna je sedimenata koji se ispiru s planina Anda. Zahvaljujući pijesku i mulju rijeka izgleda muljevito i boja joj je gotovo svijetlosmeđa, a mještani je zovu bijela rijeka.

S druge strane postoji i rijeka Negro (ili Rio Negro) znatno tamnije boje vode zbog prisutnosti kiseline koja nastaje kod nepotpune razgradnje vegetacije. Iako je mještani zovu crna rijeka, nije baš crna. Međutim, boja Rio Negra vrlo se razlikuje od Rio Solimõesa, a kako izgledaju kada se spoje najbolje pokazuje video.

Izvor: YouTube kanal mikeandcharlene7
Video: Meeting of the Waters, Manaus, Brazil’s #1

U dužini šest kilometara vode dviju rijeka teku jedna uz drugu bez puno miješanja. To je jedna od glavnih turističkih atrakcija Manausa u Brazilu. Ovaj fenomen je posljedica razlika u temperaturi, brzini i količini otopljenih sedimenata u vodama dviju rijeka.

I Hrvatska ima Bijelu i Crnu rijeku

Još u legendi o Crnoj kraljici opisano je stvaranje Bijele i Crne rijeke na Plitvičkim jezerima odnosno stvaranje izvora ovih rijeka: …”Moje suze stvorit će vodu: desno oko za crni izvor Crne rijeke, a od lijevog nastat će bijeli izvor za vodu Bijele rijeke.”

Imena ovih rijeka potpuno su opravdana – bijela rijeka zbog specifične pjeskovite podloge izvora i dijelova svog vodotoka djeluje bijelo, a Crna rijeka zbog šumovitog područja kojem prolazi i mahovinama koje obrastaju njeno dno te zasjene djeluje crno.

No, kada bi otkrili da je Bijela rijeka na kartama iz 19. stoljeća bila nazvana Vrbovska rijeka, zasigurno bi otvorili mjesta za novu priču.

///TAJNE PLITVIČKIH JEZERA – JE LI BIJELA RIJEKA DOISTA BIJELA, A CRNA RIJEKA CRNA?

Naslovna fotografija: Screenshot YouTube video Confluence of Black and White Aragvi in Georgia Aerial Video – Life Channel

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.