Festival svjetla završava sutra – iskoristite ovaj vikend za uživanje u svjetlosnim pričama

spot_img

Ovoga vikenda posljednja je prilika za obilazak 29 svjetlosnih priča koje donosi Festival svjetla Zagreb, a među njima su i tri s potpisom udruge Umjetnost za grad, nastale u suradnji s timom hrvatskih vizualnih i multimedijalnih umjetnika koji čine Jelena Petric, Branimir Štivić, Anja Leko, Andrej Beštak, Hrvoje Nikšić i Vojin Hraste.

festival svjetla umjetnost za grad
Krijesnice, foto: Samir Cerić Kovačević

Dvije svjetlosne instalacije koje ste već imali prilike vidjeti u sklopu prošlogodišnjeg programa, Procvat i Tajni život šuma, sada su, u drugačijem izdanju, našle svoje mjesto u parku između Aleksandrovih stuba i kina Tuškanac te u Parku šumi Tuškanac kod Golubovca, dok nova svjetlosna instalacija Krijesnice čeka da ju otkrijete u skrivenom šumovitom prolazu na Trgu braće Mažuranić.

///Festival svjetla 2024. u svom šestom izdanju na ulice Zagreba donosi 29 atrakcija na 24 lokacije

Procvat je ambijentalna svjetlosna instalacija koja nas podsjeća da sve u prirodi ima svoj ritam i mijene, kao i da je sve što nas okružuje u nekoj vrsti (su)odnosa. Stavljajući naglasak na igru udvoje, ovoga puta dviju boja, Procvat simbolizira dinamiku međusobne povezanosti sa svim različitostima, odnosno suprotnostima. Svjetlosnu instalaciju, uključujući i postav i oblikovanje svjetla, potpisuje Jelena Petric, dok je za programiranje svjetla zadužen Branimir Štivić. Zvuk oblikuje Hrvoje Nikšić, a projekt razvija i kreativno vodi Ana Mikin.

procvat
Procvat, foto: Samir Cerić Kovačević

Krijesnice su prva u nizu umjetničkih instalacija koje prate imaginarni život krijesnica i predstavljaju dinamiku njihovih odnosa i svakodnevice. Ova viseća svjetlosna instalacija organskog oblika simbolizira kukuljice, odnosno nukleuse u kojima krijesnice miruju i spavaju prije njihove noćne šumske igre. Seriju instalacija na ovu temu razvija Ana Mikin u suradnji s raznim umjetnicima, a ovu, prvu u nizu, potpisuje Jelena Petric, dok zvuk oblikuje Vojin Hraste.

festival svjetla umjetnost za grad
Krijesnice, foto: Samir Cerić Kovačević

Tajni život šuma je svjetlosna priča koja nas poziva da zakoračimo u šumu izvan ovog svijeta i otkrijemo sve njezine tajne. Vodi nas putevima jedne zamišljene vanzemaljske šume u kojoj su nebeska tijela u bliskoj komunikaciji sa stablima, osvjetljavajući iznenađujući život koji se odvija podno njihovih krošnji. Ovogodišnji postav i oblikovanje svjetla potpisuju Jelena Petric, Anja Leko i Andrej Beštak, dok iza razvoja projekta i kreativnog vodstva stoji Ana Mikin. Za oblikovanje zvuka zadužen je Hrvoje Nikšić, a u realizaciji svjetlosne instalacije sudjelovala je Iva Rodić Novak.

festival svjetla umjetnost za grad
Tajni život šuma, foto: Samir Cerić Kovačević

Uz spomenute instalacije, na manifestaciji Festival svjetla, udruga Umjetnost za grad, zajedno s Turističkom zajednicom grada Zagreba, predstavlja i svjetlosnu intervenciju Ritam i mjera svjetlosti španjolskog umjetnika na Umjetničkom paviljonu na Trgu kralja Tomislava. 

Procvat, Krijesnice i Tajni život šuma dio su programa ovogodišnjeg Festivala svjetla Zagreb koji se održava u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i u suradnji s Gradom Zagrebom od 20. do 24. ožujka 2024., svakodnevno od 18 do 23 sata.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.