Nakon dvije godine pauze, na glavni motovunski trg se proteklog vikenda vratio poznati Festival terana i tartufa koji tradicionalno okuplja brojne izlagače i posjetiteljima nudi degustacije terana, tartufa i raznih delicija na bazi tih dvaju eno-gastronomskih dragulja.
Festival terana i tartufa na jednom mjestu okuplja istarske vinare, proizvođače terana, koji mu žele odati priznanje koje zaslužuje. Svoje iznimno zajedništvo su na radost brojnih vinoljubaca pokazali motovunski vinari, koji su ponovno bili svi na okupu, a bogatu vinsku ponudu su upotpunili vinari iz susjednih vinogorja – Vižinade, Oprtlja i Buzeta. Iako su se vinari predstavljali i s drugim vinima, u središtu pozornosti bio je teran, tako da su posjetitelji imali jedinstvenu priliku na jednom mjestu kušati njegove verzije iz različitih teroara, godišta i stilova pojedinih vinarija.
Uz teran, ravnopravna zvijezda festivala je bijeli tartuf, najskuplja podzemna gljiva na svijetu i podzemno istarsko blago bez kojeg bi današnja gurmanska kuhinja bila nezamisliva. Na festivalu je sudjelovala i Udruga tartufara “Istra” sa sjedištem u Motovunu čiji su predstavnici istaknuli su kako je kvaliteta tartufa izuzetna, ali da nema većih količina niti velikih primjeraka. Iznimno male količine prate iznimno visoke cijene, pa cijena kilograma bijelog tartufa prve klase dostiže cijenu od pet tisuća eura.
Unatoč lošoj sezoni bijelog tartufa održano je tradicionalno vaganje najvećeg tartufa festivala, a uvjerljivi pobjednik 11. Festivala terana i tartufa bio je 454 grama težak primjerak tvrtke Natura tartufi iz Buzeta, koja ove godine slavi 30 godina postojanja. Priznanje Marku Puhu iz tvrtke Natura tartufi koja djeluje pod brendom Pietro&Pietro uručio je direktor motovunske turističke zajednice David Matković, a proglašenje najvećeg tartufa festivala privuklo je pozornost brojnih posjetitelja.
U gourmet ponudi festivala bile su tradicionalne istarske tjestenine, fuži i pljukanci s umakom na bazi tartufa i na bazi divljači mariniranom u teranu, koje su pripremali iskusni i profesionalni kuhari. Osim proizvoda na bazi terana i tartufa, pod velikim šatorom na glavnom motovunskog trgu su se mogle kušati i brojne druge delicije poput meda, maslinovog ulja, sira, suhomesnatih proizvoda, čokolade, likera i rakija, istarskih fritula i dr.
Organizatori su za one najmlađe u kulturno-edukativnom centru boutique hotela “Kaštel” pripremili dvije zanimljive dječje radionice – radionicu izrade tjestenine i likovnu radionicu slikanja tehnikom vinorel, gdje se umjesto boja koristilo vino – teran, naravno!
Za dobro raspoloženje na festivalu bili su zaduženi kvartet Mistral, sjajna Limena glazba Zajednice Talijana iz Buja i Remix Band, koji je zabavljao publiku do kasno u noć. Program festivala vodio je Borna Šmer.
Prema nekim procjenama, tijekom jednodnevnog jesenskog festivala, kroz Motovun, srednjovjekovni gradić na brdu s prekrasnim pogledom na vinograde u jesenjim bojama i Motovunsku šumu, najpoznatije stanište bijelog tartufa, prošlo je gotovo sedam tisuća posjetitelja. Uz domaće goste, prevladavali su gosti iz Slovenije, Italije, Njemačke i Austrije.
Izvor fotografija: Turistička zajednica općine Motovun