Gdje je najstariji vinski podrum, gdje je kovan prvi hrvatski novac i odakle potječu palme sa splitske rive?

Pitanje iz naslova možda će zbuniti mnoge, no odgovor je jednostavan: u Požeško-slavonskoj županiji. Spektakularna priroda, aktivni odmor, vrhunski zalogaj, odlična zabava, dobro društvo i poznata slavonska gostoljubivost – puno je dobrih razloga zašto navratiti u Požeško slavonsku županiju, destinaciju u kojoj su jesen i zima, u bojama zlata, a takvo je i gostoprimstvo domaćina.

Foto: Borna Subota, izvor: Turistička zajednice Požeško-slavonske županije

Popis onoga što morate vidjeti i doživjeti je podugačak, ali izdvojili smo za vas najvažnije lokacije koje najbolje predstavljaju ovu zlatnu regiju, a nude i odgovore na pitanje iz naslova. Krenimo redom….

Državna ergela Lipik

Turistička ponuda Državne ergele oduševit će stare, a posebice mlade ljubitelje životinja i prirode. U ergeli se nalazi oko 70 lipicanaca, a njihov uzgoj proglašen je nematerijalnim kulturnim dobrom. Naučite više o lipicancima, fotografirajte ih, upišite školu jahanja, provozajte se kočijom kroz perivoj ili se okušajte u rekreativnom i terenskom jahanju obroncima Psunja.

ergela lipi, požeško slavonska županija
Foto: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

///Pet mjesta u Slavoniji koja trebate posjetiti ako ste u potrazi za autentičnim doživljajima

Sovsko jezero

Ostatak nekadašnjeg Panonskog mora, jedinstveni je primjerak prirodnog jezera u brežuljkastom području Požeško-slavonske županije. Nalazi se na sjevernoj padini Dilja, na nadmorskoj visini od 430 metara. Nazivaju ga još i Modrim okom Slavonije, a okružuju ga šume hrasta kitnjaka i običnog graba, te bukve. Sovsko jezero pravo je mjesto za uživanje i izlet u prirodi s prijateljima ili obitelji. Istočno se nalazi uzvišenje Jezero Brdo, na vrhu kojeg je piramida Vidikovac. Zanimljivu Legendu o Sovskom jezeru i njegovom nastanku, nestanku i pojavljivanju na ovoj lokaciji pročitajte u blogu Sandre Vukoje.

sovsko jezero požega
Foto: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Izletište Omanovac

Požeško-slavonska županija omiljena je destinacija ljubitelja planinarenja. Na 655 metara nadmorske visine smjestio se Planinarski dom Omanovac okružen gustim šumama te protkan uređenim biciklističkim i planinarskim stazama.

odmor u zlatnoj slavoniji
Omanovac, foto: Igor Šeler, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

///Aktivan odmor u Požeško-slavonskoj županiji – pustolovina za pamćenje

Izletište Omanovac se nalazi na istoimenom brdu iznad Pakraca, od kojeg je cestom udaljen samo osam kilometara. Kada stignete do cilja, odmor, okrjepu i smještaj možete potražiti u Planinarskom domu. U ponudi su i brojni sadržaji za odrasle i djecu, te nezaboravan panoramski pogled.

požeško slavonska županija
Foto: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Najstariji vinski podrum u Hrvatskoj

Obnovljeni Dvorac Turković pripada najljepšim spomenicima bogate kulturne baštine Slavonije. Nastao je na ostacima cistercitske opatije i sadrži vinski podrum iz 1232. godine, jedan od najstarijih podruma u Hrvatskoj. Posebna značajka ovoga podruma je gotovo 800 godina neprekinute vinske proizvodnje. U njemu su, prema predaji, 1741. godine, punih sedam dana boravili carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk, uživajući u ljubavnoj moći njegovih vina. O njihovoj avanturi i danas svjedoči udubljenje u središtu kamenog stola, koje jednim dodirom ispunjava sve ljubavne želje.

vinski podrum, dvorac turković, požeško slavonska županija
Foto: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Kompleks kurije Janković

Želite li iz prve ruke doznati gdje se kovao prvi hrvatski novac, tada morate posjetiti Gradski muzej Pakrac. Smješten u središtu grada, na kompleksu vlastelinstva Janković, između ostaloga priča priču o slavonskom banovcu. Moneta banalis prvo se od 1256. do 1260. godine kovao upravo u Pakracu, a nastavio u Zagrebu. Riječ je o jednoj od najljepših hrvatskih, ali i europskih kovanica iskovanih u srebru.

slavonski banovac
Slavonski banovac, foto: Josip Novosel, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

///Sajam Slavonski banovac i ove će godine ispričati priču o prvoj hrvatskoj kovnici novca

O kvaliteti malog kovanog srebrnjaka iz Pakraca pročulo se tijekom srednjeg vijeka i u širim okvirima, pa se kao platežno sredstvo slavonski banovac koristio i u Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Rumunjskoj. Na prednjoj strani kovanice je kuna u trku, a na naličju je dvostruki križ s dvije okrunjene glave. U Muzeju grada Pakraca možete i sami iskovati svoj banovac te ga zadržati kao uspomenu.

pakrac, tz požeško slavonske županije
Foto: Turistička zajednica Požeško slavonske županije

Vinske ceste

Ova slavonska županija zbog svog je položaja iznjedrila brojna kvalitetna vina, prepoznatljiva u Hrvatskoj, ali i u svijetu. To i ne čudi, jer vinarstvo na ovom području ima dugu i uspješnu tradiciju. Ova vinska regija proteže se od Virovitice i Daruvara pa sve do Dunava i Baranje na zapadu. Regiju obilježavaju velika područja prekrivena vinogradima na kojima se proizvodi najveća količina vina u cijeloj državi, a sama tradicija uzgoja vinove loze seže još od rimskog doba. Vinska cesta Vinogorja Požega-Pleternica, Vinska cesta Vinogorja Kutjevo i Vinska cesta Vinogorja Pakrac, tri su vinske ceste zbog kojih vrijedi posjetiti i okusiti vinsku priču. Pri tome uživajte u biranoj kapljici vrhunskih vina i gostoprimstvu slavonskih vinara te pogledu na raskošni slavonski vinograd.

///Ljubitelji vina ovdje dolaze na svoje

požeško slavonska vina
Foto: Borna Subota, izvor: Turistička zajednice Požeško-slavonske županije

Slavonija je već desetljećima hrvatsko carstvo bijelih sorti, pa tako u slavonskim vinogradima i danas rastu brojne internacionalne sorte popularne u svijetu, kao što su pinot sivi i bijeli, rajnski rizling, chardonnay, traminac, sauvignon, no na tronu već godinama suvereno sjedi graševina.

///Poveznica Kutjevačkog vinogorja i svjetski poznatih vinskih regija je jedna paralela

požeško slavonska vina
Foto: Borna Subota, izvor: Turistička zajednice Požeško-slavonske županije

Graševina Zlatne Slavonije

Iako je zapravo riječ o još jednoj internacionalnoj bijeloj sorti, proizvodnja graševine u ovoj je vinskoj regiji dovedena do tih razina da je mnogi poistovjećuju sa Slavonijom i doživljavaju kao autohtonu. Najraširenija je i najpopularnija od vinskih sorti koje rastu na našem tlu, a vinari od nje proizvode cijeli niz različitih stilova vina za svaku prigodu.

///Deset vrhunskih graševina Zlatne Slavonije

Iako je Slavonija nekada bila mjesto na kojem su se mogle naći i sorte crnog grožđa poput frankovke, kadarke i portugisca, u vinogradima ove regije tek se odnedavno ponovno počinju sve više uzgajati te sorte, kojima društvo prave još i pinot crni, cabernet sauvignon, merlot i Zweigelt.

vinogradi požeško slavonska kutjevo
Foto: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Perivoj u Lipiku

Jedan od najljepših perivoja istočne Hrvatske nalazi se u Lipiku. Stoljetni perivoj zaštićen je još 1965. godine kao “spomenik parkovne arhitekture” i idealno je mjesto za relaksaciju. Vrijednost perivoja, uz bogatstvo brojnih biljnih vrsta, očituje se i u tome da palme na splitskoj rivi potječu iz lipičke vrtlarije u kojoj je godinama radila obitelj Kostlivy.

Toplice Lipik, foto: Siniša Uštulica/ HTZ, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Ovaj romantični ljepotan krije brojne znamenitosti poput Jelkinog brijega, klupe grofice Jelke, natkrivenog paviljona izvora termalne vode “Antunovo vrelo”, Mramorne i Kamene kupke, hotel Dependence, Kurhotel, ostatke natkrivene šetnice Kursalon, Wandelbahn, fontane i brojne vrtne ukrase.

Foto: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Park prirode Papuk

Najviši vrh planine Papuk je… Papuk. Znamo, nije baš originalno ime, ali zato jeste sve ostalo što vam nudi Park prirode Papuk. Površina od 336 četvornih kilometara obilježava geološka i biološka raznolikost, te vrijedna kulturno-povijesna baština zbog čega je postao član Europske i Svjetske mreže Geoparkova, kao i prvi Geopark u Hrvatskoj pod zaštitom UNESCO-a. Park šuma Jankovac, Kuća Panonskog mora, Kamp odmorište Duboka, Ružica grad samo su neke od brojnih destinacija i sadržaja koje nudi Park prirode Papuk.

///Zlatna Slavonija – raj za izletnike i planinare

adrenalinski park duboka, velika
Foto: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

///Ružica grad – impresivna utvrda iznad Orahovice koju svakako trebate posjetiti

Adrenalinski park Duboka

Penjanje po umjetnoj stijeni, trčanje po drvenim gljivama koje vise između drveća, prelazak preko drvenih visećih mostova, ali i mreža, zip-line i pregršt drugih izazova, sve to možete pronaći u Adrenalinskom parku Duboka, novom adutu Parka prirode Papuk. U vrlo kratko vrijeme park se prometnuo u adrenalinsku top atrakciju ovog dijela Lijepe Naše.

Foto: Borna Subota, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Pustolovi svih generacija, željni aktivnog odmora, adrenalina i zabave, mogu isprobati vlastitu spretnost na dva vrhunski opremljena poligona. Onaj namijenjen odraslima sastavljen je od 12 elemenata u sklopu kojeg je i zip line, a djeca i oni oprezniji mogu se okušati u poligonu s devet elemenata.

Adrenalinski park Duboka
Foto: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Velika, planinarsko polazište

Naselje na južnim obroncima Papuka predstavlja glavnu polazišnu točku za brojne planinare iz cijele Hrvatske. Velika se nalazi 12 kilometara sjeverno od Požege, na nadmorskoj visini od 273 metra i dio je Parka prirode i Geoparka Papuk. Iznad Velike izdiže se stari Velički grad, a uz nju prolazi rijeka Veličanka. Birajte između šetnje, planinarenja, vožnje biciklom ili trčanja, a u blizini Velike pronađite Stijene Sokoline i isprobajte sportsko penjanje.

velika papuk
Foto: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Obilježena jedinstvenim atrakcijama i znamenitostima, nedirnutom prirodom, izvrsnom gastronomijom u kojoj prednjači kulen i riblji specijaliteti poput fiš paprikaša, priznatim vinima te autentičnim gostoprimstvom, Požeško-slavonska županija savršena je za vaš izlet, a sadržaja ima i za cijeli godišnji odmor. Na sat vremena od Zagreba u smjeru istoka čekaju vas brojne turističke priče koje tek trebate otkriti i istražiti. Što čekate?

Izvor i foto: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.