Ljetna sezona, more, sunce… sve je to već iza nas no to ne znači kako Hrvatska nema što ponuditi u jesenskom razdoblju. Britanski Guardian sastavio je popis za putovanja po Europi u kojima, zajedno s domaćinima, možete sudjelovati u berbi jesenskih plodova, a na popisu su se našli Istra i masline.
Aktivni turizam ima sve više poklonika koji će vrlo rado “uprljati ruke” i s radošću doživjeti sve ono što domaće stanovništvo mora proći kako bi u špici sezone brojni turisti bili zadovoljni. Destinacije s ovim vidom turizma dobivaju još više na prepoznatljivosti, a turisti se vraćaju kući sretni i zadovoljni s novim iskustvom i osjećajem da su nešto napravili i proizveli.
“Od gaženja grožđa do lova na tartufe…”, Guardian nas vodi europskim destinacijama u kojim uz odmor možete i nešto novo naučiti uz mještane tog područja. Iako se neke od navedenih aktivnosti već vrlo uspješno nude i u Lijepoj našoj, hrvatski predstavnik u ovom članku je Istra, točnije branje maslina u blizini vinskog hotela i restorana Meneghetti.
– Najsjevernija hrvatska regija poznata je po svojim maslinama, a hotel i vinarija Meneghetti proizvode četiri različite vrste ulja od 750 stabala raspoređenih po imanju. Od početka listopada do sredine studenog gosti se mogu pridružiti berbi maslina i proizvodnji ulja, ali i ljuštenju kamenica te traženju tartufa (do kraja listopada). Hotel također nudi degustacije vina i obilaske, dok restoran proizvodi jela stvorena iz vrta površine 1,5 hektara, s više od 44 vrste voća, povrća i začinskog bilja, navodi u svom tekstu Guardian.
Osim branja maslina u Istri u tekstu se predlažu aktivnosti kao lov na jastoge u Švedskoj, lov na tartufe u Rumunjskoj, gaženje grožđa u Francuskoj ili branja lješnjaka i ljekovitog bilja na Siciliji…