Geopark Biokovo – Imotska jezera treći hrvatski geopark?

Geopark Biokovo-Imotska jezera zajednička je inicijativa Udruge Geopark Imotska jezera i Javne ustanove Park prirode Biokovo. Cilj zajedničke prijave i utemeljenja geoparka je zaštita, održivi razvoj i razvoj turizma, te pristupanje u UNESCO Global Geoparks. Do sada je napravljen geološki elaborat koji je prezentiran Ministarstvu zaštite okoliša i koje je dalo pozitivno mišljenje. Tijekom 2018. i 2019. izvršena su detaljna geološka istraživanja i određene su geološke točke i staze.

Konačna ocjena očekuje se sljedeće godine

Granice budućeg Geoparka Biokovo-Imotska jezera već su utvrđene, a ukupna površina iznosi 431 četvorni kilometar. Zahvaća područja općine Imotski, Proložac, Podbablje, Zmijavce, Lokvičiće, Lovreć, Zagvozd i Runoviće. Općenito, kada govorimo o području koji će obuhvaćati budući Geopark Biokovo-Imotska jezera to je prostor, koji osim što plijeni pažnju svojim reljefom i geomorfološkim oblicima, odnosno brojnim krškim fenomenima, krasi veliko bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta uključujući brojne endemske vrste.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nakon dobivanja Pisma potpore od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH, naglasak je stavljen na pripremu elaborata za budući UNESCO-ov geopark. Elaborat je opsežan i složen dokument koji će do kraja studenog ove godine biti poslan povjerenstvu za UNESCO-ove geoparkove. Nakon ocjene elaborata, u ljeto iduće godine očekuje se dolazak Povjerenstva na teren i konačna ocjena.

U Hrvatskoj već postoje dva geoparka

Nakon geoparka Papuk kao jedinog geoparka u Hrvatskoj, prošle godine je područje otoka Visa i njemu pripadajućih otočića – Biševa, Svetog Andrije, Brusnika, Jabuke i Palagruže postalo također dio UNESCO-ve svjetske mreže geoparkova. Naime, ovo geološki najatraktivnije područje Jadrana sastavljeno je dijelom od vulkanskih stijena koje su jedinstvene na Jadranu i razlikuju se od ostalih jadranskih otoka koji su pretežno građeni od sedimentnih stijena.

Svjetski geoparkovi UNESCO-a su jedinstvena geografska područja međunarodnog geološkog značaja. Cilj programa je zaštita geoloških, geomorfoloških, ali i ostalih vrijednosti geoparka, kao i upravljanje područjem kroz edukaciju i provođenje aktivnosti u skladu s ciljevima održivog razvoja, a na dobrobit lokalne zajednice. Trenutno je u svijetu 161 geopark u 44 države.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.