Glazbeni ugođaj plavih nota uz Cetinu – Thrill Blues Fest kao paradigma ekologije i kulture u turizmu

Prvi tjedan u srpnju i ove godine je “zapljusnuo”‘ Dalmaciju plavim notama popularnog bluesa. Međunarodni kulturno umjetnički festival uz Cetinu bio je središnji turistički događaj koji je okupio više tisuća ljubitelja bluesa a koje su zabavljali vrhunski svjetski glazbenici.

Thrill Blues Fest 2024
Foto: Saša Tadinac

Da su glazbeni ugođaji sastavni dio turističke ponude u destinaciji, to znaju svi turistički promotori i djelatnici, pa i ne čudi što se mikro destinacije natječu u odabiru što bolje i originalnije ponude. Tu činjenicu su slijedili i turistički poklisari iz Trilja, manjeg gradića na obali Cetine koji svake godine početkom srpnja priređuju Thrill Blues Fest uz edukativne i kulturno-umjetničke popratne sadržaje.

Idejni pokretač i spiritus movens cijele priče je Boris Hrepić popularni Hrepa koji je svoj glazbeni talent iskoristio i za inicijaciju, a skupa s Turističkom zajednicom grada Trilja, i organizaciju jednog originalnog i svrhovitog kulturno-turističkog projekta.

festival u trilju
Foto: Saša Tadinac

Uz najpoznatije i najpopularnije bluzere današnjice centralni gradski park uz bistru Cetinu okupio je i više tisuća posjetitelja svih uzrasta od 7 do 77 godina, koji su u obiteljskom ali i prijateljskom ozračju uživali u trodnevnoj manifestaciji.

Uz domicilno pučanstvo te velik broj gostiju iz susjedne BiH, pristigao je i veliki broj turista s Jadrana, ali i putnika namjernika iz cijele Europe. Nisu izostali ni Cetinski alkari pa i visoki dužnosnici Republike Hrvatske, saborski zastupnici i Ministar turizma i sporta, te drugi VIP gosti koje je prigodnim riječima pozdravio i gradonačelnik i saborski zastupnik Ivan Bugarin.

festival u trilju
Foto: Saša Tadinac

Cijeli tijek priprema i održavanje bili su u “friendly ozračju” pa su i recenzije posjetitelja koje je preko anketnih listića pripremila Turistička zajednica Trilja, bile afirmativne. Pale su i nove ideje oko još jedne vodene atrakcije u turističkoj ponudi, a odnosi se na izradu metalne konstrukcije sa žabom i gitarom koja bi proizvodila zvuk od vodenog protoka, slično kao morske orgulje u Zadru.

Sve to bi uz druge prirodne atrakcije Cetine i okolne artefakte poput graditeljskih tragova Čačvine, Nutjaka i Garduna, ali i grapske mlinice i mnoge crkve sa spomenicima trebalo zaokružiti turističku ponudu grada pod zaštitom sv. Mihovila.

Thrill Blues Fest 2024
Foto: Saša Tadinac

Tako grad Trilj i cijela cetinska krajina kroz turizam vraća i učvršćuje svoj cetinski kulturni ali i turistički identitet. U prilog ide i činjenica da su ovim krajem prolazile i ilirske i rimske karavane, a moguće i dolazak Hrvata na Jadran. I tragovi hrvatskih i hum-bosanskih vladara poput Tomislava i Cetinskih vladara Nelipića i njihova zeta Hrvoja Hrvatinića zapravo otvaraju cijeli niz “storytelling” turističkih priča kroz koje se i brendira destinacija.

Ima naznaka da se radi i na klasterskim organizacijskim modelima pa i destinacijskom menadžmentu i marketingu te je realno očekivati i oživljavanje turizma u cetinskoj krajini na akademskim principima. Plave note za plavi turizam najbolji je put prema svekolikoj održivosti, ekološkom, društvenom i ekonomskom razvoju. Cetinske žabe i riječne patke su već zaplovile, nadamo se i turistički poklisari za njima.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.