Gljivarenje & Co. v Stubakima po 24. puta u Zagorju

U subotu, 16. listopada 2021. godine, održat će se tradicionalna 24. po redu manifestacija „Gljivarenje & Co. v Stubakima“ čime jesen u Zagorju postaje zanimljiva i atraktivna za sve ljubitelje boja, mirisa i okusa jeseni.

Posjetitelji će i ove godine u sklopu već tradicionalne manifestacije moći kušati razne gljivarske delicije od kotlića i raznih drugih jela s gljivama, pića i vina te kolača, ali bit će tu i štandovi s raznim eko etno eno proizvodima.

Upravo zagorsko gljivarenje je manifestacija koja okuplja najveći broj gljivara te se smatra jednom od najznačajnijih kada su u pitanju ove šumske delicije. I ove godine organiziran je prijevoz vlakom iz Zagreba za sve zainteresirane ljubitelje gljiva i gljivarenja.

Tradicionalno manifestacija kreće polaskom u šumu odnosno branjem gljiva. Potom slijedi determinacija ubranih gljiva uz predavanje stručnjaka upravo na temu determinacije odnosno procesa određivanja vrste gljive na osnovu makroskopskih i mikroskopskih karakteristika. Neke gljive se mogu lako determinirati upotrebom literature i kombinacije znanja i iskustva, ali su za mnoge gljive potrebni dodatni koraci poput upotrebe univerzalnih ključeva u kombinaciji sa mikroskopskim nalazima uzorka dok se neke gljive do nivoa vrste mogu determinirati samo na osnovu molekularnih analiza, pojašnjavaju stručnjaci.

Gljivarski i lovački kotlići, fiš paprikaš, kotlet s gljivama, švicarske kobasice, jaja s vrganjima, domaći kolači te pečeni kesteni dio su ponude koja očekuje posjetitelje tijekom cijelog dana.

Mirisna pozivnica u Zagorje je idealan obiteljski izlet na ovu tradicionalnu manifestacije u sklopu koje se možete voziti i konjskim zapregama, a za najmlađe organizirane su dječje radionice. U sklopu programa održat će se i likovna kolonija na temu gljivarenja, a tu su i zagorske popevke i tradicionalni folklorni nastupi.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.