Goranski medun – šumski med s pedigreom

Medun je dobro poznata zdrava delicija koja se već dugi niz godina nudi brojnim posjetiteljima Gorskog kotara. Blagodati meduna su brojne, a s obzirom na ljekovita svojstva i kulinarsku atraktivnost svakako je najslađi ambasador ovog dijela Hrvatske.

Medunu je posvećena i manifestacije pod nazivom Medun Fest koja se održava svake godine je u naselju Lič u općini Fužine. Brojni su posjetitelji uživaju u bogatom i atraktivnom festivalskom programu i nizu degustacija.

Goranski medun – hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji

“Goranski medun” jučer je dobio i priznanje Europske unije. Naime, Europska komisija je u Službenom listu Europske unije je objavila kako je “Goranski medun” dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije.

Postupak zaštite naziva “Goranski medun” pokrenula je Udruga proizvođača meduna, a EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

“Goranski medun” je med kojeg na području Gorskog kotara i Ogulinsko-plaščanske udoline proizvode pčele autohtone pasmine sive pčele (Apis mellifera carnica) od medne rose, odnosno slatkog soka koji se u povoljnim uvjetima najčešće javlja na drveću te kojeg proizvode kukci.

Boja meduna je u rasponu od tamno bež preko tamno jantarne do crvenkasto-smeđe, a u ovisnosti o sezoni “Goranski medun” može poprimiti i tamnije nijanse. Miris je srednje do jako izražen, balzamičan, vaniličan, s notama koje podsjećaju na karamel, smolu, suho lišće i paljeno drvo. Odlikuje ga relativno slabija slatkoća i pripadajuća aroma srednjeg intenziteta.

Podsjetimo kako je, prema riječima pčelara Branka Vidmara, medun daleko najzdravija vrsta hrane za revitalizaciju organizma. Sadrži čak 12 puta više minerala od nektarnog meda, bogat je folnom kiselinom i nutritivno je dragocjen u prehrani trudnica. Sadrži kombinaciju šećera koja je u prirodi jedinstvena. Senzorski, organoleptički ima specifičan okus, a glavna mu je karakteristika što je manje sladak i gušći je od nektarnih medova.

Do sada je 39 hrvatskih proizvoda zaštićeno u Europskoj uniji

Republika Hrvatska sada ima 39 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Uz sada registrirani naziv “Goranski medun” registrirani su i nazivi proizvoda: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina, Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka i Lumblija.

Izvor naslovne fotografije: Općina Fužine

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.