Goričko sviralo u Međimurju je kontinentalni turistički hit i svjetska atrakcija

spot_img

Iako vjetar njima muzicira već neko vrijeme, krajem prošlog su tjedna i službeno otvorene orgulje ugrađene u vidikovac na Mađerkinom bregu. Goričko sviralo u Međimurju, unikat je, vrlo vjerojatno, i u svjetskim razmjerima i visine je 18 metara. Proteže se od prizemlja vidikovca do njegove četvrte razine i reproducira glazbu na tri različita načina.

goričko sviralo
Foto: Matej Ščavničar

Od samog početka ideja je bila da se toranj vidikovca, visok 28 metara, opremi orguljama, tzv. goričkim sviralom, odnosno konstrukcijom kojom ‘upravlja’ i vjetar. Međimurska županija još je 2023. godine financijski omogućila ugradnju i ugađanje orgulja sa 66.365 eura.

Originalno je zamišljen kao instrument koji će reproducirati međimursku popevku, nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a. Tako je moguće ubaciti euro i izabrati jedan od autohtonih napjeva. Popis pjesama koje se mogu reproducirati na Goričkom sviralu proširen je i drugim prigodnim pjesmama. Odabir ponuđenih pjesama moguć je na izborniku ekrana koji se nalaze u podnožju i na vrhu vidikovca.

goričko sviralo u međimurju
Foto: Matej Ščavničar

Drugi način sviranja na Goričkom sviralu je da se na njega priključi klavijatura koja omogućava sviranje na instrumentu “uživo”. Goričko sviralo u Međimurju ima mogućnost sviranja u rasponu 5 oktava.

Uz Goričko sviralo u donjem dijelu Vidikovca, na samom vrhu nalazi se “hvatač vjetra” unutar kojeg je smješteno Sviralo na vjetar. Strujanjem zraka kroz Sviralo na vjetar stvaraju se slobodne melodije proizvedene vjetrom.

sviralo na vjetar
Foto: Matej Ščavničar

Mađerkin breg – omiljena destinacija brojnih šetača i biciklista

Mađerkin breg je brdo iznad Štrigove prema granici sa Slovenijom. Nalazi su na 341 metru nadmorske visine i samo je tri metra niži od najviše točke Međimurja. Prednost Mađerkinog brega je što se s njega vide čak četiri države: Slovenija, Mađarska, Austrija, a za iznimno lijepog vremena se može vidjeti i Slovačka.

mađerkin breg
Foto: Matej Ščavničar

Vidikovac s orguljama na vjetar svrstao je Općinu Štrigova i Međimurje u vrhunske destinacije kontinentalnog turizma. Destinacija je to odličnih vina, koja sada nudi i jedinstveni ugođaj. Uz nezaboravnu vizuru na terasaste vinograde, međimurske brege i pet zemalja na koje se s Mađerkinog brega pruža pogled, dodane su i raritetne orgulje pa se vizuri pridružio i ton.

Ideja vidikovca na Mađerkinom bregu proizašla je iz odabira lokacije koja na najbolji mogući način može prezentirati prirodne ljepote gornjeg Međimurja i njegovu zemljopisnu poziciju. Zahvaljujući projektu CycleSeeing Attractour – CSA kojeg su osmislili TZ Štrigova i Međimurska županija, vrijednom 1.463.966,46 eura, Međimurje je dobilo vidikovac i novi turistički sadržaj.

mađerkin breg
Foto: Matej Ščavničar

Međimurski unikat

Vidikovac su arhitektonski odredili braća Igor i Bojan Perhoč, tim arhitekta iz tvrtke za prostorno planiranje i arhitekturu Urbia iz Čakovca. Orgulje je izradila slovenska tvrtka Orglarstvo Škrabl iz Rogaške Slatine. Radi se o tvrtki koja je do sada realizirala oko 550 orgulja po cijelom svijetu, a čiji je vlasnik uvjeren kako su instrumenti na Mađerkinom bregu apsolutni unikat, kojih nema u Europi i svijetu.

– Ovo nije samo turizam, to je i promocija međimurske popevke, naše kulture i prirodnih ljepota pa tek u konačnici i turizma, zaključio je međimurski župan Matija Posavec koji je također istaknuo jedinstvenost štrigovskih orgulja na vjetar.

goričko sviralo
Foto: Matej Ščavničar

Destinacija za ljubitelje aktivnog odmora i vina

Podsjetimo kako se uz vidikovac nalazi i Biciklističko informativni centar (BIC). Opremljen je suvremenom informatičkom opremom za pružanje informacija o destinacijama Međimurje i Nagykanizsa-Zala. BIC je uređen kao multifunkcionalni prostor koji se može koristiti kao prostor za prezentacije, izložbe ili radionice.

mađerkin breg otvaranje goričko sviralo
Foto: Matej Ščavničar

Izvana je BIC prilagođen cikloturistima interaktivnim informacijskim ekranom osjetljivim na dodir, punjačem za e-bike, informacijama o biciklističkim rutama, samoposlužnom stanicom za bicikle, stalkom za bicikle i odmorištem za bicikliste s klupama.

U blizini je atraktivna Međimurska vinska cesta koja je svjetska atrakcija. Naime, nigdje u svijetu nema na jednom vrlo malom prostoru toliko vina nagrađenih Decanter priznanjem. Rekonstruiran je i Dom kulture u Štrigovi koji se u budućnosti priprema postati i Svjetski centar Pušipela. Radi se o županijskoj marki vina. Osim toga znanstveno i nedvojbeno je utvrđeno kako je Štrigova rodno mjesto Svetog Jeronima, jednog od najznačajnijih kršćanskih svetaca, a u blizini Štrigove su i popularne Terme Sveti Martin.

goričko sviralo u međimurju
Foto: Matej Ščavničar

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.