Otkriti razlike u graševinama s različitih terroira od Bregovite Hrvatske preko najpoznatijih kutjevačkih do podunavskih, doživjeti raskoš stilistike ove sorte od pjenušca, svježih i odležanih vina pa do onih slatkih, odgonetnuti mikrolokaciju, godište, čak i etiketu – sve na slijepo. Rukavica je bačena i to u epicentru graševine, u Požeško-slavonskoj županiji! Veliki je to izazov i za one najiskusnije, no i najbolji način da se u potpunosti doživi ova najzastupljenija hrvatska sorta.
Ovo najbolje zna sommelier i vinski stručnjak Darko Lugarić, voditelj vinskih radionica u sklopu projekta “Zlatna Slavonija Eno & Gastro”, koji pred sudionike – vlasnike vinarija i kušaonica, ugostitelje, konobare i kuhare u Požeško-slavonskoj županiji – nije postavio nimalo lagan zadatak.
Upravo je u tome čar, kad se u društvu sommeliera ovakvog kalibra otvore nove spoznaje i otkrivaju neki novi okusi i nijanse u omiljenim graševinama.
– Govori sve jezike i zahvaljujući različitim stilistikama može se sljubiti uz vrlo različita jela i ravnopravno stajati uz najpoznatija svjetska vina, opisuje Lugarić najtraženiju sortu Zlatne Slavonije.
Pandam graševini u crnim vinima?
A tijekom pet ovogodišnjih radionica letvica je podignuta vrlo visoko pa se osim o karakteristikama i različitim terroirima graševine raspravljalo i o cjenovnim razredima bijelih i crnih sorti, ali i nekim drugim sortama koje se također njeguju u Hrvatskoj i daju izvrsne rezultate.
///Nastavak edukacijskih aktivnosti kroz projekt “Zlatna Slavonija Eno & Gastro”
– Ključna je interakcija i izražavanje mišljenja, a napredak kroz radionice itekako je vidljiv. Fokus je, naravno, na graševini koja je odredila vinsku priču Požeško-slavonske županije i predstavlja „sidro“ bijelog sortimenta. Pitanje o “sidru” za crne sorte u Slavoniji nema jednoznačan odgovor. Na radionicama se pokazalo da je izvrstan crni pinot, ali tu su i vrhunski cabernet sauvignon, syrah, merlot i cabernet franc, ističe Lugarić.
Autentična priča Zlatne Slavonije
Projekt “Zlatna Slavonija Eno & Gastro” osmislila je i već ga četvrtu godinu provodi Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, a svake godine zanimanje vlasnika vinarija i kušaonica, ugostitelja, konobara i kuhara sve je veće.
///Vrhunska vina Zlatne Slavonije sjajan temelj za modernu interpretaciju tradicionalnih jela
– Projekt smo osmislili s ciljem isticanja jedinstvene vinske i gastronomske ponude Požeško-slavonske županije, poznate prvenstveno po vrhunskim graševinama. Kroz ovaj projekt kontinuirano ulažemo u kvalitetu ponude i na taj način gostima pružamo autentični doživljaj Zlatne Slavonije, uživanje u lokalnim specijalitetima i kulturi koja nas čini prepoznatljivima, izjavila je Maja Jakobović, direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.