Aktivni hedonizam u Slavoniji i Baranji

spot_img

Slavonija i Baranja, osim po dobro poznatoj gastronomiji, pravo je mjesto za provesti aktivan vikend. Brojni sadržaji u okruženju prekrasne prirode koja se budi, pravi su magnet za sve ljubitelje outdoora.

Csuzahegy, foto: Krešimir Čandrlić

Bilo da želite prošetati ili provozati se biciklom, uživati u jahanju ili ribolovu, zaveslati ili okupati se, sve to možete na istoku Hrvatske… sve to, ali i mnogo više od toga.

Potvrdu naših uvodnih riječi možete pronaći u nastavku. Za vas samo u kratkim crtama pripremili sve ono u čemu možete uživati u Osječko-baranjskoj županiji.

plaže slavonija i baranja
Foto: Marko Banić

///HeadOnEast kviz: jeste li urbani ili ruralni turist?

Trči, vježbaj, pedaliraj!

Slavonija i Baranja isprepletene su cestama kojima biciklisti i ciklo-turisti putuju prema omiljenim odredištima: u parkove prirode, izletišta ili na subotnje ručkove na selu. U ponudi je sve veći broj Bed & Bike smještaja i kampova koji su sadržajem prilagođeni potrebama ovog tipa turista. Regiju omeđuju dvije EuroVelo rute, br. 6 (atlantsko-crnomorska) te br. 13 (ruta Željezne zavjese).

O popularnosti biciklizma u Slavoniji svjedoči i sve veći broj lokalnih biciklista rekreativaca i izletnika. Njima se pridružuje i sve veći broj trkača diljem slavonsko-baranjskih ravnica, brda i dolina.

Headoneast
Foto: Zvonimir Janković

Sezona aktivno-turističkih poslastica nastupa, naravno, s proljećem. Travanj donosi Osječki polumaraton, a svibanj Pannonian Challenge, festival ekstremnog sporta i glazbe, najveći te vrste u cijeloj Jugoistočnoj Europi. Događanje čine BMX, SKATE i INLINE natjecanja. Jedan od najizdašnijih nagradnih fondova u Europi privlači najveća imena svjetske scene, a posljedično i velik broj posjetitelja.

22 Pannonian Challenge
Foto: Samir Kurtagić

Ranojesenski dio sezone (rujan) rezerviran je za Baranjski polumaraton koji se organizira u prekrasnom ambijentu Kopačkoga rita.

///Planinari i šetači dobili novu baranjsku atrakciju

Od 2009. u proljeće se u Osijeku održava natjecanje Svjetskog gimnastičkog kupa. Kako i ne bi, kad je upravo ovdje davne 1865. osnovan najstariji gimnastički klub u Hrvatskoj – “Pervo Društvo Gombalacah”. Do danas je na Svjetskom kupu u gimnastici – Dobro World Cup Osijeknastupilo više od tisuću natjecatelja iz osamdesetak zemalja.

gimnastika osijek
Tina Zelčić, foto: Marko Banić/ Reroot, izvor: DOBRO World Cup

U dvorani Gradski vrt pratiti ga možete uživo, a ako vas najbolji svjetski “gombalaši” nadahnu, samo naprijed – u Slavoniji se fino papa, ali i rado vježba!

Foto: Vjeran Vidaković

Ruta EuroVelo 6 (Atlantik – Crno more) u Hrvatskoj je poznata i kao Dunavska ruta. Ide od hrvatsko-mađarske granice, trasom Batina – Osijek – Vukovar – Ilok, do granice sa Srbijom. Duga je oko 150 kilometara. Ruta EuroVelo 13 u Hrvatskoj je poznata i kao Dravska ruta. Proteže se od hrvatsko-slovensko-mađarske tromeđe, trasom Gola – Sopje – Donji Miholjac – Petlovac – Batina, sve do granice sa Srbijom. Duga je oko 190 kilometara. Uvelike se preklapa s rutom poznatom i pod nazivom “Ruta europska Amazona Mura-Drava-Dunav”.

Jahanje, ribolov i lov

Slavonci i Baranjci su oduvijek živjeli uz plemenite životinje, konje. Nekoć su u seoskim dvorištima živjeli i ratarima pomagali radni konji, a danas se njima bave ljubitelji rekreativnog i sportskog jahanja. Na brojnim seoskim gospodarstvima konji se uzgajaju iz ljubavi. Posjetitelji ih mogu uzjahati ili pak prošetati utabanim šumskim stazama.

ergela đakovo
Foto: Denis Despot, izvor: TZ Osječko baranjske županije

Ribolovci i lovci rado odlaze na riječne rukavce i rijeke, ali i u slavonske i baranjske hrastove šume. Rijeke, jezera i ribnjaci posebno su bogati slatkovodnim kapitalcima poput šarana, smuđa, štuke i soma. Najveći ribnjaci na području Osječko-baranjske županije nalaze se kod Donjeg Miholjca i Našica, dok su omiljena mjesta za ribolov jezera Borovik i Jošava u okolici Đakova, našički Lapovac te nekadašnji baranjski riječni rukavci – Topoljski Dunavac blizu Draža te Stara Drava kod Bilja. Nedaleko od Bilja, u Kopačevu, već više od dvadeset godina održava se i manifestacija Ribarski dani.

Headoneast, aktivan vikend slavonija baranja
Vožnja dunavskim rukavcima, Eko centar Zlatna Greda, foto: Filip Beusan

Osim ribolovne, Slavonija i Baranja imaju i bogatu lovačku tradiciju. Ovdašnje su šume bogate trofejnom divljači među kojim se na prvom mjestu ističe veličanstveni baranjski jelen, a potom i srna, divlja svinja te ostala pernata i sitna divljač.

Foto: Goran Šafarek

Lovište Podunavlje-Podravlje osnovano je davne 1697. godine, kad je princ Eugen Savojski od cara Leopolda I., kao nagradu za ratne zasluge, dobio Baranju. Ondje je ubrzo sagradio nekoliko lovačkih kurija i već spomenuti dvorac Bilje. Lovište je i danas odredište brojnih ekskluzivnih gostiju, među njima i nemalog broja okrunjenih glava.

Rijeka, pijesak, sunce

Kad ste zadnji put bosonogi prošetali pješčanim sprudom, u potrazi za tragovima ptica, promatrajući tok rijeke i topole što se njišu na povjetarcu? Pomalo neukroćena priroda Slavonije i Baranje omogućit će vam upravo to – odmor za dušu i tijelo. Ovo osobito vrijedi za slavonsko-baranjske rijeke i jezera.

Headoneast, aktivan vikend slavonija baranja
Vožnja kajacima, Eko centar Zlatna Greda, foto: Vjeran Vidaković

Primjerice, jeste li čuli za bistrigin? Riječ je o panonskom piciginu što ga igraju veseli momci na najljepšoj dravskoj pješčanoj plaži, onoj u Bistrincima. Drugim riječima, ljetni odmor na kontinentu može biti pravi gušt, jer uživanje u kulturnoj baštini, ljepotama prirode, eno- i gastro-specijalitetima jednostavno možete upotpuniti kupanjem u Dravi, Dunavu ili brojnim jezerima.

plaže slavonija i baranja
Plaža u Dražu, foto: Nina Đurđević, izvor: Turistička zajednica Osječko-baranjske županije

Pokraj baranjskog sela Draž, na samoj tromeđi Hrvatske, Mađarske i Srbije, naići ćete na najatraktivniju baranjsku plažu, smještenu duž 10 kilometara gore spomenutog Topoljskog Dunavca. Kad je riječ o gradskim kupalištima, osim na osječkoj Copacabani, uživati možete i na bazenima u Kneževim Vinogradima, Belom Manastiru, Belišću i Đakovu.

Headoneast, aktivan vikend slavonija baranja
Edukativna šetnja, Eko centar Zlatna Greda, foto: Vjeran Vidaković

Bizovačke toplice – kao stvorene za opuštanje

Zahvaljujući izvoru slane, mineralima bogate vode, selo Bizovac zapadno od Osijeka postalo je središte kontinentalnog zdravstvenog turizma. Stručnjaci smatraju da je bizovačka termomineralna voda jedinstvena u svijetu. S temperaturom od 84°C najtoplija je jodna hipertermalna voda u Europi, triput slanija od mora. Osim lječilišnih sadržaja, Bizovačke toplice nude i mogućnost uživanja u atrakcijama unutarnjih i vanjskih bazena tzv. Aquapolisa, ili pak u sauni i masaži. Tu je i mogućnost rekreacije na sportskim terenima, ili kraće rečeno, uživancija za cijelu obitelj 365 dana u godini!

najveći bazen s valovima u hrvatskoj, bizovac
Izvor fotografije: Bizovačke toplice

Selo Brođanci nedaleko od Bizovca već je skoro pola stoljeća domaćin jedinstvene Olimpijade starih sportova, koja se održava zadnjeg vikenda u kolovozu. Cilj ovog događanja je od zaborava sačuvati stare igre slavonskih sela, a malo vas i pogubiti u prijevodu. Ipak, nakon što uspješno usvojite teoriju i praksu kandžijanja, čule, bange, tokača i ostalih 15-ak disciplina, veseli će vam domaćini rado otkriti i tajne starih kulinarskih recepata.

Naslovna fotografija: Vožnja bicikla dunavskim nasipom, Zvonimir Janković

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.