HeadOnEast: Aktivni hedonizam u Slavoniji i Baranji

Trči, vježbaj, pedaliraj!

Slavonija i Baranja isprepletene su cestama kojima biciklisti i ciklo-turisti putuju prema omiljenim odredištima: u parkove prirode, izletišta ili na subotnje ručkove na selu. U ponudi je sve veći broj Bed & Bike smještaja i kampova koji su sadržajem prilagođeni potrebama ovog tipa turista. Regiju omeđuju dvije EuroVelo rute, br. 6 (atlantsko-crnomorska) te br. 13 (ruta Željezne zavjese). O popularnosti biciklizma u Slavoniji svjedoči i sve veći broj lokalnih biciklista rekreativaca i izletnika. Njima se pridružuje i sve veći broj trkača diljem slavonsko-baranjskih ravnica, brda i dolina.

Sezona aktivno-turističkih poslastica nastupa, naravno, s proljećem. Travanj donosi Osječki polumaraton, a svibanj biciklističku utrku Tour de Slavonia & Baranja. Najdulja biciklistička utrka u Slavoniji ujedno je i prilika za dinamičan panoramski razgled područja između Donjeg Miholjca, Našica, Valpova, Osijeka i Baranje. U Osijeku se već godinama održava i Pannonian Challenge, festival ekstremnog sporta i glazbe, najveći te vrste u cijeloj Jugoistočnoj Europi. Događanje čine BMX, SKATE i INLINE natjecanja. Jedan od najizdašnijih nagradnih fondova u Europi privlači najveća imena svjetske scene, a posljedično i velik broj posjetitelja  (dosad njih više od 300.000). Ranojesenski dio sezone (rujan) rezerviran je za Baranjski polumaraton koji se organizira u prekrasnom ambijentu Kopačkoga rita.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Od 2009. svakog svibnja u Osijeku se održava natjecanje Svjetskog gimnastičkog kupa. Kako i ne bi, kad je upravo ovdje davne 1865. osnovan najstariji gimnastički klub u Hrvatskoj – „Pervo Društvo Gombalacah“. Danas se Svjetski kup u gimnastici – Dobro World Cup Osijek‎ prenosi u preko 70 zemalja svijeta, dosežući više od pola milijarde kućanstava. U dvorani Gradski vrt pratiti ga možete uživo, a ako vas najbolji svjetski „gombalaši“ nadahnu, samo naprijed – u Slavoniji se fino papa, ali i rado vježba!

Ruta EuroVelo 6 (Atlantik – Crno more) u Hrvatskoj je poznata i kao Dunavska ruta. Ide od hrvatsko-mađarske granice, trasom Batina – Osijek – Vukovar – Ilok, do granice sa Srbijom. Duga je oko 150 km. Ruta EuroVelo 13 u Hrvatskoj je poznata i kao Dravska ruta. Proteže se od hrvatsko-slovensko-mađarske tromeđe, trasom Gola – Sopje – Donji Miholjac – Petlovac – Batina, sve do granice sa Srbijom. Duga je oko 190 km. Uvelike se preklapa s rutom poznatom i pod nazivom „Ruta europska Amazona Mura-Drava-Dunav“.

Jahanje, ribolov i lov

Slavonci i Baranjci su oduvijek živjeli uz plemenite životinje, konje. Nekoć su u seoskim dvorištima živjeli i ratarima pomagali radni konji, a danas se njima bave ljubitelji rekreativnog i sportskog jahanja. Na brojnim seoskim gospodarstvima konji se uzgajaju iz ljubavi. Posjetitelji ih mogu uzjahati ili pak prošetati utabanim šumskim stazama.

Ribolovci i lovci rado odlaze na riječne rukavce i rijeke, ali i u slavonske i baranjske hrastove šume. Rijeke, jezera i ribnjaci posebno su bogati slatkovodnim kapitalcima poput šarana, smuđa, štuke i soma. Najveći ribnjaci na području Županije nalaze se kod Donjeg Miholjca i Našica, dok su omiljena mjesta za ribolov jezera Borovik i Jošava u okolici Đakova, našički Lapovac te nekadašnji baranjski riječni rukavci – Topoljski Dunavac blizu Draža te Stara Drava kod Bilja. Nedaleko od Bilja, u Kopačevu, već dvadesetak godina održava se i manifestacija Ribarski dani. Osim ribolovne, Slavonija i Baranja imaju i bogatu lovačku tradiciju. Ovdašnje su šume bogate trofejnom divljači među kojim se na prvom mjestu ističe veličanstveni baranjski jelen, a potom i srna, divlja svinja te ostala pernata i sitna divljač.

Lovište Podunavlje-Podravlje osnovano je davne 1697. godine, kad je princ Eugen Savojski od cara Leopolda I., kao nagradu za ratne zasluge, dobio Baranju. Ondje je ubrzo sagradio nekoliko lovačkih kurija i već spomenuti dvorac Bilje. Lovište je i danas odredište brojnih ekskluzivnih gostiju, među njima i nemalog broja okrunjenih glava.

Rijeka, pijesak, sunce

Kad ste zadnji put bosonogi prošetali pješčanim sprudom, u potrazi za tragovima ptica, promatrajući tok rijeke i topole što se njišu na povjetarcu? Pomalo neukroćena priroda Slavonije i Baranje omogućit će vam upravo to – odmor za dušu i tijelo. Ovo osobito vrijedi za slavonsko-baranjske rijeke i jezera. Primjerice, jeste li čuli za bistrigin? Riječ je o panonskom piciginu što ga igraju veseli momci na najljepšoj dravskoj pješčanoj plaži, onoj u Bistrincima. Drugim riječima, ljetni odmor na kontinentu može biti pravi gušt, jer uživanje u kulturnoj baštini, ljepotama prirode, eno- i gastro-specijalitetima jednostavno možete upotpuniti kupanjem u Dravi, Dunavu ili brojnim jezerima.

Pokraj baranjskog sela Draž, na samoj tromeđi Hrvatske, Mađarske i Srbije, naići ćete na najatraktivniju baranjsku plažu, smještenu duž 10 km gore spomenutog Topoljskog Dunavca. Kad je riječ o gradskim kupalištima, osim na osječkoj Copacabani, uživati možete i na bazenima u Kneževim Vinogradima, Belom Manastiru, Belišću i Đakovu.

Bizovačke toplice – kao stvorene za opuštanje

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući izvoru slane, mineralima bogate vode, selo Bizovac zapadno od Osijeka postalo je središte kontinentalnog zdravstvenog turizma. Stručnjaci smatraju da je bizovačka termomineralna voda jedinstvena u svijetu. S temperaturom od 84°C najtoplija je jodna hipertermalna voda u Europi, triput slanija od mora. Osim lječilišnih sadržaja, Bizovačke toplice nude i mogućnost uživanja u atrakcijama unutarnjih i vanjskih bazena tzv. Aquapolisa, ili pak u sauni i masaži. Tu je i mogućnost rekreacije na sportskim terenima, ili kraće rečeno, uživancija za cijelu obitelj 365 dana u godini!

Selo Brođanci nedaleko od Bizovca već je skoro pola stoljeća domaćin jedinstvene Olimpijade starih sportova, koja se održava zadnjeg vikenda u kolovozu. Cilj ovog događanja je od zaborava sačuvati stare igre slavonskih sela, a malo vas i pogubiti u prijevodu. Ipak, nakon što uspješno usvojite teoriju i praksu kandžijanja, čule, bange, tokača i ostalih 15-ak disciplina, veseli će vam domaćini rado otkriti i tajne starih kulinarskih recepata.

Naslovna fotografija: Vožnja bicikla dunavskim nasipom, Zvonimir Janković

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.