Hrvatska dobila 33. prehrambeni proizvod zaštićenog naziva u EU

“Bračko maslinovo ulje” dobilo je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija. Time je naziv proizvoda “Bračko maslinovo ulje” upisano u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićeno na području cijele Europske unije.

Maslinovo ulje s otoka Brača već je dobilo mnogobrojna priznanja na raznim manifestacijama, a maslinarstvo je usko povezano i s turističkom i gastronomskom ponudom otoka Brača.

Postupak zaštite naziva “Bračko maslinovo ulje” započeo je u kolovozu 2018. godine, kada je Poljoprivredna zadruga Supetar podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti. 
 
Radi se o ekstra djevičanskom maslinovom ulju dobivenom izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, pri čemu autohtona sorta maslina Oblica mora biti zastupljena u najmanjem udjelu od 80%. Na sve pozitivne i specifične karakteristike Bračkog maslinovog ulja podjednako utječe sorta masline, specifični geološki i klimatski uvjeti te umješnost bračkih maslinara u uzgoju maslina i preradi ploda u maslinovo ulje.

Tradicija duga 2.000 godina

Proizvodnja Bračkog maslinovog ulja dozvoljena samo na području otoka Brača. Maslina je na otoku Braču prisutna od davnina i kao takva postala je dio tradicije i načina življenja u kojem je uvijek zauzimala posebno mjesto. Kao povijesno najvažnija poljoprivredna kultura za otok Brač maslina je postala njegov sinonim, a Brač je postao sinonim za svoju najznačajniju sortu masline Oblicu, koja se naziva Bračka u Svjetskom katalogu sorti maslina.

O tradiciji uzgoja masline na ovim prostorima svjedoče brojni povijesni izvori. Prve pisane tragove o uzgoju masline nalazimo u zapisima rimskog putopisca Strabona iz prvog stoljeća prije Krista, a značajan je i Edikt cara Dioklecijana iz trećeg stoljeća poslije Krista u kojem se spominje uzgoj masline.

Povijesni ugled Bračkog maslinovog ulja održao se do danas zahvaljujući neprekinutoj proizvodnji od 16. stoljeća i stalnim unaprjeđivanjem agrotehničkih postupaka i tehnologije prerade maslina u ulje, a što je kroz povijest, a i danas rezultiralo brojnim priznanjima za kvalitetu ovog ulja.

Bračko maslinovo ulje je 33. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

Republika Hrvatska sada ima 33 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz sada registrirani naziv “Bračko maslinovo ulje”, do sada registrirani nazivi proizvoda su:

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede RH
Fotografije: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.