Hrvatske destinacije među najboljim destinacijama održivog kulturnog turizma u Europi

U sklopu 14. Međunarodne konferencije za kulturni turizam u Europi, koju organizira Europska kulturna turistička mreža (ECTN), u Ateni je održana i svečana dodjela nagrada za najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma.

U kategoriji Archaeological Sites and Museums as Cultural Tourism Attractions prvo mjesto osvojio je Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo, dok je projekt lošinjski loger Nerezinac bio drugi.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Muzej krapinskih neandertalaca, osim pročelja, utopljen je u pejzaž, što evocira na prvotno stanište pračovjeka – polušpilju. Ovaj konceptualno savršeno osmišljen muzej u svojoj unutrašnjosti krije brojna iznenađenja.

Loger Nerezinac je vrijedan primjerak tradicionalne brodogradnje, a od 2010. godine upisan je na listi zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. Obnovljen je suradnjom mnogih stručnjaka iz raznih ustanova do lokalnih majstora, po uzoru na lošinjske logere s kraja 19. stoljeća.

Nagrade su dodijeljene u još pet kategorija među kojima svakako valja istaknuti Walking Tourism and Slow Travel – Synergies with Cultural Tourism gdje je prvo mjesto pripalo Rabu – Rab Archaeological (t)races – muzej na otvorenom, projekt kandidiran od strane Kulturnog centra Lopar. U kategoriji Cultural and Creative Industries, treće mjesto osvojio je Muzej čokolade iz Zagreba.

Među nagrađenima u svim kategorijama bili su predstavnici raznih kulturno vrijednih projekata iz cijele Europe; Nizozemska, Italija, Rumunjska, Njemačka, Slovenija Portugal, Španjolska, Grčka, Slovačka, Latvija. Nagrade se dodjeljuju od 2014. godine kako bi se stvorila platforma za razmjenu iskustva i znanja te promoviralo umrežavanje među destinacijama. Natjecanje je otvoreno za sve turističke destinacije diljem Europe, a ovogodišnja tema bila je vezana za regeneraciju europskog turizma kroz kulturu, naslijeđe i kreativnost.

ECTN je jedina paneuropska mreža kulturnog turizma, organizacija okrenuta razvoju i promociji kulturnog turizma. Nastala je 2009. godine u Bruxellesu s misijom spajanja profesionalaca u turizmu i kulturi različitih regija Europe u razmjenjivanju iskustva i informacija najboljih praksi i razvijanju novih pristupa i inovacija.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Grčke turističke organizacije, Europskog parlamenta, Svjetske turističke organizacije i UNESCO-a. Tijekom trodnevne konferencije održan je velik broj prezentacija i panela prezentirajući različite primjere najboljih praksi, studije slučaja, metoda i koncepata.

Naslovna fotografija: Loger Nerezinac/ Sandro Tariba

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.