Hvar je najbolja workation destinacija

Workation je zgodna jezična kovanica koja imenuje kombinaciju posla i odmora. Rad od kuće je ove godine u Hrvatsku i Srednju Dalmaciju doveo brojne digitalne nomade koji dolaze privremeno živjeti i raditi za svoje tvrtke u inozemstvu, a vodeći njemački dnevni list “Bild” sastavio je top listu najjeftinijih europskih gradova u kojima bi se isplatilo oformiti privremeni ured iz kuće.

Temeljem usporedbe podataka o cijenama najma stanova i apartmana koji su izvučeni iz pretraživača stanova i apartmana, u Bildu su napravili listu prema najjeftinijim stanovima kao najvećem izdatku tijekom boravka u inozemstvu. Osim troškova stanovanja, u obzir su uzeli i faktore poput brzine interneta, prosječno trajanje sunčanog dana, broj dobro ocijenjenih aktivnosti u gradu i prosječnu cijenu cappuccina ili pića poslije posla.

Na vrh popisa Bilda zasjeo je grad Hvar, na otoku Hvaru – a mi smo tu da vas podsjetimo na sve njihove čari.

Što gradić i otok s manje od 10.000 stanovnika mogu ponuditi gostu i putniku?

Hvar je izvrsna destinacija za posjetu tijekom cijele godine, poglavito zbog toplih ljeta i blagih zima. Valja još jednom spomenuti kako naš najsunčaniji otok broji prosječnih 2.726 sunčanih sati u godini, a više od pet mjeseci godišnje temperatura mora prelazi 20°C. Samo se u siječnju i veljači temperatura zraka spušta ispod 10°C.

Hvar je i najduži hrvatski otok, ali i otok različitosti. Mirnoća plodnoga Starogradskog polja i strmoglavi pad južnih hridi u zapjenjeno more, pitomost istočnog dijela otoka i šumovitost sjeverne obale oduševit će i najzahtjevnije svjetske putnike.

Jedinstven položaj grada Hvara zaslužan je za brojne mogućnosti koje pruža onima koji su u potrazi za posebnim iskustvom. Jedna od posebnosti koje Hvar nudi svojim posjetiteljima su offroad ture, koje posjetitelje vode kroz zanimljiv krajolik otoka, gdje se izmjenjuju karakteristični dalmatinski krš, polja lavande, maslinici i vinogradi.

Hvar je eklektičan, dinamičan i jedinstven. Raskošan je to otok gdje se kultura i stil života pretapaju na maloj udaljenosti, od prekrasnih brežuljaka s razbacanim vinogradima, kamenim zidinama do sunčanih plaža. Prirodna ljepota okoliša spojena je s karizmatičnošću gradskog života, te bezbrojnim kulturnim i rekreacijskim aktivnostima duž 270 kilometara njegove obale.

Otok s bogatim povijesnim nasljeđem

Od vremena antike nalazio se na bitnim trgovačkim i pomorskim putevima, a brojni putnici, koji su pisanjem kratili duge i naporne dane plovidbe između Venecije i Svete zemlje, opisali su Hvar kao otok prepun mirisa, ističući plavetne boje ružmarina na njegovim obroncima.

Venecija je u 15. stoljeću prepoznala grad Hvar kao važno mjesto za zimovalište svoje flote, gdje su mornari i putnici mogli dobiti sve što im je potrebno. Pod okriljem Serenissime Hvar je dobio svoje prepoznatljive vizure: Forticu iznad grada, gradske zidine, palače i kuće, Katedralu, franjevački samostan, Knežev dvor i Lođu, te prvo komunalno kazalište u zgradi brodogradilišta i skladišta brodske opreme – Arsenalu.

No otok Hvar krije i neke dragulje koji su često izvan radara prosječnog turista. Etno-eko sela idealna su za opuštanje u miru i tišini, ova mala mjesta “uznemirena” su samo ugodnim zvucima iz prirode, a na Hvaru skrivaju se mjesta koja i dalje čuvaju izgled Mediterana kakav je nekad bio. Otkako je New York Times prije gotovo desetljeća objavio priču o Storom Kominu, turisti iz cijelog svijeta dolaze se uvjeriti je li ovo, gotovo zaboravljeno, mjesto vrijedno pozornosti. S obzirom na broj pohvala, avantura dolaska do ovog mjesta itekako se isplati.

Hvar – otok okusa i mirisa

Znanstvena su istraživanja potvrdila činjenicu kako su vinovu lozu na Hvaru uzgajala još i drevna plemena Ilira, a rimski je pisac Apijan zapisao kako je hvarsko vino bilo vrlo cijenjeno na ilirskome kopnu. To znači da se vinarstvo na Hvaru njeguje već više od dvije tisuće godina. Zahvaljujući generacijama koje se njime bave i tradiciji hvarskih vinara, vinarstvo ovog omiljenog dalmatinskog otoka dovedeno je do savršenstva, što možete i sami doživjeti sa svakom kapljicom hvarskoga vina. Vinska brda tvore sasvim poseban krajobraz koji okružuje grad Hvar, stoga u offroad avanturama svakako treba posjetiti neku od otočkih vinarija i okrijepiti se čašom vrhunskoga vina.

U ovoj priči o gradu i otoku toliko je toga ostalo neizrečeno, a vrijedno je spomenuti: ljubičaste cvjetove lavande koji u ljeto ukrase hvarska polja; mirise smilja, buhača, ružmarina. Tu je i mirisni i slatki kolač paprenjak, koji je napravljen od meda, a ne od papra, kao što mu ime govori. Tradicija njegove izrade traje već 500 godina, a nazvan je tako jer je u vrijeme otkrića i dolaska novih začina na naš otok svaki nosio naziv “papar”. Zanimljivo je kako je paprenjak i dobar meteorološki pokazatelj: ako je suh i tvrd, puhat će bura, ako je mekan i lomljiv, zapuhat će jugo i padati kiša.

Uz tolike posebnosti, ne čudi da “Bild” svoje čitatelje nagovara da pobjegnu od zime i visokih troškova energije upravo u Hvar.

Izvor fotografija: Turistička zajednica grada Hvara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.