Hvar – otok sunca, mora, maslina i vina, ali i različitosti

Između beskrajnog plavetnila neba i modrine mora izranja zeleni otok prepoznat po raznolikosti biljnih vrsta, među kojima posebno mjesto imaju maslina, vinova loza, ružmarin i lavanda te šume autohtonoga dalmatinskog bora. Igra prirode vidljiva je na svakom kilometru izrazito razvedene obalne linije, kamenito podmorje raj je za istraživače, a 143 speleološka lokaliteta znatiželjnicima još nisu otkrila sve tajne otočke utrobe.

Najsunčaniji otok Mediterana broji prosječnih 2.726 sunčanih sati u godini, a više od pet mjeseci godišnje temperatura mora prelazi 20°C. Samo se u siječnju i veljači temperatura zraka spušta ispod 10°C.

Otok različitosti

Članak se nastavlja ispod oglasa

Najduži hrvatski otok ujedno je i otok različitosti – mirnoća plodnoga Starogradskog polja i strmoglavi pad južnih hridi u zapjenjeno more, pitomost istočnog dijela otoka i šumovitost sjeverne obale oduševit će i najzahtjevnije svjetske putnike.

Jedinstven položaj grada Hvara na našem najsunčanijem otoku zaslužan je za brojne mogućnosti za sve one kojima godišnji odmor znači i uvijek posebno iskustvo. Jedna od posebnosti koje Hvar nudi svojim posjetiteljima su offroad ture, koje posjetitelje vode kroz zanimljiv krajolik otoka, gdje se, s karakterističnim dalmatinskim kršem, izmjenjuju polja lavande, maslinici i vinogradi.

Eklektičan, dinamičan i jedinstven, Hvar je raskošan otok gdje se kultura i stil života pretapaju na maloj udaljenosti, od prekrasnih brežuljaka s razbacanim vinogradima, kamenim zidinama do sunčanih plaža. Prirodna ljepota okoliša spojena je s karizmatičnošću gradskog života, te bezbrojnih kulturnih i rekreacijskih aktivnosti duž 270 kilometara obale.

TRADICIJA ISPIJANJA VINA TRAJE VIŠE OD 2000 GODINA

Već više od dvije tisuće godina na Hvaru se njeguje vinarstvo. Da, dobro ste pročitali: znanstvena su istraživanja potvrdila činjenicu da su vinovu lozu na Hvaru uzgajali još i drevna plemena Ilira, a rimski je pisac Apijan zapisao kako je hvarsko vino bilo vrlo cijenjeno na ilirskome kopnu.

Danas, zahvaljujući generacijama i tradiciji hvarskih vinara, vinarstvo ovog omiljenog dalmatinskog otoka dovedeno je do savršenstva, što možete i sami doživjeti sa svakom kapljicom hvarskoga vina.
Vinska brda tvore sasvim poseban krajobraz koji okružuje grad Hvar, stoga u svojoj offroad avanturi ne zaboravite posjetiti neku od otočkih vinarija i okrijepiti se čašom vrhunskoga vina.

Posjet nekim od najpoznatijih hvarskih vinarija pružit će vam priliku ne samo da kušate najkvalitetnija vina, nego i da osjetite razlike u aromatičnim mirisima i okusima. Neki su vinogradi smješteni na strmim brdima, s grožđem koje tijekom cijele godine upija sunčevu svjetlost te sa spektakularnim pogledima koji se pružaju preko horizonta.

Jesen je na našem priobalju pa tako u otoku Hvaru uistinu posebna i ovdje ćete uživati u suncu i mirisu mora te ćete zaboraviti na kontinentalnu jesen uz maglu i kišu. Posebice je ovaj otok zanimljiv upravo sada jer nije prenapućen turistima i možete doživjeti pravi otočki život uz upoznavanje običaja lokalnog stanovništva i taj poseban ritam života koji možete doživjeti tek kada sezona završi. Pravi autohtoni doživljaj Hvara uz priče njegovih stanovnika.

KULTURNE ZNAMENITOSTI PRIČAJU BOGATU POVIJEST

Članak se nastavlja ispod oglasa

Središnji hvarski trg ili Pjaca, najveći je trg u Dalmaciji. lzvorno duboka uvala, a kasnije prostor između dva utvrđena grada, Grode na sjeveru i Burga na jugu, kroz stoljeća je zasipavana dok nije poprimila današnje dimenzije. Pjaca je do 15. st. već formirana, s katedralom na istoku i morem na zapadu. U početku je bila šira od današnje, ali zbog manjka prostora unutar utvrđenog grada, izgrađuju kuće na sjevernom dijelu Pjace, ispred gradskih zidina.

U središtu Pjace je komunalni bunar iz 1520. godine. Pjaca je u potpunosti popločana 1780. godine i danas kada prošetate ovim trgom osjetit ćete duh nekih starih vremena, a svaki dio ovog mjesta priča jednu posebnu priču. Svakako posjetite Ljetnikovac pjesnika Hanibala Lucića iz 16. stoljeća, Samostan benediktinki i crkvu svetog Antuna opata te veličanstvenu utvrdu Forticu – gradsku tvrđavu.

lstinski hedonizam prisutan je na ovom otoku još od vremena raskošnih rimskih vila, izranja iz zidova renesansnih ljetnikovaca i usprkos svim izazovima otočkog života, još i danas se zavlači u sanjarenja modernih nomada što uživaju u svoj raskoši Hvara na kojem je prije 152 godine započeo europski organizirani turizam.

Osim što je naš Hvar mjesto na kojem je započeo europski turizam znate li priču o hvarskom kazalištu?

Hvarsko pučko kazalište je 2012. godine obilježilo svoj 400-ti rođendan. I danas ono zove posjetitelje da stupe na njegovu prostranu terasu i zavire u unutrašnjost njegove impresivne povijesne priče. Njegov je kulturni i povijesni doseg i značaj za hrvatsku kulturnu baštinu neupitan, a na nadolazećim je generacijama da ga prepoznaju kao svoje nasljeđe i nastave putevima svojih predaka koji su stoljećima cijenili svoj “forski teotar”.

Izvor: TZ Hvar

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.