I ove godine zastanite, pogledajte dolje i pronađite Mali Zagreb

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i ove se godine realizira umjetnički projekt Mali Zagreb čije će se minijaturne instalacije pojaviti u subotu, 7. svibnja na gradskim ulicama i trgovima.

Mali Zagreb serija je minijaturnih instalacija koje će biti postavljene na četrnaest lokacija u centru Zagreba. Ovogodišnja serija radova inspirirana je obrtima i njihovim radnjama koje su se tijekom povijesti razvijale i mijenjale zajedno s gradom. Obrti su se otvarali i zatvarali, nastajali i nestajali, ali uvijek su imali izlog ili sitan detalj po kojemu su bili prepoznatljivi i koji su nam ostali u pamćenju.

Autor projekta, umjetnik i redatelj Filip Filković Philatz zajedno sa svojim suradnicima: Mia Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob, nastavlja priču o Malom Zagrebu prikazujući pažljivo uređene izloge obrtničkih radnji, poput urarske, postolarske i krojačke radnje te dućana i slastičarnica u minijaturnim proporcijama.

Mali Zagreb premijerno je predstavljen prošle godine i svima je odmah prirastao srcu. Projekt, prema riječima direktorice Turističke zajednice grada Zagreba Martine Bienenfeld, predstavlja nenametljivu umjetničku atrakciju te kreira održivu ponudu za Zagrepčane i goste. Svojom diskretnom pojavnošću Mali Zagreb stvara uvijek poželjni moment iznenađenja svakom tko ga ugleda, a kako bi se olakšala potraga, izrađena je i posebna mapa koja obuhvaća sve lokacije.

Serija radova Mali Zagreb skreće nam pažnju na vrijednost malih stvari u životu, jer se iz njih mogu razviti one velike i značajne. Minijaturni su radovi potaknuti razvojem i rastom upravo onih obrta koji su nastali davno, kao mali obiteljski poslovi te su upornošću i vizijom svojih vlasnika postali uspješni i cijenjeni.

Kao i prošle godine, instalacije su postavljene negdje pod našim nogama pa se pažljivo gledajući i s kartom, uputite u potragu za Malim Zagrebom. Namijenjeni svim stanovnicima Zagreba kao i njegovim posjetiteljima, minijaturni radovi na ulicama Zagreba bit će postavljeni od 7. svibnja do 30. rujna 2022. godine.

Izvor fotografija: Turistička zajednica grada Zagreba

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.