Iako se Transilvanija uglavnom povezuje s vampirima, ova regija nudi čarobnu prirodu i bogatu kulturnu baštinu

spot_img

Transilvanija, regija u središnjoj Rumunjskoj, poznata je po prekrasnim krajolicima, bogatoj povijesti i raznolikoj kulturnoj baštini.

Multietničko naslijeđe, uključujući rumunjsko, njemačko, mađarsko i sekeljsko, vidljivo je u raznolikim narodnim nošnjama, arhitekturi, kuhinji, glazbi i općenito tradiciji, a ljudi u ruralnim područjima još su uvijek pastiri, tkalci, kovači i stolari.

Zbog utjecaja romana ‘Drakula’ Brama Stokera iz 1897. te mnogih kasnijih knjiga i filmova koje je ta priča inspirirala, u popularnoj kulturi Transilvanija se povezuje s vampirima.

/// Spooky Season – Predlažemo 8 europskih odredišta za ljubitelje jezivih iskustava

Legende o vampirima sežu stoljećima unatrag, ali malo je imena bacilo više straha u ljudska srca od Drakule. Međutim, izmišljeni lik zapravo se temelji na stvarnoj povijesnoj ličnosti po imenu Vlad Nabijač (Vlad Tepes na rumunjskom).

Također poznat kao Vlad III, Vlad Drakula (sin Zmaja) bio je sadistički vođa poznat po brutalnom mučenju neprijatelja. Prema nekim procjenama, odgovoran je za smrt više od 80.000 ljudi, a veliki postotak njih nabijen je na kolac.

Brasov, Rumunjeska, Transilvanija
Foto: Zoltan Rakottyai / Unsplash

Od nedirnute prirode do povijesnih gradova

Naziv Transilvanija dolazi iz latinskog i znači ‘preko šume‘. Okružena je lukom Karpata: Transilvanijskim Alpama na jugu, Istočnim Karpatima na istoku i sjeveroistoku i Zapadnim Karpatima (jedini nekontinuirani lanac) na zapadu.

Planinski lanac Apuseni, u zapadnim Karpatima, krajolik je izuzetne ljepote i rijetkih vrsta divljih životinja. Ovdje se može naći više od 4000 špilja te drugi najveći podzemni ledenjak u Europi – ledenjak Scarisoara.

Regija je dom nekih od najbolje očuvanih europskih srednjovjekovnih gradova i izvanrednih ruralnih krajolika. U Brasovu je smještena najveća gotička crkva u istočnoj Europi.

Sibiu – sa svojim popločanim ulicama i transilvanskom baroknom arhitekturom, te citadela na vrhu brda Sighisoara s tajnim prolazima i tornjem sa satom iz 14. stoljeća, neka su od najpopularnijih odredišta u Transilvaniji.

Sićušne trgovine koje nude antikvitete i rukotvorine lokalnih obrtnika nižu se uskim ulicama okruženim kućama pastelnih boja u povijesnim dijelovima mnogih drugih gradova u ovoj čuvenoj rumunjskoj regiji.

Brasov i okolica očaravaju dvorcima i crkvama

Posjetitelji Transilvanije vjerojatno će razgledati zapanjujuće dvorce kao što su Bran i Corvin. Bran, nedaleko Brasova, gotička je bajkovita građevina često povezivana s Vladom Tepesom iz 15. stoljeća. Iako je veza s Vladom slaba, duboka veza lokalnih seljana s legendom nije.

Dvorac se može istražiti, ali u njemu nije moguće provesti noć. No, udaljeno selo Bran ima obilje raskošnog smještaja dostupnog za obožavatelje legende o bićima s velikim očnjacima.

Dvorac Corvin iz 15. stoljeća, sa svojim kulama i kontraforima kao podsjetnicima na srednjovjekovna vremena, mnogi smatraju najljepšim u Transilvaniji. U raskošnoj Viteškoj dvorani organiziraju se brojni događaji te se može koristiti za održavanje zabava.

Brasov, Rumunjska, Transilvanija
Foto: Alex Person / Unsplash

Brasov ima saksonske zidine i bastione, kao i prostrani Trg vijeća, okružen je šarenim baroknim zgradama, visokom gotičkom Crnom crkvom i kafićima. U neposrednoj blizini grada nalazi se nekoliko saksonskih utvrđenih crkava kao i poznato skijalište Poiana Brasov.

Okrug Sibiu, foto: Carina Chen

Što istražiti?

 • Mali gradovi i sela u Transilvaniji – puni su šarma
 • Stari grad Brasov jedan je od najljepših srednjovjekovnih gradova u Rumunjskoj
 • Sibiu je kulturna prijestolnica Transilvanije i izvrstan primjer urbanog planiranja iz 14. i 15. stoljeća
 • Citadela Sighisoara, vjerojatno najautentičniji i najbolje očuvani srednjovjekovni grad u Europi
 • Dvorac Bran (poznat i kao Drakulin dvorac), izgrađen 1377.
 • Tvrđava Rasnov – sagradili su je 1300-ih Teutonski vitezovi kako bi zaštitili Transilvaniju od tatarskih invazija
 • Saske utvrđene crkve koje je UNESCO uvrstio na popis mjesta svjetske baštine
 • Palača Bruckenthal u Sibiu, najbolji muzej umjetnosti u Transilvaniji
 • Marginimea Sibiului – 18 tradicionalnih sela, sjeverozapadno od Sibiua
 • Sibiel muzej ikona oslikanih na staklu, najveći te vrste u Europi
 • Dvorac Corvin iz 14. stoljeća – jedna od najspektakularnijih gotičkih građevina u Transilvaniji s neprobojnim zidinama, pokretnim mostom i masivnom tamnicom
 • Sarmisegetuza Regia, ostaci glavnog grada kraljevine Dacia
 • Tara Motilor (Zemlja naroda Moti) – Moti su sačuvali su svoju stoljetnu tradiciju i stil života, a žive u raštrkanim selima smještenima u planinama Apuseni
 • Park prirode Planine Apuseni obiluje divljim životom, netaknutim krajolicima i preko 400 špilja te podzemnih ledenjaka
 • Selo Rimetea – 138 prekrasno očuvanih tradicionalnih kuća ilustrira lokalni arhitektonski stil 1800-ih
 • Utvrde Alba Iulia Vauban (18. stoljeće), najveće te vrste u jugoistočnoj Europi
 • Drevni rudnik soli Turda, sada muzej i zabavni park smješten ispod površine zemlje
 • Grad Cluj-Napoca, najveće urbano i sveučilišno središte u Transilvaniji
 • Lacul Sfanta Ana (Jezero Svete Ane), vulkansko kratersko jezero poznato po čistoći vode i bogatstvu dostupnih avanturističkih mogućnosti
 • Sovata – lječilište u kojem se nalazi jedino helio-termalno slano jezero u Europi, Medvjeđe jezero (Lacul Ursu)

/// Regija koja privlači ogromnom kulturnom raznolikošću: 11 zemalja i najmanje 7 jezika zovu na otkrivanje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.