ILOK – kovnica prvog novca s hrvatskim grbom

Ilok je nekoliko stoljeća kasnijeg srednjeg vijeka bio jedan od najvažnijih utvrđenih gradova kraljevine Slavonije, ali i Bosne. U njemu je, naime, stolovao Nikola Iločki okrunjeni kralj Bosne koji je baš u Iloku kovao svoj novac. Primjerci novca Nikole Iločkog čuvaju se u Muzeju grada Iloka i zanimljivi su po tome što na jednoj strani imaju motiv hrvatskog grba – šahovnice, a s druge strane sliku Majke Božje.

Prije negoli je postao kralj, Nikola je bio mačvanski ban, dakle vladao je tadašnjom hrvatsko-ugarskom provincijom Mačva, južno od Save i Srijema, na istočno od Drine, dok mu je s istoka bila beogradska banovina. U to je vrijeme dakle u 15 stoljeću Beograd bio katolički grad u sastavu hrvatsko-ugarskog kraljevstva, dok je Srbija bila znatno južnije. Katoličke snage branile su Beograd sve do početka 16. stoljeća, preciznije 1521. godine, a u tome se posebno istaknuo sv. Ivan Kapistran, franjevac koji je s Jankom Hunyadijem 1456. godine obranio Beograd od turskih napada i osigurao mir u narednih 65 godina.

Umoran i bolestan, sv. Ivan Kapistran povlači se baš u Ilok, gdje i umire, te biva pokopan u današnjem franjevačkom samostanu, a kasnije je njemu u čast posvećena današnja velebna iločka crkva.

Iz bogate povijesti Iloka meni je zanimljiva jedna dama, kneginja Marta Iločka, teta budućeg kralja Bosne Nikole Iločkog. Ona je, naime, bila prva žena Nikole IV. Krčkog kasnijeg Frankopana. Ta ženidba bila je u ono doba strateški jako važna za cijelo hrvatsko-ugarsko kraljevstvo jer je Nikola IV. Krčki bio hrvatski, slavonski i dalmatinski ban, knez brojnih posjeda na zapadu, dok je porodica knezova Iločkih gospodarila istočnim dijelom Slavonije, Srijemom i dijelom Bosne, te su nosili titule knezova Transilvanije, Mačve, priora vranskog i palatina ugarskog, dakle bili su vrlo, vrlo visoko u hijerarhiji hrvatsko-ugarskog plemstva onoga doba.

Sam grad Ilok bio je u ono doba utvrđen zidinama od cigle koje su dobrim dijelom opstale i danas, a što me osobito raduje, sve se bolje održavaju i obnavljaju. Na mjestu današnjeg dvorca talijanskih knezova Odescalchi, koji su posjed dobili nakon oslobođenja od Osmanlija, bio je prethodno dvor Nikole Iločkog, a u gradskom muzeju posjetitelji mogu vidjeti maketu i vjerojatan izgled dvora i fortifikacija u ono doba.

Kao i u prethodnim objavama, tako i sada, umjesto opisivanja viđenog donosim vam pregršt fotografija. Nadam se da ćete uživati u njima dok se sami, jednog dana, ne odlučite posjetiti ovaj važan povijesni grad na Dunavu.

Fotografije: Tomislav Beronić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.