Impozantni prizori ”Zemljina oka” za tren skupljaju tisuće lajkova na društvenim mrežama i plijene pažnju turista iz cijelog svijeta

Dalmatinsko zaleđe prepuno je mirnih oaza razasutih po prekrasnom moru i veličanstvenim planinama. Moćne rijeke poput Krke, Cetine i Čikole imaju dinamičan tok koji stvara prekrasna jezera, ribnjake, pritoke, slivove i slapove s čistom slatkom vodom i bogatim ekosustavom.

Lokalitet Vrela Cetine s površinom od 29,81 hektara zaštićen je kao krajolik od posebnog značaja od 1972. godine. Ovo područje sadrži niz krških vrela, s tri glavna: Veliko vrilo (najistočnije), Vukovića vrilo (najzapadnije) i Batića vrilo (u sredini) koja se nalaze uz rub Paškog polja, podno Dinare. Izvori se sljubljuju u Peručkom jezeru odakle rijeka Cetina nastavlja prema Jadranu. Zatim, sa 385 metara nadmorske visine odakle je krenula, raskošna i graciozna Cetina nastavlja svoj tok kroz polja i doline, a zatim kroz predivne klance i kanjone gdje stvara brzace koji oduševljavaju na prvi pogled.

Veliko vrilo (Glavaš) – ”Zemljino oko” steklo je svjetsku slavu i ne prestaje oduševljavati svojim prizorima

Ako tražite ideju za vikend izlet ovog ljeta, nemojte dva puta razmišljati i uputite se na vrela rijeke Cetine, a posebno ono najveće koje plijeni pažnju javnosti i ujedno je jedno od najfotografiranijih destinacija u Hrvatskoj. Zadivljujući prizori Velikog vrila/Glavaša, još poznatog kao Oko Dalmacije, Zemljino oko, Tirkizno oko ili portal u drugi svijet šire se društvenim mrežama, skupljaju tisuće lajkova i plijene pažnju turista iz cijelog svijeta. Obožavaju ga i brojni influenceri koji se planirano dolaze fotografirati ondje.

Opisi fotografija pršte riječima pohvale, turisti ističu kako ovakve prizore i kombinaciju boja koje se prelijevaju u najljepše nijanse tirkizne i plave još nisu vidjeli. Također, mnogi u opisima svojih fotografija ističu da, kad su vidjeli ovaj prirodni fenomen na fotografijama, jednostavno nisu mogli odoljeti i morali su ga i sami posjetiti. Mi se definitivno slažemo!

Veliko vrilo (Glavaš), smjestilo se u općini Civljanama, u selu Cetini, kod zaseoka Milašâ.

Ovo krško vrelo potopljeni je speleološki objekt, a premda vam na prvu možda izgleda plitko, procjenjuje se da mu je dubina oko 150 metara (koliko su ronioci do sada uspjeli istražiti). Veliko vrilo je jezerski izvor i uzlazni izvor, što je osobina mnogih hrvatskih krških rijeka. Jezerce stvara voda koja preko uskog sifona nadire iz podzemlja unatoč gravitaciji. Ovakva vrela često nastaju na mjestima rasjednih ploha gdje je podzemna voda pod hidrostatskim tlakom koji ju tjera na površinu.

Jeste li dovoljno hrabri za kupanje na Velikom vrilu?

Kad nas usred ljeta uhvate nesnosne vrućine i visoke temperature, nigdje se nećete tako dobro osvježiti kao na vrelu Cetine gdje je voda otprilike uvijek 8 Celzijevih stupnjeva. Samo se najhrabriji odlučuju na kupanje, neki s ciljem osvježenja, a neki s ciljem kreiranja najljepše fotografije, a isto vrijedi za sve – oni koji to učine imat će sjećanje za cijeli život.

Vrela su i važan izvor pitke vode te služe kao mjesto na kojem se možeš okrijepiti ako odlučiš planinariti kroz krški krajolik.

Crkva sv. Spasa

Nedaleko od vrela nalazi se najstarija starohrvatska crkva u Hrvatskoj, crkva sv. Spasa, podignuta u devetom stoljeću u doba vladavine kneza Branimira, a sagraditi ju je dao župan Gastika, što je vidljivo iz teksta na oltarnoj pregradi koja je ondje pronađena. Kad ste u blizini, preporučamo da razgledate i crkvu oko koje se nalazi i najveća otkrivena hrvatska nekropola s grobovima (istražena su 1162 groba) koji datiraju od 9. – 15. stoljeća.

Upute za dolazak do Vrela Cetine

Do ovog impozantnog krajolika doći ćete vožnjom državnom cestom D1, odnosno pravcem Split – Sinj – Knin ili obratno.

Ukoliko dolazite iz smjera Splita: Dođite do Vrlike, a zatim nastavite vožnju prema Kninu otprilike tri kilometra, a zatim skrenite desno za Civljane i slijedite cestu nekih šest kilometara i vidjet ćete spomenutu crkvu sv. Spasa.

Ukoliko želite nastaviti prema izvoru Glavaš i samom selu Cetine: Na križanju kod crkve sv. Spasa ostanite na glavnoj cesti i vozite otprilike 500 metara nakon čega ćete vidjeti Glavaš s desne strane, ispod ceste.

Savjet za kraj: Najpopularniji način fotografiranja na ovom jezeru je iz ptičje perspektive – tako ćete kreirati impozantne fotografije na kojima Veliko vrilo poprima izgled Zemljinog ili tirkiznog oka, kako se ono često naziva.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.