Putovima Frankopana: Interpretacijski centri pričaju priču o obitelji Frankopan

Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana u Primorsko-goranskoj županiji spaja sedamnaest kaštela i tri sakralna objekta povezana s obitelji Frankopan. Tu je i osam interpretacijskih centara ove rute, a svaki od njih u fokus stavlja jedno područje vrijedne frankopanske baštine. Interpretacijski centri su uređeni i opremljeni u frankopanskim kaštelima u Kraljevici, Krku, Bakru, Bribiru, Čabru, Brodu na Kupi, te na Trsatu i Grobniku.

interpretacijski centar bakar
Interpretacijski centar Bakar

Regija Vinodol

Interpretacijski centar Bakar bavi se utjecajem obitelji Frankopan i Zrinski na politiku i gospodarstvo. U 16. stoljeću Bakar dobiva velike povlastice i biva sjedištem upravitelja frankopanskih gradova Hreljin, Drivenik, Bribir i Grobnik. Petar Zrinski dao je trgovini i luci potpunu slobodu uz neznatna opterećenja, što je rezultiralo time da je Bakar bio luka s najsnažnijim prometom u cijelom Hrvatskom primorju.

Centar na Grobniku obrađuje prodore Osmanlija i politička previranja u frankopansko doba. Grobnik je za Frankopane imao veliku obrambenu važnost. U doba provala Osmanlija, nakon bitke na Krbavskome polju 1493., Bernardin Frankopan često je boravio u Grobniku.

///Zaboravljena slika kneginje Julije Frankopan

U Novoj Kraljevici, u središnjem Posjetiteljskom centru, možete doznati što se krije iza Zrinsko-frankopanske urote. Predaja kaže kako su se 1669. godine, u dvorskoj kapelici, pred kipom Majke Božje, grof Petar Zrinski i markiz Fran Krsto Frankopan zavjerili “da će domovinu osloboditi od tuđinaca…”, stoga se vjeruje kako je mjesto kovanja Urote upravo dvorac Nova Kraljevica.

posjetiteljski centar vinodolski
Interpretacijski centar Kraljevica

Interpretacijski centar u Bribiru predstavlja zaštitu ljudskih prava i sustav kaznenog prava u doba obitelji Frankopan. U njemu stanovnici devet vinodolskih općina biraju predstavnike koji u svrhu zaštite svojih prava ne samo da zapisuju narodne pravne običaje nego ih promišljaju u novim okolnostima feudalizma. U promicanju duha pravde zakonik je i danas aktualan i poučan.

///LEDENICE – nikad poražen čuvar frankopanskog Vinodola

Trsat razotkriva ulogu Frankopana u kulturnom zamahu i širenju duhovnosti. Frankopansko pokroviteljstvo uživalo je više crkvenih redova, dva su među njima imala posebno mjesto – franjevci i pavlini. Redovnici su za darovatelje molili oproštenje grijeha i spas duša pokojnika, ali postoje i važni svjetovni razlozi frankopanskog pokroviteljstva.

Regija Gorski kotar

Centar u Čabru pojašnjava kako su Frankopani i Zrinski uspješno vodili obiteljsko vlastelinstvo. Naime, u 16. stoljeću Frankopane nasljeđuju Zrinski. Stjepan Frankopan, posljednji muški potomak ozaljske grane, sklopio je s Nikolom Šubićem Zrinskim, mužem svoje sestre Katarine, ugovor kojim je preostala baština Frankopana Ozaljskih prešla u ruke potomaka Nikole i Katarine.

brod na kupi
Interpretacijski centar Brod na Kupi

U Brodu na Kupi posjetitelje će oduševiti odnos Frankopana i Zrinskih prema prirodi. I jedni i drugi, koristeći prirodna bogatstva Gorskog kotara, počinili su i brojne pogreške kakve su i danas svojstvene modernom čovjeku. Priroda im je bujicama i poplavama brzo poručila gdje su im granice.

Regija Krk

Interpretacijski centar Krk priča priču o arhitektonskih tragova obitelji Frankopan. Naime, od 12. do 15. stoljeća Frankopani su gradili kaštel na Krku, namijenivši mu uz obrambenu funkciju i mogućnost sklanjanja puka tijekom napada. Gradnja utvrde je slojevita, a kao temelj uzima ostatke ranijih, rimskih i kasnoantičkih, faza grada.

interpretacijski frankopan
Interpretacijski centar Krk

Krčki knezovi Frankopani obilježili su više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti: od Dujma do Frana Krste, od Gradeca na Krku do Bečkoga Novog Mjesta, od 1118. do 1671. godine, članovi ove velikaške obitelji bili su nositelji političkoga, društvenog, gospodarskog i kulturnog razvoja Hrvatske. Frankopani su sudjelovali u brojnim bitkama, a snalažljivost, obrazovanje, diplomacija, te prije svega želja za očuvanjem vlastitih posjeda, održali su ovu obitelj stoljećima.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.