Istarski ovčji sir dobio prijelaznu nacionalnu zaštitu kao oznaku izvornosti

Istarski ovčji sir dobro je poznat i na međunarodnoj sceni, a u studenom prošle godine istarska Agrolaguna, sa svojim ovčjim sirom Špin, osvojila je drugo mjesto na svjetskom ocjenjivanju sireva World cheese awards.

Proizvodnja koja se može pohvaliti tradicijom i velikom količinom truda, zaslužna je za vrhunsku kvalitetu istarskih ovčjih sireva. Stoga i ne čudi što je Ministarstvo poljoprivrede donijelo Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva “Istarski ovčji sir”/ “Istrski ovčji sir” kao zaštićena oznaka izvornosti.

Zaštita naziva zajednički je projekt hrvatskih i slovenskih proizvođača ovog proizvoda. Stoga se postupak zaštite paralelno provodi u Hrvatskoj i Sloveniji. U Republici Hrvatskoj zahtjev za zaštitu naziva Ministarstvu je podnijela Udruga proizvođača istarskih koza i ovaca iz Vodnjana.

Prijelazna nacionalna zaštita ostvarena je u obje zemlje članice. Sada će Hrvatska i Slovenija uputiti Europskoj komisiji zajednički zahtjev za registraciju naziva “Istarski ovčji sir”/ “Istrski ovčji sir” kao zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije.

“Istarski ovčji sir”/ “Istrski ovčji sir” je tvrdi, punomasni sir koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za proizvodnju ovog sira dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre, uključujući i hrvatski i slovenski dio Istre.

Ovaj sir već je tisućljećima neprijeporna sastavnica tradicijske poljoprivredne proizvodnje i tradicijske prehrane u Istri. Tradicija proizvodnje Istarskog ovčjeg sira opstala je u Istri kroz stoljeća usprkos društvenim kretanjima, ratnim sukobima, depopulaciji i padu broja ovaca.

Zbog svoje iznimne kvalitete, od druge polovice dvadesetog stoljeća Istarski ovčji sir etablira se kao zaštitni znak turističke i ugostiteljske ponude Istre. Osim tradicijske prehrane sve je prisutniji i u modernoj gastronomiji, te se nastoji afirmirati, ne više samo kao “dodatak pršutu”, već kao samosvojni visokokvalitetni gurmanski užitak.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.