Istra 100 by UTMB – do sada najmasovnija utrka okupit će ponajbolje svjetske trail trkače

spot_img

Visoka trail utrka Istra 100 by UTMB race i ove će godine biti središte svjetskog trail running svijeta. Naime, u Istri će se od 4. do 7. travnja okupiti više od 5.000 entuzijasta za trail trčanje iz cijelog svijeta. Od njih će 2.650 sudjelovati u utrci, a ostali će pratiti i podržavati svoje trkače dok trče diljem cijele Istre. Više od 2.600 prijavljenih natjecatelja čini ukupno ogromnih 35% više u broju natjecatelja u odnosu na prošlu godinu.

trail utrka istra 100 utmb
Foto: Shuttersport.eu

Povećanje ponajviše dolazi od strane međunarodne zajednice trkača što će sigurno pozitivno utjecati na početak istarske turističke sezone. Naime svi trkači u Istru dolaze s navijačima, obiteljima i prijateljima čineći je tako velikom zajednicom više od 5.000 sudionika na ovom događaju.

Trči se pet mogućih dužina, a svaka utrka starta u drugom gradu. U Labinu će tako započeti utrka na 168 kilometara, u Buzetu na 110 i 69 kilometara, u Motovunu na 42 kilometra, a u Grožnjanu na 21 kilometar. Osim toga, iako su sve udaljenosti u potpunosti rasprodane u rekordnom vremenu, trail utrka Istra 100 UTMB još uvijek dobiva upite od većinom međunarodnih natjecatelja koji traže dodatno mjesto.

– Ovo je izvrstan početak turističke sezone i potvrda našeg marljivog rada u proteklom desetljeću. Prethodnih godina pridružilo nam se toliko sjajnih elitnih sportaša, ali prošle godine s 10. izdanjem postigli smo veliki proboj u globalnoj zajednici. Prošle godine imali smo hvaljenog američkog trail trkača Jima Walmsleya koji je trčao Istria 100 by UTMB kao svoju prvu utrku sezone. Ispostavilo se da mu je pobjeda na #istria100 donijela izravan ulazak u finale UTMB World Series: 2023 Dacia UTMB Mont-Blanc u Chamonixu u Francuskoj, gdje je ne samo pobijedio, već je postavio i novi rekord staze, rekla je direktorica utrke Ivana Malović Gral.

trail utrka istra 100 utmb
Foto: Shuttersport.eu

Nakon Jimovog uspjeha u Francuskoj, svi mediji koji su pratili njegov uspjeh spominjali su Istria 100 by UTMB kao njegovu odskočnu dasku do UTMB Word Series Thronea. Bio je to dodatni faktor koji je ove godine privukao mnogo više trkača. Sve su udaljenosti rasprodane u rekordnom roku.

Utrka Istra 100 by UTMB okupit će vrhunske trail trkače

Organizatori s ponosom mogu najaviti kako će Pau Capell (Španjolska), bivši UTMB pobjednik i također rekorder UTMB staze, trčati utrku od 110 kilometara zajedno s Pablom Villom (Španjolska). Juuso Simpanen (Finska) se ove godine vraća u Istru kako bi se probio do medalja i dobio priliku na 2024 Dacia UTMB Mont-Blanc.

Ženska utrka na 100 milja također će biti zahtjevna. Svoj dolazak su potvrdile Claire Bannwarth (Francuska), Alessandra Boifava (Italija), Charlotte D Alencon (Francuska), Ida-Sophie Hegemann (Njemačka) i Marina Oana (Rumunjska). Sve su ove dame uprle oko u medalje, no one nisu jedine s velikim ambicijama. Svjedoci smo novog trenda ulaska sve više dama u utrku. Naime, ove godine ima više od 30% natjecateljica u gotovo svim utrkama.

trail utrka istra 100 utmb
Foto: Shuttersport.eu

– Kako svake godine prolazi, utrka i konkurencija rastu, a vidjeti toliko sjajnih trail trkača koji dolaze po prvi put ili se vraćaju na naše staze, gradi uzbuđenje koliko i ponos na ono što su #istria100 tim, volonteri i partneri postigli zajedno, dodala je Malović Gral.

Međunarodni sportski duh zacijelo će dominirati prvim tjednom travnja u Istri i na najbolji način obilježiti otvaranje istarske turističke sezone. Istria 100 by UTMB prva je proljetna utrka UTMB Svjetske serije. Uvodna je to utrka za trail trkače, kako za profesionalce tako i za amatere. Stoga je za većinu njih početak trkačke sezone od velike važnosti postići što bolji rezultat.

trail utrka istra 100 utmb
Foto: Shuttersport.eu

– Utrci će se pridružiti trkači iz cijelog svijeta. Zamjetan je porast interesa od strane španjolskih, francuskih, njemačkih i britanskih trail trkača. Uz njih, naše najbliže susjedne zemlje Austrija, Slovenija i Italija te zemlje srednje i istočne Europe Poljska, Rumunjska i Češka bit će značajno zastupljene u svim utrkama. Ovo će biti odlično međunarodno natjecateljsko mjesto za postizanje novih rekorda staze kao i osobnih rekorda za sve naše natjecatelje. Za hrvatske trkače ovo će ponovno biti prilika da se natječu s nekim od najboljih svjetskih trail trkača, izjavio je Marko Gregurić, druga polovica tima direktora utrke.

Utrka kroz srce istarskog poluotoka

I u prošlogodišnjem izdanju Hrvatska je imala osvajača trofeja. Riječanin Pavle Kruljac natjecao se rame uz rame sa spomenutim Amerikancem Jimom Walsleyjem i Francuzom Arthurom Joyeuxom Bouillonom. Iako je Pavle tijekom godine trenirao stazama Istre, kaže da je bio veliki izazov trčati s njima. Pavle je završio kao treći što mu je tada također osiguralo izravan plasman na UTMB World Series Finals. Ove godine Pavle se odmara od trčanja Istrom, no utrku će pomno pratiti.

– Jako sam znatiželjan kakva će biti utrka na 100 milja. Bit će to žestoka konkurencija. Kladim se na finskog trail trkača Juusoa Simpanena jer on već poznaje teren, ali nikad se ne zna. Moglo bi biti mnogo iznenađenja. I ne samo u utrci na 100 milja nego i u ostalima, predviđa Kruljac.

pobjednici
Foto: Shuttersport.eu

Svi trkači imat će priliku trčati kroz srce istarskog poluotoka. Tako će moći iskusiti sve moguće aspekte trail trčanja, od tehničkih terena i šuma do srednjovjekovnih gradova, gradića na brdima, gradskih središta i naravno, zadivljujućih panoramskih pogleda. Ove raznolike udaljenosti, od kojih svaka počinje u jednom od povijesnih i kulturnih dragulja, poslužit će svima, od iskusnih ultramaratonaca do početnika u svijetu trail trčanja, pomičući svoje fizičke i osobne granice.

Start staza raspoređen po cijeloj Istri od Labina, Buzeta, Motovuna do Grožnjana. Cilj svih staza je na zapadnom dijelu poluotoka, u Umagu, gradu s više od 45 kilometara obale.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.