Gorski kotar već na prvu oduševljava svojim zelenilom, mirisom, zrakom i cjelokupnim ambijentom. U koje god doba godine ga posjetili, budite sigurni da će vam pružiti dobro raspoloženje, a doticaj s čistom prirodom regenerirat će vaš um i tijelo.
Što je danas luksuz, pitamo se, bukirati prvi red do mora ili do mira? Priču o hvale vrijednoj kampanji pročitajte NA LINKU, a mi vam danas pričamo turističku priču o ljepotama ovog zelenog raja u koje smo se i sami uvjerili. Evo što smo posjetili i naučili u samo jednom danu.
Lokvarsko jezero
Foto: Stanislav Horaček/ Turistička zajednica Gorskog kotara
Goranska rivijera – Lokve
Ukoliko tražite mjesto na kojem ćete se osvježiti, udahnuti svjež zrak čiste prirode, a opet imati komadić raja samo za sebe bez prevelikih gužvi – pronaći ćete ga u Lokvama.
Lokve, mjesto iznimne prirode i turističkih atrakcija, spominju se još u 15. stoljeću, što ih čini najstarijim mjestom u Gorskom kotaru, a smještene su u samom srcu Gorskog kotara – na polovici puta između Delnica i Fužina.
U neposrednoj blizini je popularno Lokvarsko jezero – Umjetno jezero u Lokvama na pojedinim mjestima duboko je i do 40 metara. Pruža se sve do podnožja Risnjaka, što čini jedinstvenu vizualnu razglednicu Gorskog kotara. Nastalo je izgradnjom brane 1954. godine, kojom je zaustavljen tok rijeke Lokvarke. Uz Lokvarsko jezero tradicionalno se održava susret planinara i ljubitelja šetnji te biciklista. Osim šetnje uz jezero u njemu se ljeti može i kupati, a tijekom cijele godine pogodno je za ribolov. U ovom su jezeru uhvaćene neke od najvećih pastrva na svijetu!
Mi smo ga posjetili i sami se uvjerili u ljepote i posebne čari koje ima kupanje na goranskoj rivijeri. Ono što smo prvo primijetili je kako je toplo kao i na obali, a ne nedostaje niti kupača koji su prepoznali čari kupanja na ovom jezeru. Ipak, ovdje ne morate brinuti da nećete pronaći svoje mjesto za ručnik zbog gužve.
Opuštajuća vožnja kroz koju ćete najbolje upoznati destinaciju – Čačin splav
”Čačin splav” je atrakcija koju je nakon nekoliko godina truda i rada napravila obitelj Crnković, Ferdinand sa suprugom Antonijom te njegova sestra Bruna Arbanas Crnković. Na ideju o izgradnji splavi došao je Ferdinad koji je tim činom želio oživjeti lijepe dane mladosti te odati svojevrsno priznanje svom ocu Viktoru Crnkoviću.
Splav je i službeno registrirana za 40 osoba, ali je idealno ako se na njoj nađe 25 ljudi jer je tada moguće svima istodobno pojašnjavati sve što je potrebno i detaljno ih upoznati s ljepotom ovog jezera.
Svima koji ljepote Lokvarskog jezera i njegovih obala žele upoznati uz Čaču, nude se četiri temeljne ture – “Tematski put potopljene Lujzijane”, “Značajni objekti na jezeru”, “Nedirnuta priroda, Lokvarskog jezera” te “Meditativne vožnje”. Vožnja splavom prava je atrakcija i traje 50 minuta.
*Ako se nađete u blizini, toplo preporučamo opuštajuću, ali i edukativnu vožnju jezerom, a najaviti se možete putem broja: 0989822718
Špilja Lokvarka
U blizini je prava šteta zaobići i najdublju špilju u Hrvatskoj – špilju Lokvarku. Ova špilja ima šest etaža od kojih su prve četiri otvorene za posjetitelje. Duljina zasad otkrivenog dijela špilje iznosi 1179 metara, dubina 275 metara a dubina obnovljenog dijela 75 metara. Temperatura unutar špilje kreće se u rasponu od 6 do 8 stupnjeva. Turistički je obnovljena 1912. godine.
Špilja Lokvarka smještena je neposredno uz autocestu Zagreb–Rijeka, oko dva kilometara istočno od centra naselja Lokve, na jugoistočnim padinama brda Kameni vrh na 760 metara nadmorske visine.
Gorski kotar pruža užitak za sva osjetila: Naučili smo što je aperitiv, a što digestiv i kako se pravilno piju
Nakon uživanja u svim prirodnim atrakcijama koje mogu ponuditi, prepustili smo se neodoljivim užitcima za nepce i predah pronašli u Kući prirode Kotač gdje nam je vlasnik Vid Arbanas – dobra duša Gorskog kotara i pravi čarobnjak za vrhunska i ljekovita pića ispričao priču nakon koje smo na objed, aperitive i digestive počeli gledati potpuno drugačije.
Gorski kotar ima najviše vrsta trava na jednom području, a on ih itekako zna koristiti. Njegovi proizvodi nadaleko su poznati, a kušaonica je mjesto koje preporučamo posjetiti.
Kuća prirode je projekt kojeg je još 1996. pokrenuo Vid Arbanas zajedno sa svojom suprugom Mirom, a koja je svoja vrata otvorila 03.09.2011. Riječ je o objektu u kojem se prvenstveno odvija proizvodnja autohtonih likera od raznog bilja koji se, u sklopu kušaonice, mogu i degustirati.
Tijekom cijele godine posjetiteljima je u ponudi i stalni izložbeni prostor uglavnom vezan uz povijest Lujzinske ceste: 200 godina stare prometnice koja povezuje Rijeku i Karlovac i koja je za područje Gorskog kotara predstavljala jedan od ključnih čimbenika razvoja.
Cijela priča oko proizvodnje goranskih napitaka započela je kad je Vidova supruga Mira na jednom zajedničkom druženju s prijateljima probala gutljaj jegera – popularnog biljnog likera i prozvala ga čistom kemijom, nakon čega joj se pobudila želja da i sama napravi sličan napitak, svoj i potpuno prirodan.
Tako je nastao San Hubert (zaštitinik lovaca) na čijoj se etiketi nalazi mrki medvjed, baza mu je rakija od malvazije, a glavni sastojci su 57 vrsta gorskih trava te sedam vrsta šumskog voća. Tijekom godina su se ”Zaštitniku lovaca” pridružili i Divlja ruža, Papra, Plava mrča, Svittera i Dujina moć. Zanimljivo je kako svako piče ima svoju priču o tome kako je nastalo i kako je dobilo naziv.
Znate li kako se ispravno pije aperitiv?
Aperitiv je najbolje popiti pet do deset minuta prije jela, jednu ili dvije čašice i umjesto pogrešnog ispijanja u jednom gutljaju (eksiranje), potrebno je u ustima promućkati piće nekoliko sekundi prije nego ga progutate.
Alkohol ima funkciju da smiri želudac, proširi krvne žile, a ne da padne poput bombe u naš želudac. Aperitiv ne smije biti sladak, a nažalost ljudi obično piju desertne likere poput medice ili borovice koje im se nude kao aperitivi što je potpuno pogrešno.
Je li vam itko u restoranu nakon jela ponudio digestive?
Aperitivi i digestivi došli su nam iz izuzetne Francuske i postali prekrasan dodatak svakom jelu. Svi dobro znamo za aperitiv, kao i za desertna pića koja upotpunjuju obrok, ali što je s digestivom? Nakon glavnog jela probavu olakšava upravo čašica digestiva.
Naime, riječ je o alkoholnom piću koje se služi hladno (ali nikako s ledom) nakon glavnog jela. Ritual ispijanja je ono što ga čini posebnim – pije se tako da se uzme gutljaj i mućka u ustima desetak sekundi uslijed čega ćete osjetiti peckanje u ustima. Tek nakon toga ga popijete, a toplinu ćete osjetiti u želucu nakon nekoliko minuta.
Zašto digestiv?
Nakon glavnog jela koje uključuje brojne okuse potrebno je vratiti cirkulaciju i osjetila u funkciju pri čemu pomaže digestiv koji na prirodan način oslobađa i nagutani zrak iz našeg probavnog sustava koji je glavni razlog osjećaja težine nakon obroka.
Najpoznatiji digestive iz Vidove destilerije je Papra koji uz bazu, rakiju od muškata, sadrži 14 vrsta bilja i četiri korijena; anđeliku, medvjeđu šapu i hren. Ovaj digestiv je u vrlo kratko vrijeme zadobio veliki broj obožavatelja i osvojio nekoliko nagrada, a samo neke od njih su nagrada za najbolje autohtono goransko piće i prva županijska nagrada u natječaju Hrvatske turističke zajednice – Zeleno srce Hrvatske. Papra je bila brončana i na međunarodnom natjecanju alkoholnih pića u organizaciji Gospodarske interesne udruge proizvođača pića Hrvatske u zagrebačkom hotelu International.