Iz arhive izvučene razglednice Plitvičkih jezera 1896. do 1940.

Naš najposjećeniji Nacionalni park Plitvička jezera na svojim je web stranicama predstavio 10 naj plitvičkih razglednica iz razdoblja od 1896. do 1940. Plitvička jezera krajem 19. stoljeća počinju otrkrivati posjetitelji, a s dolascima kreće i turistička priča ovog kraja. Vrlo brzo izdaju se prvi promidžbeni materijali brošure, vodiči, knjige te naravno razglednice koje su tada bile neizostavni dio svakog putovanja. Dok danas vrijedi pravilo ako slika nije bila na društvenim mrežama kao da nisi ni bio, u ono vrijeme se bez poslane razglednice nije smjelo vratiti kući. Nacionalni park prošao je kroz svoju arhivu te su najbolje razglednice predstavljene javnosti. Svaka je zbog nečega posebna i svaka ima svoju priču. Vodimo vas u povijest Plitvičkih jezera kroz razglednice.

NAJSTARIJA RAZGLEDNICA U ARHIVI S MOTIVOM PLITVIČKIH JEZERA

Razglednica je napisana 1896. godine, a putovala je između Zagreba i Sv. Ivan Zeline. Vrijeme je to Austro-Ugarske Monarhije i značajnog utjecaja mađarskog jezika što je jasno vidljivo na ovoj najstarijoj razglednici Plitvičkih jezera.

NAJLJEPŠA RAZGLEDNICA PLITVIČKIH JEZERA

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je kako su prve razglednice slikane rukom te su svaka za sebe bile malo umjetničko djelo. Razvojem fotografije razglednice su obično na prednjoj strani bile fotografije. Ova razglednica osim što je izuzetno lijepa, odlično je očuvana što je svakako uspjeh za razglednicu iz 1898. godine.

RAZGLEDNICA S NAJNEOBIČNIJIM RUKOPISOM

Specifičnost ove razglednice je tekst na pozadini napisan na latinici, a potom vjerojatno i nekom vrstom arapskog pisma. Arapsko pismo uz latinično svakako čini ovu razglednicu intrigantnom.

RAZGLEDNICE S MOTIVOM PLITVIČKIH JEZERA TISKANE U STRANIM ZEMLJAMA

Zapravo rijetko su razglednice Pllitvičkih jezera tiskane van Hrvatske, no ova je jedna od tih. Razglednica osim fotografije i tekstualno na engleskom jeziku opisuje naša Plitvička jezera. Razglednica je izdana u Francuskoj pa je još čudnije što je opis na engleskom jeziku. Zanimljivu priču sigurno sakriva i ova razglednica.

RAZGLEDNICA S NAJČEŠĆIM MOTIVOM KOJI PREDSTAVLJA PLITVIČKA JEZERA NEKAD DAVNO, A I DANAS

Ovaj kadar vjerojatno je svima poznat i jedan je od najčešćih sa Plitvičkih jezera. Pogled je to sa jednog od vidikovaca iznad Korane na Sastavke i jezera Novakovića brod i Kaluđerovac. Ova razglednica je iz perioda oko 1930. godine.

RAZGLEDNICA S NAJPOZNATIJIM HOTELOM

Najpoznatiji hotel prije drugog svjetskog rata na Plitvičkim jezerima bio je Hotel Plitvice. Izgrađen je 1896. godine, a izgorio u požaru 1939. godine.

RAZGLEDNICA KOJA JE NAJDALJE PUTOVALA

Vrlo su često razglednice slane u Beč i Prag. Razglednica je iz 1914. godine, poslana neposredno pred izbijanje 1. svjetskog rata i putovala je oko 1500 kilometara od Plitvičkih jezera do Pariza.

RAZGLEDNICA IZ PLITVIČKOG LJESKOVCA JEDNOG OD NAJSTARIJIH NASELJA

Plitvički Ljeskovac jendo je od najstarijih naselja Nacionalnog parka Plitvička jezera. Još daleke 1880. otvorena ovdje prva gostionica pod nazivom „Kod Prošćanskog jezera“, a nešto kasnije i svratište kod Vuje Mirića. Razglednica je iz perioda oko 1910. godine.

NAJPOZNATIJA ŠPILJA ŠUPLJARA

Članak se nastavlja ispod oglasa

Razglednica sa najpoznatije špilje koja se nalazi na Donjim Jezerima jedna je od zanimljivih. Špilja nazvana Šupljara tema je ove razglednice. Poslana je daleke 1927. godine. Kako vidite prije gotovo stotinu godina nije izgledala kao danas. Danas ova špilja ima uređene stepenice.

RAZGLEDNICA S NAJUZVIŠENIJIM RIJEČIMA O PLITVIČKIM JEZERIMA

I za kraj razglednica čiji autor na najuzvišeniji način govori o Nacionalnom parku Plitvička jezera, koji su opisivali brojni pisci i pjesnici, a oslikali brojni umjetnici. I opjevane su naše Plitvice, koje kod većine bude najljepše uspomene.

Tekst na razglednici glasi: „Dužnost nam je sveta hvalit višnjem Bogu za tu divnu krasotu gdje se možemo nadivit i uzvisit. Otačbini dragoj slava, dika uz tu dragost čarobnih vidika“.

Izvor i fotografija: NP Plitvička jezera

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.