IZGUBLJENO BLAGO OD 100 MILIJUNA FUNTI KOJE SVI TRAŽE

Neki ljudi čvrsto vjeruju u legende i usmeno to prepričavaju s koljena na koljeno, a neki to vrlo vješto znaju pretvoriti u turističku priču i atrakciju za koju naplaćuju i ulaz.

Za vrijeme boravka na Sejšelima jedna me priča posebno zainteresirala.

Legenda o skrivenom blagu francuskog gusara La Busea. Legenda kaže da je upravo on sakrio škrinju s blagom negdje na otoku Mahe. Prošlo je preko 3 stoljeća i dalje je ova priča samo legenda.

Olivier Levasseur bio je nekada kapetan broda pod francuskom zastavom i krunom ali ubrzo nakon rata sa španjolcima umjesto povratka kući po pozivu kralja, mijenja svoju karijeru u puno unosniji i postaje gusar. La Buse je plovio Karibima, po zapadnoj Africi i na kraju po indijskom oceanu. Tu se udružio i s engleskim gusarskim kapetanom Taylorom. Zajedno su prisvojili nekoliko brodova među njima i zadnji portugalski brod «Virgen de Cabo» na kojem je bilo tada najveće svjetsko blago. Među blagom je bio i križ s rubinima i dijamantima toliko težak da su ga trojica morala nositi na brod La Busa. Kapetan Taylor se vratio na Karibe, ali La Buse je otplovio dalje na obalu Madagaskara. Vlasti su ga nakraju otkrile zbog zapljene i objesile na Reunionu. Prije nego li je obješen La Buse je bacio među gomilu svoju ogrlicu s kriptogramom u 17 redova i doviknuo neka sada nađu njegovo blago tko riješi bačen kriptogram. Mnogi su pokušavali, ali zasada bezuspješno.

Koga god ovdje na Sejšelima pitate za to skriveno blago, prvo će se nasmijati, a onda vam potvrditi da je to legenda o kojoj slušaju od malih nogu, ali da ste slobodni tražiti blago ako želite. Nije zabranjeno. Postoje čak i nagađanja gdje bi to moglo biti. Naizglednija je  Regija Beau Vallon na glavnom otoku Mahea, kojih 40 minuta vožnje od glavnog grada Victorie.

Vrijednost blaga o kojem se priča premašuje 100 milijuna funti. Neki samo pričaju, a neki su posvetili svoj život tragajući za blagom u nadi da će jednom pokazati svima da to nije samo legenda.

Reginald Herbert Cruise-Wilkins, poznat među lokalcima kao ‘Treasure Man’, 27 je godina sve do svoje smrti tražio blago. Naslijedio ga je sin John te nastavio očevima stopama pokušavajući dešifrirati kopiju kriptograma kojeg je za malo novaca njegov otac kupio od jedne žene vjerujući da je to to. John, baš kao i njegov otac ne odustaje od blaga sve ove godine kao i od tehnika otkrivanja koje se koriste u modernom svijetu. Sve o vlastitom trošku. O blagu i gusarima Javno o javno priča iako su ga mnogi veći odavno proglasili ludim.

Sve o blagu, misterioznim oznakama gusara na stijenama, predmetima koju su nađeni sve ove godine, skrivenoj pećini s tunelima gdje su nađeni tragovi možete saznati iz prve ruke, upravo od Johna koji danas turistima priča nevjerojatne priče i dijeli nesebično svoje životno iskustvo.

Dok sjedim u restoranu pored kojeg je kopija velikog gusarskog broda baš u blizini Beau Vallon regije razmišljam i ja gdje bi to zakopano blago moglo biti i hoće li John doživjeti da obznani svijetu da je konačno pronašao blago.

Legenda o blagu za koje svi znaju. Šteta što La Buse nije zalutao do našeg mora i putem zakopao koji dijamant pa da i naši turisti traže blago.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.