Muzeji diljem Hrvatske sutra otvaraju vrata za 17. Noć muzeja

Noć muzeja ove će godine doživjeti svoje 17. izdanje, a muzeji diljem Hrvatske otvorit će vrata posjetiteljima 28. siječnja 2022. Prošle godine podsjetimo manifestacija je održana isključivo online, a slični uvjeti očekuju nas i sutra. Upravo zbog toga ovogodišnja tema Noći muzeja je “Muzeji između stvarnog i digitalnog”.

Kulturne institucije silom prilika su se prilagodile “novom normalnom” stanju kada se veliki dio programa odvija u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obavezne Covid potvrde, kada je bitno smanjen broj posjetitelja na kulturnim događajima, a grupni organizirani, turistički posjeti muzejskim izložbama, gotovo su potpuno izostali u statistikama muzejskih posjetitelja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Najveći dio događanja preselio se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, što je po svim analizama doprinijelo širokoj dostupnosti muzejskih sadržaja. Međutim, s druge strane, analize govore kako je neposredni doživljaj muzejskog prostora, sadržaja, atmosfere i ljudi, nezamjenjiv kada je u pitanju onaj istinski doživljaj. Stoga, u neizvjesnim okolnostima kada je gotovo postalo nemoguće dugoročnije planirati muzejske programe, važno je nastaviti, sada već lijepu tradiciju ove manifestacije.

Organizatori zbog toga najavljuju kako će dio programa koji za to imaju uvjete biti organiziran u stvarnom vremenu i prostoru i stvarnim posjetiteljima, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, a svi programi bit će dostupni putem digitalnih kanala. Više informacija o manifestaciji Noć muzeja 2022. možete pronaći na POVEZNICI.

Prošle godine u šesnaestoj Noći muzeja, svojim programima sudjelovalo je 188 muzejskih, baštinskih, obrazovnih, znanstvenih i vjerskih institucija, prvi put putem digitalnih kanala komuniciranja. Održani su i brojni programi uživo, gdje je to bilo moguće i sukladno epidemiološkim mjerama.

Proteklih godina, ovu nacionalnu manifestaciju hrvatskih muzeja, koja je započela 2005. s nekolicinom zagrebačkih muzeja, obilježila je upravo masovnost posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noći.

Fotografije: Pixabay

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.