Jama Baredine – dom Istarske čovječje ribice

Nesnosna vrućina, zasićenost svakodnevnim izležavanjem na plaži ili želja da se vidi nešto novo i drugačije – sve su to odlični razlozi za posjet jami Baredine u porečkom kraju. Ova je jama krški fenomen, geomorfološki spomenik prirode i prvi speleološki lokalitet Istre uređen za turističku namjenu. Prilagođena je svima, osvijetljena i pristupačna, a nudi mnogo toga za vidjeti i ostati zadivljen.

Krški teren u kojem je jama nastala morski je sediment star 100 milijuna godina i prekriven zemljom crvenicom. Podzemni prostor jame nastao je djelovanjem vode prije otprilike 3 i pol milijuna godina. Ulaz u jamu specifičnog je ljevkastog oblika koji se nakon 15 metara dubine proširuje i vodi dalje kroz pet dvorana koje se koso spuštaju do jezerca na 60 metara dubine. Donja jezera jame leže na njezinoj najnižoj točki od 132 metra, a do njih vodi vertikalni otvor širine 4 metra.

Jama Baredine riznica je stalagmita i stalaktita, te podzemnih skulptura stvorenih strpljivim i dugovječnim radom vode. Stotine tisuće godina, kap po kap – toliko je trebalo da stalagmiti i stalaktiti stvore čudesne figure u kamenu.

Jama je poznata još od davnina, o čemu svjedoče ostaci pretpovijesne keramike koji su pronađeni u njoj. Pretpostavlja se da su naši daleki preci za sušnih ljeta ondje ostavljali svoje posude da se kap po kap napune dragocjenom vodom. S pojavom poljoprivrede – a i kasnije u rimsko doba – jama je bila korištena za odbacivanje kamenja prilikom čišćenja i obrađivanja okolnih polja. U tom dugogodišnjem procesu gornji dijelovi jame bili su gotovo u potpunosti zatrpani.

Jama Baredine – prvi turistički uređen speleološki lokalitet Istre

Početkom devedesetih godina započeli su konkretni radovi na uređenju. Već 1995., otvorena je i uređena za posjet kao prvi speleološki lokalitet Istre. Još 1986. godine jama Baredine je zbog svoje posebnosti proglašena geomorfološkim spomenikom prirode.

Najpoznatiji stanovnik jame Baredine je endemska Istarska čovječja ribica. Podzemni vodozemac bez očiju i pigmenta živi u hladnim i mirnim vodama ispod zemlje. Uz nju je vezana i zanimljiva legenda. Vjerovalo se naime da u nekim spiljama žive zmajevi i da ti zmajevi kontroliraju količinu vode koja izvire iz špilje van. Zmaj je povremeno isušivao izvor, a kada bi vodu ponovno propustio s njom bi na površinu izlazila i zmajeva mladunčad. Ljudi su pronalazili te jedinke, ali nisu znali da je to čovječja ribica, već su vjerovali da su to mladi zmajevi.

Poželite li vidjeti čarobnu unutrašnjost ove jame i njezine stanovnike, sve detaljnije informacije možete pronaći na baredine.com

Izvor fotografija: Jama Baredine

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.