Jedan od najvećih kipova sfingi u Europi nalazi se u Zadru

Svi znamo kako se najpoznatiji kip sfinge nalazi u egipatskoj Gizi. No jeste li znali kako se jedna od najvećih sfingi u Europi nalazi u Zadru? Manje je to poznat podatak za sve one koji nisu stanovnici Zadra, no uskoro bi se to trebalo promijeniti.

Morske orgulje i Pozdrav suncu svake godine privuku veliki broj turista u Zadar. Ove dvije atrakcije smještene na zadarskom poluotoku ne treba posebno predstavljati. No u Zadru se nalazi još jedna atrakcija, skriveni dragulj, koja do sada nije bila isticana kao zanimljivost ili turistički proizvod.

Zadarska sfinga i njena povijest

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zadarska sfinga dugi je niz godina bila zaboravljena i zapuštena. Izrađena je 1918. godine u zadarskom predjelu Brodarica. Dao ju je izraditi zadarski konzervator i slikar Giovanni Smirich (Ivan Smirić) u spomen na voljenu suprugu Attiliju, koja je prerano umrla. Prema romantičnoj legendi, ispunjava ljubavne želje. Izrada se poklopila s izgradnjom prve vile (villa Atilla) u zadarskoj uvali Maestral, s engleskim perivojem, u kojem je podigao eksedru i kip Sfinge.

Zadarska sfinga duga je pet, a visoka tri metra. Ispred nje nalazio se bazenčić u kojem su plivale zlatne ribice. Na glavi ima tipično egipatsko pokrivalo – nemes, koje je s bočnih strana ukrašeno hijeroglifima. Njezina specifičnost je što umjesto prednjih lavljih šapa ima ljudske ruke koje drže mač, no on je razbijen nakon drugog svjetskog rata, baš kao i reljef orla na prsima.

Tijekom godina o zadarskoj sfingi kružile su brojne legende, a neke od njih su bile dijelom odgovorne za uništavanje i propadanje kipa. Pričalo se tako kako se ispod sfinge nalazi zakopano blago, što je za posljedicu imalo pojavu brojnih “istraživača” koji su svojim iskapanjima oštetili kip. Postojala je i legenda kako je kip sfinge zapravo grobnica.

Sfinga i prostor oko nje uskoro će zasjati punim sjajem

Za sve posjetitelje ulaz u Perivoj u kojem se nalazi i zadarska sfinga besplatan je i otvoren tijekom cijele godine. Glavni ulaz nalazi se na cesti uz morsku obalu, no postoje još dva. Perivoj je smješten na obali, na samo 20 minuta hoda od Poluotoka i lako je dostupan.

Uskoro bi trebali započeti radovi na obnovi sfinge i prostora oko nje. Naime, Grad Zadar je kroz projekt RECOLOR koji će završiti u lipnju, osigurao sredstva i izradio cjelokupnu dokumentaciju. Na taj će način oživjeti ovaj dio grada koji je do sada bio manje poznat turistima. Turistička ruta krenula bi s poluotoka, a u nju će biti uključeni i zadarski barkajoli, koji će svojim barkama prevoziti zainteresirane turiste.

Izrađena je i internetska stranica pomoću koje se mogu pročitati, vidjeti i čuti zanimljive informacije o lokalitetu. Tradicionalna turistička tura, kako se navodi u opisu projekta, obogaćena je virtualnom turom u vidu promotivno-edukativnog videa te 3D modelom kao nezaobilaznom odlikom modernih tehnologija.

Fotografije: Bojan Bogdanić, izvor: Turistička zajednica grada Zadra

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.