JEDAN RUKSAK ZA 35 DANA – Što spakirati za Camino?

Camino iliti Put Svetog Jakova avantura je života na koji se odlučuje sve više ljudi. Hrvati su od davnih dana u Europi poznati kao hodočasnici – čak i Dante Aligieri u svojoj Božanstvenoj komediji spominje lik hodočasnika Hrvata, a Hrvati su bili i među prvim Camino hodočasnicima. Bilo da idete hodati Camino France dug 830 kilometara ili neku od hrvatskih Camino ruta svakako obratite pažnju na ruksak i to što trebate ponijeti.

Kada se odlučite na pješačenje od 800 kilometara putem Camino France, kojeg hodačasnici iz cijelog svijeta hodaju već godinama, važna je priprema. Najvažnija stvar je znati što na put trebate ponijeti jer sve što ponesete nosit ćete na svojim leđima mjesec dana svaki dan. Morate znati kako ćete dnevno u prosjeku prelaziti oko 25 kilometara i svaki gram u torbi je važan.

Što vam je potrebno i bez čega ne možete?

Prvo morate jako dobro odabrati ruksak. Veličina ruksaka i njegove karakteristike iznimno su važne. Ako mene pitate 30 ili 35 litara sasvim je dovoljno i sve preko toga bit će vam težina koju vaše tijelo ne treba.

Najvažnija na Caminu svakako je obuća. Razgažena obuća u kojoj ste prehodali barem 50 kilometara, najbolji je odabir. Ono što nikako ne smijete napraviti je na Camino krenuti u novoj obući koju niste dobro razgazili im koja se nije prilagodila vašoj nozi. Broj veća obuća je svakako preporuka jer svakodnevno hodanje rezultira oticanjem stopala i nikako vaša obuća ne smije biti “taman”.

Ovisno o dobu godinu u kojem ćete hodati Camino birate obuću. Ako ga hodate tijekom ljeta sandale za hodanje su odličan odabir i uz to tenisice za trekking. Ako hodate u proljeće ili kasnu jesen trebat će vam gojzerice, no u svako doba godine morate imati vodo-nepropusnu obuću. Također japanke u kojima ćete se tuširati u zajedničkim kupaonicama, ali i u kojima ćete boraviti kada ne hodate, definitivno su nešto što trebate u ruksaku.

Čarape su važne

Možda niste razmišljali o čarapama, no one su iznimno važne. Čarape moraju biti bez šavova i u specijaliziranim trgovinama naći ćete čarape za dugo hodanje koje će omogućiti da vaša stopala ostanu suha što je važan preduvjet da ne dobijete žuljeve. Žuljevi su najveća muka hodočasnika na Caminu i oni vam mogu jako zagorčati život na Caminu. Kako biste spriječili žuljeve morate ponijeti posebne kreme protiv žuljeva kojima stopala mažete ujutro prije hodanja, ali i svaki puta kada na putu stanete odmoriti.

Najvažniji savjet je da svakih par sati stanete izujete cipele i čarape i odmorite noge. Potom ponovno namažete stopala i tek nakon što ste to obavili spremni ste hodati dalje. Ako se ovoga pridržavate put ćete prijeći bez žuljeva. Ja jesam bez ijednog žulja.

Tajna koju vam nisu rekli

Ima još jedna tajna koju vam nitko nije rekao. Na Caminu ćete često naići na potoke, rječice i kanale. Kada god naiđete na njih stanite izujte se i zakoračite u vodu. Rashladite stopala i ovo će vas spasiti oticanja, žuljeva, ali i toliko će vam odmoriti noge da ćete nakon toga krenuti svježi i odmorni kao da je prvi kilometar u pitanju. Vjerujte ovo je iznimno važno i ne budite lijeni stati i dati si vrijeme koliko je potrebno da se vaše noge odmore.

Ruksak ne smije biti teži od 10 posto vaše težine

Zlatno pravilo je da ruksak ne teži više od 10 posto vaše tjelesne mase. Iako iskustvo kaže kako je i to previše i 6 kilograma je kilaža koju ne biste trebali preći.

3 majice, 3 para čarapa, isto toliko komada donjeg veša te jedne duge i jedne kratke hlače, nepropusna jakna i jedna trenirka od flisa plus majica i tajice ili trenirka u kojoj ćete spavati i boraviti nakon tuširanja tijekom odmora sve su što vam treba. Uz to jasno trebaju vam stvari za osobnu higijenu. Četkica za zube i pasta za zube koncentrirana tako da nosite samo minijaturnu tubu odličan je izbor. Jedan ručnik koji se brzo suši i nije težak također ćete naći u posebno opremljenim sportskim trgovinama.

Savjet koji me je spasio je odabir sapuna, naime jedan Lash sapun koji koristite i za tuširanje i za pranje kose, ali i za pranje vašeg veša rješava kompletnu potrebu za osobnom higijenom a stane u jednu kutijicu za sapun. Dobro je imati neku masnu kremu ili melem kao i kremu za noge nakon hodanja koja obično dolazi u paketu s kremom koju nanosite prije hodanja.

Trik kako smanjiti zadnje grame u ruksaku

Jedna kolegica dala mi je savjet, koji se vam se možda činiti smiješnim ali vjerujte ima smisla. Sa sve garderobe i svega što nosite izrežite etikete. Kada sam skinula sve etikete i izvagala ih one su iznosile 130 grama. Toliko je težila sva kozmetika tako da ne budite lijeni i odrežite etikete.

Kada pakirate sve u ruksak pazite da na dno ruksaka stavljate ono što neće trebati tijekom hoda. Dakle rezervnu obuću, odjeću i kozmetiku. Dostupna uvijek vam mora biti voda, kreme za žuljeve i tablete protiv bolova. Što se tiče lijekova imate ih na svakom koraku i ne morate se brinuti niti nositi velike količine. Imajte uz sebe ibuprofene u slučaju upale mišića i temperature i flastere za žuljeve. Nije na odmet i krema ili gel za mišiće i protiv bolova.

I na kraju kada ste odabrali sve bez čega ne možete sve što slažete u ruksak brižljivo slažite na način da ne pakirate zrak u ruksak odnosno sve zarolajte i složite tako da zauzima najmanji mogući prostor u vašem ruksaku.

Treba li vam vreća za spavanje?

Zapravo vam ne treba. Iako je većina nosi, no koristiti ćete zapravo samo liner kada u albergima nema posteljine. Tako da dobro razmislite da li ćete nositi cijelu vreću za spavanje. Većina alberga danas ima posteljinu i sve što vam je potrebno, no vaš liner mnogima će značiti i dodatnu sigurnost ukoliko naletite na smještaj koji možda ne zadovoljava vaš standard čistoće, ili naiđete na plastične plahte u kojima je neudobno spavati ili jednokratnu posteljinu koja zna biti gruba na dodir.

Kada ste spakirali ruksak par dana prije puta hodajte s njim i pokušajte ga namjestiti na najudobniji položaj. Nije loše nekoliko kilometara ga isprobati i provjeriti težinu koju nosite. I ne brinite sve što je višak ostavljat ćete putem… nećete biti jedini svi to rade i sigurno ćete i vi dio stvari odbaciti putem…

I krenite na Camino i uživajte u njemu u svakom kilometru. Kako sam ga ja doživjela pročitajte ovdje.

Svoj Camino možete hodati i u Hrvatskoj o čemu smo pisali OVDJE. Skupina hrvatskih Camino entuzijasta okupljena u Bratovštinu Svetog Jakova odlučila je obnoviti bogatu hrvatsku Camino tradiciju pa je pokrenut projekt obnove srednjovjekovnih Camino ruta kroz Hrvatsku. Camino France je i pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske Baštine.

Trenutno su u Hrvatskoj aktivni Camino KrkCamino Imota , Camino PodravinaCamino Šibenik, od jeseni starta Camino južna Istra, a u planu je i Camino Banovina. Navodno se u Hrvatskoj ozbiljno razgovara o još nekoliko Camino ruta, pa priča oko Camino staza u Hrvatskoj postaje sve zanimljivija.

Fotografije: Dorian Dražić-Karalić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.