Tihi šarm Tounja i okolice – jedinstven i zadivljujuć kameni most

Na proputovanju državnom cestom koja od Karlovca vodi preko Josipdola ka Senju, zaustavite se u Tounju i razgledajte jedini kameni most na kat u Hrvatskoj. Prizemlje mosta, koji predstavlja izuzetno  graditeljsko i umjetničko djelo, sagrađeno je pod vodstvom vojnog inženjera Vinka Struppija 1777. godine, tijekom izgradnje Josipove ceste ili Jozefine od Senja do Karlovca.

tounj kameni most
Kameni most

Na mostu s barokno-klasicističkim obilježjima, koji se pruža iznad korita rječice Tounjčice strmih bokova, graditelji su tada na mosne ograde postavili 10 kamenih kipova, spomen-ploča i ukrasa, po čemu je također jedinstven u Hrvatskoj. Prigodom obnove i preslagivanja Jozefine, vojni inženjer Josip Kajetan Knežić dao je 1836. godine povisiti most, kako bi cesta imala manji nagib, a kamene spomenike preseliti na nadograđeni kat. 

Nadograđeni most, s po tri lučna otvora na oba “kata”, postao je visok 13 a s pristupnim rampama dugačak 70 metara. Teško je stradao krajem Drugoga svjetskog rata, no postupno je temeljito obnovljen. Potraga za u ratu nestalom spomeničkom ostavštinom mosta okončana je nakon punih 67 godina. Osobito zalaganjem Općine Tounj, 2010-2011. godine restaurirani kipovi, spomen-ploče i ukrasi vraćeni su na mosne parapete.

tounj kameni most

Most kojim se i nadalje kreću vozila, tako je ujedno iznova postao “živi i velebni muzejski izložak i galerija umjetnina na otvorenom”. Most putnike naprosto mami da se na obližnjim odmorištima zaustave, da ga pomno promotre i dive se umijeću njegovih graditelja. Posebice valja prići i razgledati četiri skulpture “Čuvara mosta”, na kojima se ističu ratničke kacige i štitovi, kao pretpostavljeni znamen Vojne krajine čiji su nam sinovi, hrabri vojnici i vrsni majstori, u nasljeđe ostavili zadivljujuću građevinu.

tounj kameni most

U velebnim njedrima Špilje Tounjčice

Osim veličanstvenog kamenog Josipovog mosta, u Tounju valja razgledati i slikovitu izvorišnu sutjesku rječice Tounjčice. Kroz uzanu dolinu vodit će vas izletnička šetnica “Poučna staza Tounjčica”. Stazu i okoliš unazad desetljeća uredila je Općina Tounj. Šetnica dijelom prati srednjovjekovnu cestu koja se, po prelasku mostom na lijevu obalu, penjala do grada Tounja.

Utvrđeni grad Tounj bio je smješten povrh izvora Tounjčice, koji istječe iz istoimene špilje. Po starom nazivu za špilju, grad se isprva zvao Peć. Od 15. stoljeća spominje se kao vlasništvo plemićke obitelji Frankopan. Bio je važno uporište u bitkama s Osmanlijama. Na utvrdu podsjeća preostala okrugla kula, na koju se nadovezuje novija zgrada. U blizini vrijedi obići ranobaroknu crkvu Sveti Ivan Nepomuk iz 17. stoljeća, neobičnog ovalnog oblika.

Frankopanski most
Frankopanski most

Središnja točka izletničke staze, uređena u dužini od oko kilometra i pol, je Frankopanski most. Drveni most, dugačak 20 metara, obnovljen je 2017. godine na izvornim srednjovjekovnim kamenim upornjacima. Oko 150 metara uzvodno od mosta ruševni su ostaci mlinice, nekoć u službi opskrbe brašnom grada Tounja. Stotinjak metara dalje ukazuje se velebna ulazna dvorana Špilje Tounjčice. Za sušnog vremena u nju možete uhodati, do jezerca iz kojega istječe Tounjčica.

Špilja Tounjčica
Špilja Tounjčica

Špilja je duga 465 metra, a podzemnom tokovima vezana je uz Špilju u kamenolomu Tounj, s 8,5 kilometara istraženih prolaza petu najdužu špilju u Hrvatskoj. U pećinici tik do ulazne dvorane zamjetni su ostaci zida. Prezid možda potvrđuje predaju o trima obiteljima, koje su se tu sklanjale u doba opasnosti od Turaka. Prikaz ulaza u Špilju Tounjčicu na veduti povjesničara Janeza Vajkarda Valvasora iz 1676. godine, prvi je poznati crtež neke hrvatske špilje.

Ruševine mlinice

Sastavci – predivne prirode i tajnovite prošlosti

Sastavci su kutak osebujne ljepote, stjecište krških rječnih ljepotica – Mrežnice i Tounjčice. Uvriježen je stav da oko 12 kilometara duga Tounjčica tu utječe u preko pet puta dužu Mrežnicu. Za posjete ušću uvjerit ćete se da je Mrežnica ta koja se, preko 3 metra visokog i prostranog slapišta, slijeva ka Tounjčici.

Sastavci
Sastavci

Ušću priđite s juga, makadamom preko visoravni Ključ. Visoravan ima oblik ”poluotoka” oplakanog vodama Tounjčice i Mrežnice. Tik povrh ušća je Etno-park Slap Sastavci, raj za sve željne odmora u prirodi i uživanja u pustolovinama. Središte etno-parka je drvena kuća s etnografskom muzejskom zbirkom. Obnovljeni mlin nudi uvid u mlinarsko nasljeđe kraja. A smještaj – slikovite kolibe, stari ambar, šatori, livada pod otvorenim nebom.

Etno park Slap Sastavci
Etno park Slap Sastavci

Iz Sastavaka se najbolje uputiti kanuom ili kajakom u izuzetan doživljaj plovidbe Mrežnicom, prelazeći neke od gotovo stotinu riječnih slapova, slapišta i brzaka. Bilo da pođete nizvodno, ili odaberete vožnju u uzvodnom smjeru, bit ćete očarani smaragdnom bojom rijeke, slapovima koji se rastaču niz sedrene brane i umirujućim šumom padajuće vode. U otkrivanju povijesne baštine uživajte pješačeći; 15-minutna šetnja stazom uz lijevu obalu Mrežnice dovest će vas do ruševina Ključa.

Etno park Slap Sastavci

Srednjovjekovni grad Ključ, u vlasništvu najznačajnije hrvatske plemićke obitelji Frankopani, bio je jedna od obrambenih utvrda koja je spriječila  nadiranje Turskog carstva preko Hrvatske na zapad. Preostaci Ključa su na maloj zaravni iznad strme litice, s koje puca pogled na duboku riječnu sutjesku. Ispod srednjovjekovnih razvalina zacijelo se sakrivaju i tragovi ranijeg naselja, možda još iz prapovijesti. Zastanite, i osjetite spregu zadivljujuće prirode i tajanstvene prošlosti.

Ugodnost predaha uz Vrelo Božidar

U naselju Potok Tounjski, uz povijesnu Josipovu cestu (Jozefinu) koja je 1779. godine povezala Senj s Karlovcem, putnik namjernik može se na Vrelu Božidar okrijepiti čistom studenom vodom. Na malom cestovnom odmorištu nalazi se česma iz koje veći dio godine, uz iznimku sušnoga ljeta, istječe obilan mlaz vode kojom možete utažiti žeđ i osvježiti lice, ruke i pleća.

Vrelo Božidar
Vrelo Božidar, foto: Tomislav Beronić

Građevna cjelina, koju čine odmorišna česma, vodovod i izvorišna vodosprema, izrađena je 1847., dvije godine nakon što je vojni inženjer Josip Kajetan Knežić priveo kraju opsežnu rekonstrukciju izvorne Jozefine. Vrelo Božidar jedno je od kamenih građevina – mostova, sunčanih ura, miljokaza, česmi, spomen-ploča… koje u cjelini s Jozefinom tvore vrhunsko djelo cestogradnje u Hrvatskoj s kraja 18. i prve polovice 19. stoljeća.

vrelo božidar

Ovdje vrijedi predahnuti i upoznati se s cjelinom jednostavne i skladne gradnje, pažljivo obnovljene 2020. godine, koja kao i nedaleki Tounjski most ima svojstvo kulturnog dobra. Pogled prvo plijeni izdužena česma trapeznog presjeka, brižno oblikovana od lomljenog kamena. Voda iz slavine, smještene na kvadratnoj ploči pročelja okrenutoj ka cesti, na kojoj je uklesana posveta tadašnjem vladaru, istječe u pravokutno kameno korito. Izvorno su, prilikom gradnje česme, postrance uz središnji bazen bila postavljena još dva, za napajanje konja i stoke.

izvor

Uspnete li se od česme oko 300 metara, šumskim prosjekom uz blagu padinu, stići ćete do vrela koje česmu puni vodom. Izvor je zaštićen kamenom kućicom vodospreme, s plitkim dvoslivnim pokrovom od kamenih ploča. Iz vrela u česmu voda se slijeva kanalom, izvedenim od klesanaca ukopanih u zemlju. Uz šum tekuće vode i zelenilo koje okružuje Vrelo Božidar osjećat ćete se ugodno i opušteno.

Koautor: Goran Majetić
Izvor fotografija: Tomislav Beronić


Naručite knjigu STELLA AUREA – Priče o Frankopanima autora Tomislava Beronića.
Knjiga je dostupna na POVEZNICI

stella aurea

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.