Jedna sasvim drugačija ponuda uskoro u Nacionalnom parku Brijuni

Mali Brijun nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Brijuni i drugi je po veličini otok brijunskog arhipelaga. Poznat je ponajviše po fortifikaciji Fort Brioni Minor, koja je najveća fortifikacija na jadranskoj obali. No ovo nije priča o bogatoj prošlosti otoka, nego o njegovoj budućnosti.

Nacionalni park Brijuni pružit će svojim budućim posjetiteljima jednu sasvim drugačiju ponudu, jedinstvenu za istarski poluotok. Naime, na otoku Mali Brijun, u uvali Sv. Mikule gdje se nalaze nekadašnje vojne spavaonice, opremljen je novi kompleks od sedam objekata, kojima će namjena biti prvenstveno edukativno-istraživačka.

Novouređene prizemnice namijenjene su smještaju predškolskih i školskih te sveučilišnih skupina, nevladinih organizacija, umjetnika, znanstvenika i svih koji na tom otoku žele provoditi edukativne programe, primjerice škole u prirodi te kulturne programe, istraživanja i radionice.

Četiri građevine, ukupne površine od 100 do 180 četvornih metara, pretvorene su u spavaonice. Posjetitelji će na raspolaganju imati ukupno 17 soba hostelskog tipa sa šezdesetak ležajeva, sa zajedničkim ili zasebnim kupaonicama. U preostalima je smješten info punkt, ugostiteljski objekt – restoran, spremište i prostorije domara.

Novi sadržaj pridonijet će značajnom proširenju ponude Nacionalnog parka Brijuni u segmentu izletničkog turizma, budući da je Mali Brijun trenutno zatvoren za posjetitelje, izuzev pojedinih najavljenih grupa.

Radi povećanja mobilnosti i dostupnosti novih sadržaja na Malom Brijunu, u Tehnomont Brodogradilištu Pula projektiran je i izgrađen novi putnički brod. Uz frekventniji brodski promet do otočja, ovaj katamaranski brod kapaciteta 150 putnika, omogućit će realizaciju potpuno nove ponude za posjetitelje uz više ekološke standarde.

Sve je to u skladu s projektom “Novo ruho Brijuna” kojem je opći cilj unaprjeđenje upravljanja Nacionalnim parkom Brijuni na principima održivog korištenja prirodne baštine s ciljem društveno–gospodarskog razvoja lokalne zajednice kroz razvoj posjetiteljske infrastrukture i atraktivnih turističkih sadržaja te podizanje razine znanja posjetitelja o važnosti prirodne baštine.

Fotografije: Nacionalni park Brijuni

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.