Jednostavna priprema, nenadmašiv okus: Gastronomski biser Slavonije oduševljava i najzahtjevnije gurmane

Autor

Kategorije

- Oglas -
- Oglas -

Istočna Hrvatska ponosi se najukusnijim receptom koji se već generacijama prenosi s koljena na koljeno

Vratimo se nekoliko desetljeća unazad. Jesensko je doba, bujno lišće već je počelo opadati i zima polako stiže u domove vrijednih slavonskih pastira. Dok oni vani marljivo brinu o stoki uz komadić pogače, slanine i sira, jedan od njih dosjeti se da bi im kada zahladni bolju okrjepu od trenutne užine mogla donijeti ukusna, vruća čorba. Kako se brinu o stoki, nemaju problema s nabavkom mesa, a većinu dana provode van kuće pa bi idealno vrijeme za pripremiti neko jelo bilo u kotliću, na otvorenom. Nekoliko ideja nakon, recept za najukusniju slavonsku gustu čorbu bio je osmišljen i proveden u djelo uz pomoć pastira, Slavoncima poznatijih i kao čobana. Čobani, čobanac; lako je pretpostaviti odakle naziv.

Danas svaki Slavonac možda i ne zna za ovu legendu, no svi su upoznati s tradicionalnom recepturom najukusnijeg i najpoznatijeg slavonskog jela kojemu se iz godine u godinu dive kako Slavonci tako i gosti koji posjete ovaj kraj i više nikada ne posumnjaju u njegovu autohtonost.

Čobanac se najčešće priprema u kotliću koji mora biti duplo veći od količine tekućine koja se u njemu kuha, no moguće je i u velikom loncu ako ga pripremate u stanu. Iako postoji više verzija pripreme ukusnog čobanca te većina slavonskih domaćinstava krije tajni sastojak uz pomoću kojeg je baš njihov ljući ili gušći od ostalih, donosimo jedan od najstarijih i najjednostavnijih recepata koji će oduševiti kako vas tako i vaše ukućane.

Sastojci:

500 g junetine
500 g svinjetine
500 g mesa divljači
malo svinjske masti
3 dl bijelog vina
500 g luka
5 češnja češnjaka
2 mrkve
2 feferona
nekoliko krumpira
gljive
3 žlice slatke paprike
2 žlice ljute paprike
papar
, sol

Foto: pixabay.com

Priprema:

Luk narežemo na sitno i popržimo na masti. Zatim dodamo meso na sljedeći način: divljač, junetina pa svinjetina. Dodamo sol, papar, češnjak, mrkvu, slanu i ljutu papriku te sve zajedno prelijemo vodom. Dodamo i gljive po izboru te sitno nasjeckan krumpir. Kuhamo otprilike dva i pol do tri sata, uz povremeno miješanje. Nakon sat i pol kuhanja, dodamo vino i još malo vode ako je baš potrebno, no ne preporuča se pretjerivati. Pred sam kraj kuhanja dodamo feferone koje smo prethodno sitno narezali kako bi cijeli sadržaj u kotliu bio jednako ljutkast i pikantan.

Savjetujemo da ovu deliciju poslužite uz domaći kruh, no moguće je i uz njoke, tjesteninu, žličnjake. Također, čašica domaće rakije savršeno upotpunjuje ovo jelo.

- Oglas -

Autor

Kategorije