Jelsa ulaže u astroturizam, a cilj je postati zajednica tamnog neba

U nastojanju da Općina Jelsa postane prva hrvatska međunarodno priznata zajednica tamnog neba odnosno Dark Sky Community na Humcu je postavljena meteorska kamera i meteorološka postaja. Radi se o jednoj od aktivnosti u kojoj sudjeluju Općina Jelsa, Turistička zajednica Jelse i Hrvatsko astronomsko društvo, a u smjeru stvaranja astroturističke ponude. Prva aktivnost, javno promatranje teleskopom, provedena je još u kolovozu, nakon čega je organizirana mala škola astronomije za osnovnoškolce. Astroturizam još uvijek nije razvijen, no jedan je od brzorastućih grana turizma.

VEĆ PRVE NOĆI ZABILJEŽENO 125 METEORA

Montaža meteorske kamere Hrvatske odnosno sada Globalne meteorske mreže i meteorološke postaju na Humcu je završena. Posao je bio prilično zahtjevan jer je prvo trebalo montirati stup, solarno napajanje, mobilni internet i tek potom meteorsku kameru i meteorološku postaju. Meteorska kamera je u prvoj noći snimanja zabilježila 125 meteora od kojih je 72 pripadalo sedam poznatih meteorskih rojeva. Najbrojniji su bili meteori iz radijanta u Berenikinoj kosi, njih ukupno 12. Meteorsku kameru na Humcu je moguće pratiti na stranicama Globalne meteorske mreže, a meteorološku postaju na servisima Weather Underground i Weather Cloud.

Prva međunarodna zajednica tamnog neba u Hrvatskoj u svom bi sklopu imala i Međunarodni park tamnog neba. Upravo tu ulogu preuzelo bi područje Humca. Oznaka parka tamnog neba dodjeljuje se zaštićenim područjima prirode koji imaju iznimno tamno nebo prepuno zvijezda. Osim toga parkovi provode programe popularizacije astronomije, edukaciju javnosti o problematici svjetlosnog onečišćenja, aktivnu promociju i program očuvanja noćnog neba za sadašnje i buduće naraštaje. U Hrvatskoj prvi Međunarodni park tamnog neba je onaj na Petrovoj gori. Nažalost njegova je budućnost, zbog svjetlosnog onečišćenja, upitna. Krajem prošle godine proglašen je i drugi Međunarodni park tamnog neba Vrani kamen na Papuku, blizu Daruvara.

ŠTO JE MEĐUNARODNA ZAJEDNICA TAMNOG NEBA?

Za razliku od parka, zajednica tamnog neba predstavlja selo, grad, općinu i druge zakonski prepoznate zajednice koje su pokazale izuzetnu posvećenost u očuvanju tamnog neba kroz implementaciju kvalitetne vanjske rasvijete i podizanje svijesti o problematici svjetlosnog zagađenja. Naime, Međunarodna organizacija tamnog neba je 2001. godine pokrenula program “Međunarodne lokacije tamnog neba”. Program prepoznaje i ima za cilj zaštititi područja širom svijeta s očuvanim i prirodnim tamnim nebom odnosno bez ili s minimalnom količinom svjetlosnog zagađenja.

Izvori: Turistička zajednica općina Jelsa, Hrvatski astronomski savez
Fotografije: Turistička zajednica općine Jelsa

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.