Slavonska daska, lovački gulaš, pogačice s čvarcima, jabuka u šlafroku… samo su neki od specijaliteta koji su pripremljeni u sklopu prvog ciklusa gastronomskih radionica programa Gourmet Akademije.
Nastavak je to projekta “Pannonia Gourmet” na Šokačkom stanu u Vinkovcima započetog prije dvije godine. Cilj mu je razvijanje inovativnog i integriranog turističkog proizvoda i promicanje regionalnog gurmanskog turizma.
Radi se o projektu prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura. Projekt je sufinanciran sredstvima fondova Europske unije sa 65%, a cilj bi se trebao ostvariti stvaranjem zajedničkog brenda “Eat Pannonia”.
Novorazvijeni turistički proizvodi promovirali bi se kroz dva gastronomska centra, u Vrdniku u Vojvodini i u Vinkovcima. Kroz tri dana trajanja radionica u Vinkovcima specijalitete je spravljalo ukupno 20 sudionika, po deset iz Novog Sada i Vinkovaca.
Glavna svrha Gourmet akademije je povećanje kapaciteta domaćih pružatelja usluga i proizvoda u cilju rasta kvalitete turističkih i ugostiteljskih usluga u prekograničnoj regiji. Program je bio namijenjen vlasnicima ugostiteljskih objekata, kako poslodavcima tako i njihovim zaposlenicima, vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ostalim dionicima uključenima u turizam i ugostiteljstvo u regiji.
Sljedeća dva ciklusa radionica Gourmet akademije uskoro će biti održana u Vrdniku u Srbiji, a četvrti i završni ciklus održat će se u Vinkovcima.
Izvor i fotografije: Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA