Još od 16. stoljeća vrijedne bračke ruke proizvode tekuće zlato

Maslina je na otoku Braču prisutna od davnina i kao takva postala je dio tradicije i načina življenja u kojem je uvijek zauzimala posebno mjesto. Kao povijesno najvažnija poljoprivredna kultura za otok Brač maslina je postala njegov sinonim. Brač je pak postao sinonim za svoju najznačajniju sortu masline Oblicu, koja se u Svjetskom katalogu sorti maslina naziva Bračka.

O tradiciji uzgoja masline na ovim prostorima svjedoče brojni povijesni izvori. Prve pisane tragove o uzgoju masline nalazimo u zapisima rimskog putopisca Strabona iz prvog stoljeća prije Krista. Značajan je i Edikt cara Dioklecijana iz trećeg stoljeća poslije Krista u kojem se spominje uzgoj masline.

Povijesni ugled maslinovog ulja s Brača održao se do danas zahvaljujući neprekinutoj proizvodnji od 16. stoljeća i stalnim unaprjeđivanjem agrotehničkih postupaka i tehnologije prerade maslina u ulje. To je kroz povijest, a i danas rezultiralo brojnim priznanjima za kvalitetu ovog ulja.

Bračko maslinovo ulje zaštićeno i u Europskoj uniji

“Bračko maslinovo ulje” dobilo je europsku zaštićenu oznaku izvornosti. Time je naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, te je zaštićeno na području cijele Europske unije.

“Bračko maslinovo ulje” je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. Pri tome autohtona sorta maslina Oblica mora biti zastupljena u najmanjem udjelu od 80%. Karakteriziraju ga niski udio slobodnih masnih kiselina i niski peroksidni broj te visoki udio ukupnih fenolnih spojeva uz balansiranu gorčinu i pikantnost, voćnost i miris po svježem plodu masline, lišću i travi. Na sve pozitivne i specifične karakteristike “Bračkog maslinovog ulja” podjednako utječe sorta masline, specifični geološki i klimatski uvjeti te umješnost bračkih maslinara u uzgoju maslina i preradi ploda u maslinovo ulje.

Proizvodnja “Bračkog maslinovog ulja” dozvoljena je samo na području otoka Brača. Maslinovo ulje s otoka Brača već je dobilo mnogobrojna priznanja na raznim manifestacijama, a maslinarstvo je usko povezano i s turističkom i gastronomskom ponudom otoka.

Međunarodna manifestacija maslinara i uljara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, Noćnjak godišnje okuplja i povezuje maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, predstavnike resornih državnih institucija, proizvođače i distributere maslinarsko-uljarske opreme, trgovačke i hotelijersko-ugostiteljske kuće, medije te sve druge vezane uz maslinarstvo i uljarstvo iz Hrvatske i inozemstva.

Na ovogodišnjem Noćnjaku u Supetru predstavljena su bila 192 otvorena ulja i 93 pakovine, te 51 proizvod od masline. Na manifestaciji su dodijeljena tradicionalna prestižna godišnja priznanja za maslinarstvo i uljarstvo. Na prigodnoj svečanosti uručena su priznanja za otvorena maslinova ulja. Dobitnici medalja su i dvojica Boljana. Vojmir Cvitanić dobio je Zlatnu medalju za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti, a Ivan Pfeiffer Srebrnu medalju za ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte levantinka.

Naslovna fotografija: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.