Jubilarni WineOs, Međunarodni sajam vina, delicija i ugodnog življenja održat će se 10. i 11. siječnja 2025. godine u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije.
Deseto izdanje vinskog spektakla u Osijeku službeno je započelo tajnom degustacijom za pedesetak predstavnika javnog života u svim sferama koji su uživali u probranim vinima po odabiru Graševine Croatice.
WineOS je središnja i najveća vinska manifestacija istočne Hrvatske te jedan od tri najveća događaja ove vrste u državi. Održava se u vrijeme kada nema vinskih sadržaja u cijeloj široj regiji te je stoga veliki mamac za izlagače, vlasnike i managere restorana i hotelskih kuća iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.
Prema najavama ovo će biti najveći sajam do sada. Predstavit će se oko 150 izlagača s preko 800 etiketa pića, a među njima naći će se brojni gosti iz Hrvatske i inozemstva.
O uspješnosti osječkog vinskog sajma možda najbolje govore prošlogodišnje brojke kada je u svom devetom izdanju WineOs okupio preko 130 izlagača i više od 4000 gostiju, uzvanika, poslovnih posjetitelja, predstavnika protokola… Posjetitelji su koristili više od 4500 čaša kušajući gotovo 600 različitih vina i žestokih pića, popijeno je oko 3000 litara vode i potrošena je tona leda.
Radionice i po prvi puta eno-gastro kviz
Ove godine jubilarni WineOS za posjetitelje je pripremio masterclass radionice koje će održati novinarsko – sommelierski dvojac Tomo Jakopović i Ivo Kozarčanin. U planu je ukupno šest masterclass radionica, tri u petak 10. siječnja te isto toliko drugog dana sajma, 11. siječnja.
Osim Masterclass radionica, udruga Graševina Croatica, partner udruge Dekanter u organizaciji sajma, objavila je program besplatnih “Wine & Dine” radionica za posjetitelje sajma. Tijekom dva sajamska dana zainteresirani će moći posjetiti ukupno osam radionica sljubljivanja vina i hrane.
Uz to, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), također suorganizator WineOS-a, uključila se u program stručnih predavanja i radionica za publiku te će održati dva zanimljiva predavanja uz praktični dio.
U gastronomskom dijelu sajma i ove će godine na glavnoj pozornici vrhunski chefovi pripremati bogatu ponudu hrane koja će zadovoljiti i najistančanija nepca – od tradicionalnih specijaliteta preko modernih kulinarskih kreacija do ponekog gastro iznenađenja. Osim toga i dio izlagača predstavit će raznovrsne gastronomske užitke koje možete kušati i isprobati.
U sklopu desetog WineOS-a po prvi put održat će se eno-gastro kviz, a kreirat će ga i voditi poznati “lovac” s malih ekrana Dean Kotiga. Kviz je na programu u subotu 11. siječnja u 19 sati.
Sajam će oba dana za posjetitelje biti otvoren od 15 do 21 sat, a dnevna ulaznica moći će se kupit na ulazu na sajam po cijeni od 30 eura.