JURJEVO MMXXII u znaku potresa u Dinaridima – prigoda hodočašća ali i strahopoštovanja

Ovogodišnje Jurjevo burno najavljeno, bila je dobra prigoda da se sastane odabrana ekipa bogobojaznih, ali i ponositih Dinarida, kako bismo hodočastili humskim brežuljcima i dolovima te dostojno i sa strahopoštovanjem podsjetili na lik i djelo ovog legendom okovanog junaka.

I lijepo vrijeme ali i neprospavana noć zbog potresa bili su dovoljan okidač da se Uskrsni vikend provede u prirodi a uvijek inspirativan Vina skupi hajdučku ekipu za obilazak prirodnih Božjih darova ali i kulturne baštine ljudskih ruku djelo.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Krenuli smo od izvora Studenčice koja je pod velikom ugrozom, ali koju se još uvijek može napiti iz vodotoka, pa preko brda Orlovac i prema ilirskom naselju Žuželj te do znamenitog Križevca iznad Međugorja. A sve uz blagoslov nebeskog zaštitnika koji i upozorava ali i opominje – ČOVJEČE PAZI DA NE IDEŠ MALEN ISPOD ZVIJEZDA.

I dok smo se pentrali i preskakivali kamenim stazama s mislima o geološkom sastavu utrobe zemlje, ispod nas, koji je samo koji sat ranije Božja ruka dobro protresla, zapazismo neke čudne artefakte na kamenim pločama koje se koriste i kao originalan građevinski materijal za sve popularnije etno kuće. Vodič Vina i strastveni bilježnik Grga pokušavaju dešifrirati ukrase, plahoviti Nikola je već na Ilirskoj gomili koja je nepažnjom načeta i s vidljivim grobom kojeg smo samo znatiželjno snimili kao zanimljiv artefakt zgrčenog pokapanja naših davnih predaka.

Naime u desetak stoljeća prije Krista ovo područje naseljavali su Iliri, drevna plemena koja nisu dovoljno istražena, a koja tajanstveno nestaju dolaskom Rimljana. A koliko genetskog materijala svi mi nosimo od plemena Daorsa, Ardijejaca, Delmata to bi valjalo istražiti, ako ne zbog vlastitog identiteta, onda zbog političkog, kojim nas u zadnje vrijeme maltretiraju razni farizeji i pismoznanci?

Ali mi ćemo se zadržati na turističkim motivima koji su zasigurno zanimljivi, kako za goste u Međugorju tako i šireg područja Dinarskog gorja i Jadrana koje posjećuju mnogi hodočasnici, ali i znatiželjnici, pa smo animirali i grupu gostiju hotela Pellegrino da nam se pridruže.

Ovo je i svojevrsni akademski pristup definiranju konkurentskog identiteta i imidža destinacije kako nam se turizam ne bi događao nego da se marketinškim i menadžerskim alatima njime upravlja a što posebno ističe i Perkan vlasnik spomenutog hotela.

Vrijedno pažnje je i novootvorena Galerija s interpretacijskim artefaktima NAŠA MAJKA u centru Međugorja koja vjerno dočarava život i vrijeme ovog globalno poznatog mjesta. Dobar poduzetnički i kulturološki projekt kojeg svakako valja uklopiti u destinacijski menadžment šireg područja Brotnja ali i Dinarskog gorja koju baštinimo vise tisućljeća.

Zato uz zahvalnost istraživačima i promotorima i ovim putem pozivamo sve umne i akademski orijentirane znatiželjnike da posjete ovu znamenitu regiju kako bi uz duhovnu okrjepu priskrbili i tjelesnu, ali i obogatili svoju spoznaju o identitetu i narodu starog imena i bogatog znamena. Ali i poziv agencijama hotelijerima i vodičima da u svoje programe itinerera uključe i ova znamenita mjesta kako bi i turisti i hodočasnici obogatili svoj kulturni identitet, a nama osigurali poželjan imidž za preporuke i ponovne posjete.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Naslovna fotografija: Nekropola stećaka, i kameni spavači su zanimljiv artefakt i impresivna kulturna baština
Fotografije: Marinko Brkić

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.