JURJEVO MMXXII u znaku potresa u Dinaridima – prigoda hodočašća ali i strahopoštovanja

Ovogodišnje Jurjevo burno najavljeno, bila je dobra prigoda da se sastane odabrana ekipa bogobojaznih, ali i ponositih Dinarida, kako bismo hodočastili humskim brežuljcima i dolovima te dostojno i sa strahopoštovanjem podsjetili na lik i djelo ovog legendom okovanog junaka.

I lijepo vrijeme ali i neprospavana noć zbog potresa bili su dovoljan okidač da se Uskrsni vikend provede u prirodi a uvijek inspirativan Vina skupi hajdučku ekipu za obilazak prirodnih Božjih darova ali i kulturne baštine ljudskih ruku djelo.

Krenuli smo od izvora Studenčice koja je pod velikom ugrozom, ali koju se još uvijek može napiti iz vodotoka, pa preko brda Orlovac i prema ilirskom naselju Žuželj te do znamenitog Križevca iznad Međugorja. A sve uz blagoslov nebeskog zaštitnika koji i upozorava ali i opominje – ČOVJEČE PAZI DA NE IDEŠ MALEN ISPOD ZVIJEZDA.

I dok smo se pentrali i preskakivali kamenim stazama s mislima o geološkom sastavu utrobe zemlje, ispod nas, koji je samo koji sat ranije Božja ruka dobro protresla, zapazismo neke čudne artefakte na kamenim pločama koje se koriste i kao originalan građevinski materijal za sve popularnije etno kuće. Vodič Vina i strastveni bilježnik Grga pokušavaju dešifrirati ukrase, plahoviti Nikola je već na Ilirskoj gomili koja je nepažnjom načeta i s vidljivim grobom kojeg smo samo znatiželjno snimili kao zanimljiv artefakt zgrčenog pokapanja naših davnih predaka.

Naime u desetak stoljeća prije Krista ovo područje naseljavali su Iliri, drevna plemena koja nisu dovoljno istražena, a koja tajanstveno nestaju dolaskom Rimljana. A koliko genetskog materijala svi mi nosimo od plemena Daorsa, Ardijejaca, Delmata to bi valjalo istražiti, ako ne zbog vlastitog identiteta, onda zbog političkog, kojim nas u zadnje vrijeme maltretiraju razni farizeji i pismoznanci?

Ali mi ćemo se zadržati na turističkim motivima koji su zasigurno zanimljivi, kako za goste u Međugorju tako i šireg područja Dinarskog gorja i Jadrana koje posjećuju mnogi hodočasnici, ali i znatiželjnici, pa smo animirali i grupu gostiju hotela Pellegrino da nam se pridruže.

Ovo je i svojevrsni akademski pristup definiranju konkurentskog identiteta i imidža destinacije kako nam se turizam ne bi događao nego da se marketinškim i menadžerskim alatima njime upravlja a što posebno ističe i Perkan vlasnik spomenutog hotela.

Vrijedno pažnje je i novootvorena Galerija s interpretacijskim artefaktima NAŠA MAJKA u centru Međugorja koja vjerno dočarava život i vrijeme ovog globalno poznatog mjesta. Dobar poduzetnički i kulturološki projekt kojeg svakako valja uklopiti u destinacijski menadžment šireg područja Brotnja ali i Dinarskog gorja koju baštinimo vise tisućljeća.

Zato uz zahvalnost istraživačima i promotorima i ovim putem pozivamo sve umne i akademski orijentirane znatiželjnike da posjete ovu znamenitu regiju kako bi uz duhovnu okrjepu priskrbili i tjelesnu, ali i obogatili svoju spoznaju o identitetu i narodu starog imena i bogatog znamena. Ali i poziv agencijama hotelijerima i vodičima da u svoje programe itinerera uključe i ova znamenita mjesta kako bi i turisti i hodočasnici obogatili svoj kulturni identitet, a nama osigurali poželjan imidž za preporuke i ponovne posjete.

Naslovna fotografija: Nekropola stećaka, i kameni spavači su zanimljiv artefakt i impresivna kulturna baština
Fotografije: Marinko Brkić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.