Kako napraviti slavonsku masnu pogaču – recept naših baka

Za adventske večeri kod kuće nema ništa boljeg od mirisa svježe pečenog kruha. A kada od ovog tijesta napravite mirisnu masnu pogaču dobili ste savršenu deliciju koja će vam ugrijati zimske dane. Inače ova pogača iznimno je popularna na slavonskoj i srijemskoj trpezi, a uz nju služili su se tradicionalni slavonski specijaliteti kulen, kobasica, slanina ili čvarci. Ovu pogaču nećete rezati, ona se tradicionalno “kida” rukama i to je čar njene slasne konzumacije.

Masna pogača sastojci:

  • Glatko brašno  1,00 kg
  • Mlijeka  0,25 l
  • Vode  0,25 l
  • Svježi kvasac  1 kocka
  • Šećera  1 žlica
  • Soli  0,02 kg
  • Masnoće (mast ili margarin) oko 0,25 kg
  • Jaja (ovisno o veličini) 2 – 3
  • Žumanjaka za premazati pogaču  2

Priprema:

U malo razrijeđenog mlakog mlijeka dodati šećer te izmrvljeni kvasac, pa pustiti sa strane na toplom da nadođe. U posudu staviti većinu brašna. Napraviti udubljenje u koje dodajemo mlaku vodu, jaja, sol, te uskvasli kvasac sa mlijekom. Umiješamo sastojke lagano miješajući u srednje mekano tijesto. Tako umiješeno tijesto prekrit kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da se diže (kvasa) oko 45 minuta. Tvrdu mast dobro izraditi dok ne dobije kremast izgled. Dasku za razvlačenje dobro pobrašniti, pa na nju istresti nadošlo tijesto i razviti ga na debljinu prsta.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tako razvijeno tijesto premazati trećinom masti te ga preklopiti tri puta, razvaljati oklagijom pa ponoviti preklapanje te pustiti tijesto da se odmori i digne 10 – tak min. Ovaj postupak ponoviti još dva puta s mazanjem masti te potom raditi oblike koje želimo. Staviti u podmazanu tepsiju i pustiti da se odmara oko 45 min.

U zagrijanu pećnicu na 250 °C stavljamo lisnatu pogaču poprskanu vodom da se prvih 5 min peče na 250 °C, a potom još 15 min na 200 °C, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Temperaturu pećnice prilagođavamo izgledu i obliku pogače pomalo smanjujući ju, a peče se ukupno oko 45 min. Prije kraja pečenja na 5 min može se pogača premazati sa razrađenim žumanjcima kako bi dobila rumenu boju. Pečenu pogaču poželjno je u isključenoj pećnici i ostaviti još 5 minuta. Nakon toga izvaditi iz pećnice, poprskati hladnom vodom te umotati u veliku kuhinjsku krpu ili stolnjak da se upari. Ohlađena pogača se kida na komade, rijetko reže.

Vinska preporuka: Graševina, Vina Papak

Izvor: Gastro umjetnost Srijema i Slavonije, TZ VSŽ

Foto: Sanja Mijac

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.