Kamo za vikend: Predlažemo istraživanje bogate povijesti i uživanje u dobroj kapljici

Ovog vikenda vas vodimo putem povijesnih krajeva koji kriju zanimljive priče i u kojima ćete, tijekom šetnje i obilaska, zaista naučiti mnogo. Osim toga, vikend je kao stvoren za opuštanje i uživanje u dobroj kapljici, a ako vremenska prognoza bude na vašoj strani, predlažemo i neke od najljepših plaža na našoj obali. Pa krenimo…

Obilazak ”Zlatnog otoka”

Od 1185 otoka u Hrvatskoj samo jedan nosi naziv zlatni, a riječ je o otoku Krku.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ovaj otok jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta Lijepe naše, smješten u središtu Kvarnerskog zaljeva krasi ga blaga mediteranska klima, povoljan geografski položaj te raznolikost prirodnih i kulturnih ljepota. Naziv zlatni, ovaj naš popularni otok, dobio je još u antici ubog bogatstva svoje zemlje, ali i mora. Kulturološko nasljeđe priskrbilo mu je još jedan naziv – kolijevka hrvatske kulture, a početkom dvadesetog stoljeća prozvan je i “šestim kontinentom”.

Naime pjesma Nikole Bonifačića Rožina zove se “Šesti kontinent”, a prvi stihovi ove pjesme kažu: “Otok sedan grad, sedan smrtnih grihi.” Možete pronaći i zanimljivu legendu o 7 gradova koji predstavljaju 7 smrtnih grijeha.

Krčka flora sadrži oko 1400 vrsta kopnenog bilja odnosno gotovo polovicu ukupne flore u Hrvatskoj. Jedinstvena biljka “Barbašova lazarkinja” svjetski je raritet, raste na svijetu samo u bašćanskoj uvali. I u fauni ima rariteta primjerice vrste ptica kreću se od orlova odnosno supova pa sve do orijentalnog stepskog “vrškog tića”

Grad Krk

Nemojte propustiti obilazak Krka – grada povijesti i kulture, čiji je moto utemeljen na više od 3000 godina neprekidnog života u gradu, a evo prijedloga što obići dok ste ondje.

Gradske zidine

Različiti slojevi u bedemima kojima je okružen cijeli grad s kopnene strane, a sačuvani su do danas, građeni su od doba Ilira do pada Venecije. Prvi spomen današnjih zidina je iz I. st. prije Krista.

Kamplin

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kamplin, čiji naziv dolazi od klasičnog latinskog campulus ili pučkog latinskog campellus, a znači “poljanica”, odnosno ravan prostor vježbališta ili trkališta, jedinstven je gradski prostor koji se kroz povijest do danas koristio u raznim prigodama.

Frankopanski kaštel

Frankopanski kaštel je jedan od najvećih povijesnih svjedočanstava naseljenosti Krka. Sa spomenutog trga Kamplin, krenite u obilazak kaštela: autentičnih kamenih prolaza starih devet stotina godina. Ondje se nalazi kvadratna kula koja je najstariji dio kaštela. S ove su se kule, osim crkvenih zvona, čula i zvona za uzbunu kad bi grad bio u opasnosti. 

Sezona kupanja je mnogima već otvorena, a ako vi još niste imali prilike za osvježenje u moru – posjetite neku od prekrasnih plaža u gradu Krku.

Ondje se nalazi prekrasna plaža Punta di galeto, desetak minuta udaljena od centra grada – idealna za obitelji s djecom. Plaža Koralj, kao i plaža Dražica, okružene su šumom pa su kao stvorene za sve one kojima je važno pronaći mjesto u hladu.

Nastavljamo obilazak u Omišlju i Njivicama

Njivice, nekad malo ribarsko mjesto, a danas poznato turističko središte, nalaze se nedaleko od Omišlja. Na mapi otoka Krka Njivice su najmlađe mjesto. Njivice i otok Krk regenerirat će vas šetnjom prekrasnim uvalama na osami idealnim za punjenje baterija uz mir i šum mora, ali i plažama u središtu zbivanja – od volje vam! Izaberite svoj favorit, a mi vam predlažemo plažu Jadran i “Plažu pod crkvu” koja se nalazi u samom centru Njivica.

Omišalj i Njivice dvije su destinacije koje skupa čine jednu cjelinu s ponudom po ukusu svakog posjetitelja. Bilo da želite uživati u miru, tišini i netaknutoj prirodi ili vas zanima aktivni odmor na moru i kopnu. 

U Omišlju ćete vidjeti starogradsku jezgru smještenu na 85 metara visokoj litici u kojoj možete istražiti iznimno kulturno-povijesno nasljeđe i doživjeti duh prošlih vremena, ali i uživati u ljetnim radostima na atraktivnoj obali.

Krenite putem najsunčanijeg i višestruko nagrađivanog otoka

Otok Hvar izvrsna je destinacija za posjet tijekom cijele godine, a ljeti sija jednim posebnim sjajem. Hvar je naš najsunčaniji otok u Hrvatskoj s više od 2800 sunčanih sati godišnje, a nerijetko ga nazivaju i “hrvatskim st. Tropezom”. Prošle godine je otok Hvar dobio svjetsko priznanje, veliku nagradu čitatelja uglednog časopisa Condé Nast Traveler, čiji su ga glasovi svrstali na sam vrh najboljih otoka na svijetu i donijeli titulu najboljeg otoka u Europi!

U gradu Hvaru na istoimenom najsunčanijem jadranskom otoku sve počinje i završava na živahnom glavnom gradskom trgu – Pjaci. Jedna od najljepših gradskih loggia na Jadranu, katedrala sv. Stjepana, zgrada Arsenala u kojoj je i jedno od najstarijih europskih kazališta, mandrač odakle se brojne brodice otiskuju prema Paklenim otocima, smjestili su se na Pjaci.

Odavde možete krenuti na šetnju rivom prema znamenitom franjevačkom samostanu, zatim prema romantičnim uvalama južne strane otoka, ući u uske uličice gradske jezgre ili se pak uputiti prema zidinama srednjovjekovne tvrđave iznad grada koja pruža fantastičan pogleda na Paklene otoke i otok Galešnik. Gdje god krenuli, u svakom ćete kutku osjećati duh bogate prošlosti.

Jedinstven položaj grada Hvara zaslužan je za brojne mogućnosti za sve one kojima godišnji odmor znači i uvijek posebno iskustvo. Jedna od posebnosti koje Hvar nudi svojim posjetiteljima su offroad ture, koje posjetitelje vode kroz zanimljiv krajolik otoka, gdje se, s karakterističnim dalmatinskim kršem, izmjenjuju polja lavande, maslinici i vinogradi.

Hedonizam uz vino

Danas, zahvaljujući generacijama i tradiciji hvarskih vinara, vinarstvo ovog omiljenog dalmatinskog otoka dovedeno je do savršenstva, što možete i sami doživjeti sa svakom kapljicom hvarskoga vina. Vinska brda tvore sasvim poseban krajobraz koji okružuje grad Hvar, stoga u svojoj offroad avanturi ne zaboravite posjetiti neku od otočkih vinarija i okrijepiti se čašom vrhunskoga vina.

Posjet nekim od najpoznatijih hvarskih vinarija pružit će vam priliku ne samo da kušate najkvalitetnija vina, nego i da osjetite razlike u aromatičnim mirisima i okusima. Neki su vinogradi smješteni na strmim brdima, s grožđem koje tijekom cijele godine upija sunčevu svjetlost te sa spektakularnim pogledima koji se pružaju preko horizonta.

Plaže na Hvaru

Dubovica je omiljeno hvarsko izletište udaljeno osam kilometara istočno od najpopularnije hrvatske turističke destinacije grada Hvara. Plaža se nalazi na južnoj strani otoka Hvara, otprilike negdje na pola puta novom cestom između Starog Grada i Hvara, nedaleko od izlaska iz tunela. Pravog putokaza do plaže zapravo i nema, ali ono što privuče ljude onamo je mnoštvo automobila parkiranih na improviziranom parkingu sa strane ceste.

Dubovicu odlikuje veliki šljunčani žal zaštićeno od vjetrova i predivno podmorje. Ovdje se nalazi i restoran, a na plažu možete stići brodom, automobilom ili pak organiziranim prijevozom iz hvarske luke. Dubovica je idealna za obitelji s djecom i ljubitelje ronjenja koji tu mogu upoznati fascinantno podmorje.

Jagodna/Bojanić bad je izletište udaljeno oko 13 kilometara istočno od Hvara, između Ivan Dolca i Svete Nedjelje, do kojeg je moguće doći jedino vlastitim automobilom. Šljunčana žala uvale Jagodna, okupana suncem, kristalno čisto more, gusta borova šuma i pjesma cvrčaka najbolji su recept za opuštanje u dugim toplim ljetnim danima. U uvali se nalaze kamp i restoran, a najbliža samoposluga je u Ivan Dolcu.

Milna je udaljena 4 kilometra istočno od grada Hvara. Sastoji se od dva šljunčana žala, te šumovitog i pitomog priobalja obraslog borovima, agavama, vinogradima i vodnjacima. Plaže u Milni su uglavnom šljunčane ili kamene, neke od njih su duge čak i 200 metara, a rijetko su bučne i prepune ljudi. Osim toga, more je kristalno čisto i plaže su sigurne za djecu. Do Milne se može stići brodskom vezom iz hvarske luke ili automobilom.

Cijeli popis najljepših plaža na Hvaru pročitajte OVDJE.

Nakon aktivnog razgledavanja grada i otoka, kušajte hvarske otočne specijalitete poput “Hvarske gregade” ili “Pašticade”.

Povijesni gradić Ozalj nudi pregršt zanimljivosti

Ovaj gradić u Karlovačkoj županiji nekoć je bio sjedište moćne hrvatske vlastele i mjesto iznimnih kulturno-povijesnih zbivanja.

Povijest ovog gradića ćete najbolje upoznati posjetom Zavičajnog muzeja koji je smješten u Starom Gradu Ozlju, a danas ondje možete vidjeti vrijedne izloške iz vremena Zrinskih i Frankopana, osobito vezanima za njihovu kulturnu djelatnost, koja je poznata pod nazivom “Ozaljski kulturni krug”, a svojom građom obuhvaća povijest od 6.000 godina, koja se može pratiti putem pisane povijesti i arheoloških artefakata. Prošlog tjedna je ondje održana “Frankopanska večer”, a više o cjelokupnom događaju pročitajte NA LINKU.

Govoreći o gradu Ozlju, neizostavno je spomenuti i genijalnu slikaricu Slavu Raškaj koja je rođena u Ozlju 2. siječnja 1877. godine. Prekrasna Kupa koja protječe kroz Ozalj bila je čest motiv Slavinih akvarela, kao i ostatak prirode koja ju je okruživala i bila inspiracija za većinu njezina opusa.

Teslinim svjetlom tragovima Slave Raškaj turistička je ruta koja povezuje svjetski poznatog znanstvenika i slikarica Slavu Raškaj, koja je rođena u Ozlju. Radi se o kulturno-turističkom proizvodu koji integrira kulturno-povijesnu baštinu s turističkom eno-gastro ponudom unutar lokalne zajednice, a s ciljem brendiranja i pozicioniranja Ozlja na turističku kartu Hrvatske, ali i Europe. Ozalj je naime prvi hrvatski grad koji se nalazi na Ruti impresionizma Vijeća Europe, upravo radi baštine Slave Raškaj. Cijela priča o ovoj hvale vrijednoj turističkoj ruti čeka vas OVDJE.

Također, u Ozlju i ljubitelji adrenalina dolaze na svoje s obzirom da je ondje prošle godine otvoren adrenalinski park. Adrenalinski park u Ozlju dopuna je turističke outdoor ponude, a sastoji od raznih prepreka postavljenim na visini, no radi zajamčene sigurnosti uz korištenje zaštitne opreme, omogućuju razvijanje novih fizičkih vještina posjetitelja.

Vikend je kao stvoren za uživanje u vinu

Zovu ga “Dunavskim kraljevstvom vina i starina”, nadaleko je poznat po svojoj gostoljubivosti, a zanimljivo je kako ima i restoran s Michelinovom preporukom. Srijemski grad Ilok, grad kraljevskih vina i najistočniji hrvatski gradić koji jednostavno morate posjetiti.

U Iloku ćete vidjeti rijetke osmanlijske spomenice – turbe i hamam iz vremena Sulejmana Veličanstvenog, dvorac Odescalchi, stari vinski podrum iz 15. stoljeća, jedan od najvećih i najstarijih u ovom dijelu Europe. Nakon obilaska, spustite se na dunavsku šetnicu i uživajte u ljepoti rijeke.

Da je ovaj vikend idealna prilika za obilazak Iloka, potvrđuje i činjenica kako se, nakon stidljivog početka prije tri godine te dvogodišnjeg provlačenja kroz bespuća korone, ovog vikenda (10. i 11. lipnja) održava četvrto izdanje Festivala traminca.

Mjesto održavanja je i dalje isto, Ilok, no lokacija svih sadržaja, od gala večere, radionica do izložbenog dijela i after partyja, ovaj put će biti u prekrasnom i bajkovitom ambijentu hotela Dunav.

Od davnina se vino iz Iloka cijenilo na europskim dvorovima, a upravo se iločki Traminac prije šezdesetak godina pio na krunidbi kraljice Elizabete II. Upućeni kažu da je ova kraljevska sorta upravo u Srijemskom vinogorju dala svoj maksimum. S dvadesetak vinarija na vinskoj cesti danas je Ilok nezaobilazna destinacija za sve vinoljupce, a Festival Traminca prilika za upoznavanje s ovom nadaleko poznatom sortom. Cijeli program festivala pročitajte NA LINKU.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica grada Hvara

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.