Karlovačka Aquatika uz bok svjetskim muzejima vode

Za karlovački slatkovodni akvarij Aquatika godina iza nas, kao i za većinu dionika u turizmu, bila je vrlo izazovna. No unatoč otežanom poslovanju Aquatika je uspješno završila 2020. godinu u kojoj se prilagodila novim uvjetima. Upravo je to bila jedna od glavnih tema međunarodne online konferencije Svjetske mreže muzeja voda – Global Network of Water Museums. Karlovački akvarij postao je prvi hrvatski član Mreže 2019. godine čime je stao uz bok najpoznatijim svjetskim muzejima i interpretacijskim centrima muzejima te vrste.

Zbog COVID-19 epidemije konferencija koja se trebala održati u svibnju 2020. u Kini je bila otkazana. Stoga je po prvi puta organizirana online konferencija sa preko 50 muzeja iz cijelog svijeta. Voditeljica marketinga Ivana Kaleb Vuletić prezentirala je utjecaj COVID-19 epidemije na poslovanje Aquatike prošle godine te kako se karlovački akvarij nosio s time, odnosno koje su sve alate i mjere uveli kako bi prilagodili poslovanje u epidemiji. Između ostalog, naglasak je bio na uvedenim digitalnim sadržajima: virtualna šetnja kroz akvarij, zatim audio vodič kroz akvarijski postav, te live stream velikog akvarija.

Aquatika na konferenciji iznijela podatke iz 2020.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, zbog koronavirusa karlovački akvarij je protekle godine bio zatvoren na 42 dana, a i nakon otvaranja svojih vrata, radio je smanjenim kapacitetom zbog poštivanja epidemioloških mjera. Upravo je to bio razlog osjetno manjeg broja posjetitelja u odnosu na godinu prije. Aquatiku je tako u 2020. posjetilo nešto više od 28 tisuća gostiju, što je 39% ostvarenog broja iz 2019. godine kada je slatkovodni akvarij ostvario više od 73 tisuće posjeta.

Uz dijeljenje dobrih praksi i ideja kako se nositi sa otežanim poslovanjem, također je prezentirano drugo izdanje natječaja za mlade Svjetske mreže muzeja voda pod nazivom “Voda koju želimo” – “The water we want”. Ishod ovog natječaja je online izložba radova iz cijelog svijeta sa snažnom porukom mladih u smislu kakvo vodeno naslijeđe žele, odnosno ne žele.

Svjetska mreža muzeja voda osnovana je kao inicijativa za stvaranje sinergija unutar UNESCO-vog međunarodnog hidrološkog programa. Svoje djelovanje udruženje usmjerava boljoj koordinaciji komunikacijskih i obrazovnih aktivnosti muzeja i sličnih ustanova koje se bave temom vode. Nadalje, bavi se pitanjima i izazovima uzrokovanih klimatskim promjenama poput sve veće nestašice i zagađenja voda, iscrpljivanja resursa, otapanja ledenjaka, nastanka poplava te očuvanja prirodnih staništa.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.