Klis – stoljetno sjedište gospodara Dalmacije

Klis je stoljećima jedna od najvažnijih strateških točaka Dalmacije. Ne mogu zanemariti vezu između naziva Klis i latinskog izraza za ključ – “clavis”. Imati ključeve ove utvrde značilo je imati ključeve Dalmacije.

Burna je povijest Klisa. U njemu su stolovali čak i kraljevi, no to će vam biti tema, da ne kažem zadatak, kad posjetite ovu velebnu tvrđavu. Ono što tijekom obilaska nećete čuti ni vidjeti je nešto vezano, a uz koga drugoga već uz Frankopane, koji, istini za volju – nisu imali puno veze s Dalmacijom.

U prvoj polovici XV. stoljeća knez Nikola IV. Krčki, prvi nositelj prezimena Frankopan, bio je hrvatski, slavonski i dalmatinski ban, prvi koji je sve tri titule ujedinio u jednoj osobi. Njegova knežija bila je od Krka do Kupe, cijela tadašnja kraljevina Hrvatska, a i u kraljevini Slavonijii imao je svoje posjede. Uistinu, u to doba je bio najmoćniji hrvatski velikaš.

U to vrijeme u Dalmaciji najviše posjeda, uključivo Klis, imao je knez Ivan Nelipić, posljednji muški potomak plemenite kuće Snačića (ili Svačića, kako neki govore). Knez Ivan imao je dvije kćeri te je s knezom Nikolom dogovorio brak između svoje starije kćeri Katarine i Nikolinog najstarijeg sina Ivana. U vrijeme tih zaruka Ivan je imao tek šest, a Katarina samo tri godine. Vjenčali su ih pet godina kasnije, što u ono vrijeme među visokim plemstvom i nije bilo tako neuobičajeno.

Tim bračnim savezom dogovoreno je da Katarinin miraz budu sva imanja njezinog oca, a da bi to još više učvrstio knez Ivan Nelipić posvojio je budućeg zeta Ivana VI. Frankopana za svog sina i za to dobio kraljevu potvrdu. Naime, prema tadašnjim zakonima kada bi umro posljednji muški nekoga roda sva imanja pripadala su kralju, a ženska djeca bila bi isplaćena u novcu, a i to ne baš nešto previše izdašno. Dakle, tim bračnim savezom Frankopani su dobili goleme posjede u kraljevini Dalmaciji, čime su došli u politički položaj kada bi mogli i uspješno okruniti nekog od svoga roda za hrvatskog kralja.

Tako je Klis ženidbenim ugovorom postao frankopanski posjed, no ne zadugo. Nakon smrti kneza Ivana Nelipića kralj Žigmund tražio je od novog gospodara Klisa, Ivana VI. Frankopana, da mu ustupi sve posjede Nelipića, potpuno suprotno obećanju koje je svojedobno dao pokojnom knezu Ivanu.

Frankopani su, naravno, odbili kraljev zahtjev i izbio je rat u kojemu su frankopanske snage uspješno odoljevale banu Matku Talovcu, koji je po kraljevom nalogu vodio napad. U trećoj godini ratovanja pokušaj izmirenja kneza s kraljem preduhitrila je smrt Ivana VI. Frankopana, a njegova udovica Katarina, sljedeće je godine prihvatila kraljev zahtjev i preselila se na posjed Modruš zajedno sa sinom Jurjem.

Bio je to posljedni puta da je hrvatsko plemstvo imalo važniju ulogu u Dalmaciji. U narednim stoljećima Dalmacijom su često vladale razne strane uprave.

Eto, toliko od mene za ovaj put iz prekrasnog Klisa. Dok ga sami ne posjetite – uživajte u ovim fotografijama.

Izvor fotografija: Tomislav Beronić

***

Naručite knjigu FRANGERE PANE: Priče o Frankopanima autora Tomislava Beronića.
Knjiga je dostupna na POVEZNICI

Knjiga Frangere pane - Tomislav Beronić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.