Koji je vaš tjedni plan druženja s neodoljivom prirodom Gorskog kotara

Jeste li napravili tjedni plan druženja s neodoljivom prirodom Gorskog kotara i odredili koju ćete pješačko-planinarsku stazu savladati? Ako to još niste učinili, mi vam donosimo par prijedloga gdje se na šetnju možete odvažiti pod mentorstvom licenciranog vodiča ili samostalno.

Staza Malo po malo nalazi se u Mrkoplju, duga je 15,2 kilometara i kao što joj sam naziv kaže izvrsna je za relaksirajuću šetnju prirodom što će vam napuniti baterije te osnažiti tijelo i duh.

Krenite u šetnju ispred mrkopaljskog Doma kulture gdje možete pogledati i  povijesnu-etno zbirku s oko 150 eksponata, od povijesnih dokumenata ovog goranskog mjestašca, preko starih alata i oruđa do narodne nošnje te starih fotografija. Iz centra naselja, hodajući uz prekrasne vidike, stići ćete do najvišeg naseljenog mjesta u Hrvatskoj, Begovog Razdolja.

Sljedeća stanica je atraktivna livada “Matić poljana” – memorijalno područje na kojem 26 kamenova simbolizira 26 boraca koji su u veljači 1944. godine izginuli u snježnoj mećavi. Makadam vas potom, kroz šumu preko Tuka, vodi natrag u Mrkopalj. Ruta je duga, ali nije zahtjevna te je uz malo volje i vremena lako savladiva. 

Ovog vikenda uživajte u prirodi, jabukama i kruškama

Stazu Brod na Kupi – Vilinski Gaj – Kupica savjetujemo posjetiti 17. rujna kada se održava i Dan jabuka u Čabru i to uz stručno vodstvo licenciranog vodiča. Ukupna dužina staze je 2,5 kilometra te je vrlo laka i ravna staza. Šetnji koja kreće od 11 sati mogu se priključiti i osobe koje se teže kreću i manja djeca.

Po povratku oko 12:30 sati možete posjetiti Kaštel Zrinski u kojem se nalazi centar za  posjetitelje “Divljina s pogledom na more” Prirodoslovnog muzeja Rijeka i interpretacijski centar “Putovima Frankopana”. Po završetku priključite se uživanju u manifestaciji s Gorankama i Goranima uz domaće poslastice.

Atraktivnost Tropetarske staze istražite 18. rujna kada se organizira Dan krušaka tijekom kojeg će biti organizirana šetnja uz vodiča-stručnjaka. Početak planinarskog pohoda je u 10:30 sati, a ukupna dužina srednje zahtjevne staze iznosi 7 kilometara, uz 300 metara visinske razlike.

Šetači planinskim područjem uživat će u panoramskom pogledu na okolna naselja, središte Čabra, Risnjak i susjednu Sloveniju. Na stazi će vas razveseliti bogatstvo biljnog pokrova i raznolikost terena, a pri vrhu će vas dočekati nadstrešnica sa stolom i klupama te tablom s prikazom okolnih mjesta.

Prema svjedočanstvima starijih mještana iz prizemnih prostorija dvorca Zrinski, koji se nalazi u centru Čabra, tajni tunel vodio je do Tropetarske stijene gdje je bio izlaz u slučaju opasnosti. O tunelu nema nikakvih zapisa, a priča kaže da je ulaz u tunel zbog sigurnosti zauvijek zazidan. Na brdu, nedaleko od vrha, označen je špiljski otvor koji je prema legendi služio kao izlaz.

Potražite i ostale staze te postavite plan #svakitjedanstazajedna kako biste se družili s neodoljivom prirodom goranskog kraja što će pozitivno utjecati na opće stanje vašeg organizma. Sve staze su označene te detaljno opisane, a prate ih turističke karte i .gpx tragovi što omogućuje snalaženje i bez markacija u prostoru.

Naslovna fotografija: Mrkopalj, autor: Stanislav Horaček, izvor: Turistička zajednica Gorskog kotara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.