Konjanici i pjesma i ovog će vikenda vladati Brodskom Posavinom

Graciozan hod i topot plemenitih životinja i sljedećeg će vikenda zavladati Brodsko-posavskom županijom. Pokladno jahanje ulazi u posljednji vikend, a u Brodskoj Posavini ove su godine događanja privukla mlado i staro. To i ne čudi, jer pokladna jahanja na ovim prostorima imaju dugu tradiciju, a kreću odmah nakon Sveta tri kralja i održavaju se sve do Čiste srijede i početka korizme.

Jahalo se za poklade još u vrijeme Vojne krajine kada su ove prostore od Turaka čuvali graničari. Kao i većina sličnih običaja, tako i ovaj nije zaboravljen. Danas kao turistička atrakcija čuva tradiciju i privlači brojne znatiželjnike.

Naime, pokladno jahanje svojom atraktivnošću iz godine u godinu bilježi sve veće zanimanje turista iz Brodsko-posavske županije, ali i izvan nje. To i ne čudi jer konjogojci se posebno pripremaju za taj dan u kojem se predstavljaju široj publici.

U Brodsko-posavskoj županiji prvo takvo okupljanje u ovoj godini održano je krajem siječnja u Bebrini, a slijedili su Kupina, Oriovac i Sikirevci. No za sljedeći vikend najavljena su pokladna jahanja na čak tri lokacije u samo dva dana.

Ponovno će tako jahači na svojim konjima projahati kroz Gundince u subotu 26. veljače, a dan kasnije posjetit će Stare Perkovce i Ruščicu. Domaćini će ih, kako to tradicija nalaže, dočekivati s bogatim trpezama i slavonskim specijalitetima, naravno uz zvuke tamburice i pjesmu. To je ujedno i posljednja prigoda za uživanje u ovom tradicijskom događanju u ovoj godini.

Pokladno jahanje danas je jedno od brojnih turističkih sadržaja koji se nude u Brodsko-posavskoj županiji. Sve je veći broj onih koji se žele uključiti u očuvanje tradicije, a i sve je veće zanimanje posjetitelja za ovo događanje. Zato, ako još niste, ne propustite posjetiti Brodsku Posavinu ovog vikenda i uživati u topotu konja, slavonskim specijalitetima i dobroj zabavi.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.