Koordinacija sustava turističkih zajednica Zagrebačke županije i edukacija na temu EU fondova

Turistička zajednica Zagrebačke županije organizirala je drugi sastanak koordinacije sustava turističkih zajednica Zagrebačke županije. Nakon sastanka održana je edukacija na temu EU fondovi – priprema za novo programsko razdoblje 2021.-2027.

Na edukaciji, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Razvojne agencije Zagrebačke županije, prikazane su mogućnosti sufinanciranja projekata u sektoru turizma te je omogućeno izlaganje potencijalnih projektnih ideja i projekata u pripremi.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na terenu je uočena potreba definiranja strateškog planiranja, kao i važnost očekivanih rezultata potencijalnih projekata te nužne kriterije koji isti moraju ispunjavati. Najvažniji korak je suradnja svih dionika.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, istaknula je kako je pandemija COVID-19 uzrokovala značajne poremećaje u globalnom gospodarstvu i utjecala na spremnost ljudi za putovanje.

– Od ožujka 2020. čitav turistički lanac vrijednosti koji definira industriju, obuhvaćajući zrakoplovne tvrtke, autobusne i željezničke kompanije, brodove za krstarenje, hotele, restorane, atrakcije, turističke agencije, turoperatore, internetske putničke subjekte i druge, ušao je u stanje suspendirane animacije. Sasvim je jasno kako je turistički sektor osjetljiviji od ostalih sektora na vanjske šokove, jer često nema alternativa. Na edukaciji želimo ukazati na važnost revitalizacije turističkog sektora – sektor mora postati održiviji, inovativniji i otporniji u budućnosti. Jasno je prema smjernicama Europske Komisije kako će rješenje vjerojatno biti lokalno i europsko, digitalno i zeleno, naglasila je Alilović i dodala kako se ovime pokazuje inicijativa regionalne turističke zajednice kao stručnjaka u turizmu koji mogu najbolje prepoznati lokalne i regionalne razvojne potrebe i potencijale.

Koordinacija sustava turističkih zajednica Zagrebačke županije održana je u Vršilnici – Novi Dvori u Zaprešiću, koji su od središta Zaprešića udaljeni samo 1,5 kilometar. Izgrađeni su 1611. godine i spomenik su kulturno-povijesne baštine. Tijekom godina promijenilo se nekoliko vlasnika, odnosno obitelji: Zrinski, Festetić, Čikulin, Erdödy te Sermage. Posljednji vlasnici kompleksa bili su plemićka obitelj Jelačić od 1851. godine kada ga je za 175.000 srebrnih forinti kupio ban Jelačić. U njegovom vlasništvu dvorac je temeljito preuređen i nadograđen.

Objekt je to specifičan je po posebnoj arhitekturi. Sa središnjim dijelom okruglog tlocrta, najstariji je sačuvan objekt takvog tipa u Hrvatskoj i reprezentativni primjer gospodarskog graditeljstva. Danas je to multifunkcionalni prostor za razna događanja.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.