Kosi toranj u Istri – Zvonik u Završju gdje je sniman i film Robin Hood

Hrvatska ima kosi toranj i to u Istri. Naime Zvonik u Završju visok je čak 22 metra, a prema podacima Istrapedie nagnut je 40 centimetara prema sjeveru.

Hrvatski kosi toranj nalazi se uz crkvu Blažene Djevice Marije Svete Krunice u Završju. Romanički zvonik nalazi se na najvišoj točki inače visokog brda. Specifičan je po tome što ne završava piramidom već ravnim krovom na kojem su podignuti nazubljeni bedemi takozvani prsobrani.

To je zvonik-kula na kojoj su u prošlosti boravili stražari i promatrači. S visoka se pružao izuzetan pogled prema obzorju pa se neprijatelj nije mogao neopazice približiti gradu što je ovaj zvonik činilo idealnim za obranu stanovnika. Završki zvonik slučajno je nagnut čak 40 centimetara prema sjeveru što ga čini posebnim te je zbog toga dobio epitet kosi toranj. Ima čak sedam zidnih vijenaca, a pri vrhu, odmah podno stražarnice nalazi se prostorija za zvona s povećim polulučnim biforama.

Ovo zanimljivo mjesto nažalost turisti ne posjećuju toliko koliko kosi toranj u Pisi, a zanimljiva priča možda nekoga potakne da se ode slikati i s hrvatskim kosim tornjem u Istri. No po još nečemu je poznato ovo malo mjesto u Istri koje se nalazi u blizini daleko poznatijeg Grožnjana.

ZAVRŠJE OSVOJILO 2.MJESTO U IZBORU ZA NAJBOLJU FILMSKU LOKACIJU

Na jednom od najvažnijih filmskih festivala u Europi i svijetu, berlinskom Berlinaleu, Završje je osvojilo 2 mjesto među prestižnih 10 lokacija koje su ušle u uži izbor.

Podsjetimo, u Završju, u općini Grožnjan, prije tri godine je sniman film Robin Hood.

Glasovanje je započelo krajem studenog prošle godine, a 31.12. produljen je rok za glasanje sve do 20.siječnja 2020. godine. Do samog kraja glasanja, vodila se tijesna bitka između hrvatskog Završja i španjolskog El Hierra, kandidata Canary Island Film Commission. El Hierro je lokacija na kojoj je snimana triller TV serija „Hierro“. Na kraju, većinom glasova, primat je pripao El Hierru.

Natjecati se sa ostalih, veličanstvenih 9 lokacija, biti uz bok nominiranim lokacijama, europskim metropolama, prekrasnim tisućljetnim lokacijama, pejzažima koji ostavljaju bez daha, predstavljao je pravi izazov za Istru i naše malo Završje koje broji tek 40 stanovnika.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.