Kotlovina, Zlevanka, Rudarska greblica, Samoborska kremšnita – jela zbog kojih idemo u Zagrebački prsten

Krilatica „s farme na stol“ u Zagrebačkoj županiji nije pomodnost, nego način života, oduvijek. A stol nije nimalo malen. Zeleni zagrebački prsten oduvijek je poznat po dobroj hrani, a s ovih plodnih polja hrana je stizala i još uvijek stiže u Zagreb. Dobar dio danas poznatih i omiljenih tradicionalnih recepata izvorno je nastajao baš ovdje od namirnica koje su bile bliske i dostupne, a vrijedne ruke pretvarale su ih u jednostavna svakodnevna jela ili svečanu gozbu za obitelj.

Jaja, mliječni proizvodi, brašno, krupica, u rjeđim prilikama meso, sezonsko voće i povrće iz vlastitog vrta – sve je to temelj domaće kuhinje zagrebačke okolice. Cijelo područje, i Prigorje, i Moslavina, i Turopolje, i Jaska, i Samobor, i Zaprešić, svi njeguju sličan kulinarski identitet, no opet svaki kraj ima svoje posebnosti i autohtone specijalitete. Restorani i domaćinstva Zagrebačke županije cijene tradiciju i jedva čekaju da obilno ispričaju svoju priču na tanjuru – na vama je da ih posjetite i istražite.

  1. Rudarska greblica

Skroman no ukusan slani kolač od tankog tijesta punjenog kravljim sirom i dodacima kao što su orasi, žuta mrkva, lišće mladog luka, koprive ili špinat iz malog mjesta kraj Samobora postao je prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji. Nekad davno užina za rudare, danas originalni street food samoborskog kraja. 

/// Rudarska greblica 29. hrvatski proizvod zaštićena naziva u Europskoj uniji

  1. Plešivički Copanjek

Što je greblica s jedne strane Samoborskog gorja, to je copanjek s druge strane, u plešivičkom kraju. Slani prhki kolač punjen sezonskim zelenjem, koji dokazuje da su male jednostavne stvari nekad najbolje.

  1. Vrbovečka pera

Pera je slana pita koja počiva na jednostavnim namirnicama kojih je bilo u svakome domaćinstvu. Radi se od dizanog tijesta i puni mješavinom sira, vrhnja, jaja i kukuruzne krupice. Školski primjer raskoši jednostavne seljačke kuhinje.

  1. Samoborska kremšnita

Slatki specijalitet koji ne treba previše predstavljati, kremšnita je komad prozračne, kremaste sreće između dva komada lisnatog tijesta. Temelj je krema od jaja, varijacije se mogu naći po cijeloj Srednjoj Europi, no za nas je samoborska kraljica slastica.

/// Samoborska kremšnita zakonski zaštićena kao autohtoni samoborski, odnosno hrvatski brend

Upravp samoborsko područje premetnulo se u gastronomsku meku županije. Iako je sudbina svakog dobrog jela da nestane brzo nakon što nastane, status kulturnog dobra zaslužuje brižno čuvanom recepturom i vještinom prenošenom s koljena na koljeno, kao dio jedinstvene lokalne baštine. Vrijedne ruke koje su naraštajima osmišljavale i pripremale ova jela stvarale su povijest, a mi tu povijest danas možemo kušati u izvornom obliku. Obilazak Samobora i okolice, uz mnoštvo drugih znamenitosti, posebnim čini upravo upoznavanje autentičnih mirisa i okusa.

  1. Zlevanka

Jednostavne kocke od kukuruznog brašna nekoć su bile sirotinjski desert, a danas rado viđen zalogaj u cijeloj sjevernoj Hrvatskoj, s bezbrojnim varijacijama. Osnova su uvijek domaća jaja, kukuruzno brašno, svježi sir ili vrhnje.

  1. Samoborska salama

Blaga suha kobasica od najkvalitetnijih komada svinjetine čiji se recept razvijao generacijama danas je jedna od robnih marki Zagrebačke županije. Koliko znači Samoborcima, pokazuje i činjenica da se svake godine održava natjecanje Samoborska salamijada.

  1. Kotlovina

Osim što je jelo, kotlovina je i sam složeni potupak prirpeme, genijalan izum naših starih. Ovo sočno tradicionalno jelo od više vrsta mesa, povrća i začina satima se do savršenstva krčka vani, na otvorenoj vatri, u posebnom velikom željeznom tanjuru.

  1. Bele kobase i vankuši

“Vankuši” i “Bele kobase” su autohtoni specijaliteti nastali u nekadašnja siromašna vremena na području Ivanić-Grada od namirnica koje su bile dostupne u domaćinstvima, pripremala su se često, a danas su prava rijetkost. Naime, „vankuš“ je tijesto od pšeničnoga brašna za razvlačenje za štrukle ili kruh, s nadjevom od kravljega sira, jaja i kukuruznoga brašna, dok su „bele kobase“ kobasice nadjevene mesom i kukuruznim brašnom sa začinima.

  1. Kotlet s trsja

Kako bi se spojili vinogradarska tradicija i dobra hrana, nastao je recept za marinirani svinjski kotlet u umaku od grožđa, vina i začina. Konkretno jelo za ozbiljne gurmane, po običaju se priprema u vrijeme berbe grožđa.

  1. Žumberačka pastrva

Hladni gorski potoci žumberačkog kraja bogati su pastrvama, a one su najukusnije netom ulovljene, uvaljane u kukuruzno brašno ili tucane bučine koštice pa ispečene na žaru. Za prave sladokusce, mogu se i napuniti vrganjima.

Izvor : Around Zagreb

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.