Krajobraz idilične ljepote općine Ližnjan u kojem stanuju strogo zaštićene biljne vrste

spot_img

Raznolika vegetacija općine Ližnjan koloristična je i mirisna pozivnica svim biciklistima i šetačima da krenu u otkrivanje endemskih, rijetkih i zaštićenih flornih vrsta ovog kraja. Na eumediteranskim pašnjacima, baš kao na finoj tkanini, izvezeni su cvjetovi 17 vrsta orhideja od kojih su tri endemične (Ophrys tommasinii, Orchis zinsmeisteri, Serapias istriaca).

Nakon što ste upoznali ove strogo zaštićene i endemske vrste, neka vas put dovede do primorske makovice (Glaucium flavum), strogo zaštićene vrste koja voli šljunkovitu obalu uvale Kala ili potražite vegetaciju stjenovite obale kako bi otkrili endemsku i strogo zaštićenu vrstu rešetkaste mrižice (Limonium cancellatum).

Naravno, u njima uživajte dodirujući ih samo pogledom, da bi vas one i druge godine dočekale na istom mjestu, u svom prirodnom očuvanom staništu, u punoj raskoši boja i raznolikosti oblika.

Čarobni gorostasi hrasta česmine čuvaju već stoljećima morsku obalu zaštićenog područja. Kao vjerni stražari, s visine 20-ak metara, mame vas i pozivaju da zakoračite u njihovu mističnu šumu, koja se smatra jednom od najbolje očuvanih šuma česmine na Mediteranu. Najljepše primjerke upoznajte u predjelu uvale Paviri.

Naslovna fotografija: Latinka Janjanin/ Turistička zajednica općine Ližnjan

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.