Kroz Living history upoznajte povijest kraljevskog grada Nina

Ove je godine Svjetski dan turizma održan pod temom Turizam za uključivi rast (engl. Tourism for Inclusive Growth). U Ninu je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma organiziran program Living history koji se koristi kao metoda interpretacije povijesne baštine. Koristeći suvremeni pristup pod motom Upoznajte povijest kraljevskog grada Nina, dva su dana posvećena toj temi.

Grupe je predvodio turistički vodič odjeven u odjeću kakvu je nosio autor Planina Petar Zoranić Ninjanin u vrijeme kada je prema poznatim podacima radio kao sudski notar u Ninu. Njega je pratila turistička vodička koja je nosila odoru vile Hrvatice, a koja se pojavljuje u prvom hrvatskom romanu.

Kostimirani vodiči su tijekom sezone vodili turiste, no ovoga puta su imali jako zahtjevan zadatak. Ispred njih su u grupi bili turistički djelatnici i učenici s područja grada Nina i šire, koji su o prvoj prijestolnici Hrvata već imali određeno predznanje. Izazov je bilo interpretirati povijest na novi način i nadopuniti s onim važnim i malo poznatim podacima.

Događaj je organizirala Turistička zajednica grada Nina. Cilj je bio dodatna edukacija kroz romantične priče profesionalnih turističkih vodiča. Grupa od 16 osoba je imala prigode saznati o tome kako je knez Branimir 7. lipnja 879. u gradu Ninu primio pisma Pape Ivana VIII. što se u ono doba tumačilo prvim međunarodnim priznanjem hrvatske države. Razgledali su crkvu sv. Anselma – prvu katedralu u Hrvata, sakralnu baštinu unutar Župne riznice sv. Anselma: relikvijare s moćima ninskih nebeskih zaštitnika, globalno poznati jedan Judin novčić, prsten Pape Pija II. i ostale vrijedne predmete. Unutar crkve posjetili su čudotvorni kip Gospe od Zečeva i upoznali se sa crkvenom tradicijom o ninskim svecima koje se prema predaji povezuje s apostolskim vremenom. Obavezno je posjećen spomenik Grgura Ninskog s interpretacijom turbulentnog povijesnog razdoblja i borbi za očuvanje glagoljice.

Dalje su pripadnici grupe razgledali Muzej ninskih starina u kojem se uz građu od prapovijesnog, rimskog, ranokršćanskog i novovjekovnog razdoblja, čuvaju originali brodova Condure Croatice, a koje se smatraju najvrjednijim izlošcima budući da imaju razinu nacionalnog kulturnog blaga. Nakon toga razgledan je lokalitet s ostacima rimskih zgrada od prvog do šestog stoljeća u središtu kojeg ponosno stoji crkva sv. Križa iz devetog stoljeća popularno nazvana najmanjom katedralom na svijetu. Posjećen je lokalitet s ostacima najvećeg rimskog hrama na istočnoj strani Jadrana iz prvog stoljeća. Poslije toga je posjećen lokalitet rimskog domusa s izvanredno očuvanim mozaicima, a grupa je završila s razgledavanjem povijesnog otočića u spomen parku posvećenom slavnom Zoraniću. Tu je bila prigoda pa su vodiči izveli novi performans kroz kojeg je grupa saznala kako je vjetar Bura dobio ime i druge zanimljivosti.

Ovaj koncept pokazao se kao vrlo uspješna formula jer daje mogućnost zabavnijeg i ležernijeg usvajanja povijesne građe. Posebno je bilo važno približiti nove podatke budući se turizam mijenja, a suvremeni turisti su u potrazi upravo za novim doživljajima pa će ovakva interpretacija baštine kao nova turistička ponuda u Ninu biti dobro došla. Planirano je da se posjetiteljima koji će u Nin dolaziti posredstvom putničkih agencija omogući sudjelovanje u tzv. living history programu (programu oživljenje povijesti) koji se koristi kao metoda interpretacije povijesne baštine.

Drugog dana proveden je sličan edukacijski program ispred dvadeset šest učenika osmog razreda ninske osnovne škole, a terenski sat kojeg su izvodili kostimirani vodiči bio je prilagođen tom uzrastu. Najprije su učenici kroz performans saznali kako je Asirski kralj Nino zapovjedio da se u Dalmaciji sagradi grad i nazove njegovim imenom, a to je tumačenje o postanku imena grada Nina koje je u Planinama opisao Zoranić. Uz druge zanimljivosti prošli su itinerer nalik onome kojeg je prethodnog dana imala grupa odraslih, s time da su pokazali veliki interes za baštinu svojega grada.

Ovaj edukacijski program je izveden prvi put, a s vodstvom škole već je dogovoreno da se održi svake jeseni pa da učenici osmog razreda aktivno sudjeluju u proslavi Svjetskog dana turizma istovremeno temeljitije upoznavajući povijest vlastitoga grada.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.