Kvaliteta vina varaždinskog kraja potvrđena na ovogodišnjem Decanteru

Pitomi, idilični brežuljci varaždinskog kraja s vinogradima i klijetima mjesta su na kojima se već tisućljećima njeguje kult vina. Već davne 1209. godine hrvatski kralj Andrija II Poveljom dodjeljuje status slobodnog i kraljevskog grada Varaždina, a zauzvrat između ostalog prilikom izbora župana na Dan sv. Martina moraju dati 20 kablova vina.

A i jedna od prvih tvornica šampanjca izvan Francuske ona dr. Haltera, bila je podignuta davne 1859. godine u Varaždinu. Šampanjac se skladištio u podrumima Starog grada. I već na prvoj dalmatinsko-hrvatsko-slavonskoj izložbi u Zagrebu 1864. godine šampanjac je nagrađen diplomom za kvalitetu. Danas vinskom kartom vladaju neki novi igrači koji se na sve zahtjevnijem svjetskom tržištu nameću svojom kvalitetom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

– Nova zvijezda na vinarskoj karti Hrvatske svakako je Varaždinska županija. Regije poput Slavonije, Međimurja ili Istre unazad nekoliko godina ili desetljeća već su se nametnule svojom kvalitetom, proizvođačima i marketingom. Zahvaljujući Varaždinskoj županiji koja je financira ocjenjivanje na Decanteru, vina varaždinskog kraja prošle su godine ostvarila zapažen rezultat, da bi ove godine i s brojem medalja i s kvalitetom vina postala druga u Republici Hrvatskoj, naglasio je Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

Najprestižnije svjetsko natjecanje – 18. Decanter World Wine Awards 2021. u Londonu donio je potvrdu vrhunske kvalitete vinara iz Varaždinske županije koji su osvojili ukupno osam srebrnih i 26 brončanih medalja. Tako je Varaždinska županija danas po broju medalja, priznanja i prijavljenih uzoraka druga najuspješnija u Hrvatskoj, odmah iza Istarske, a nagrađeni vinari na ovogodišnjem su Decanteru osvojili 12 medalja više u odnosu na prošlu godinu.

Srebrne medalje dobili su: deMarVina, Vinarija Košćak, Vinarija Kopjar, Vinski hram Kotolenko i Vinarija Stručić.

Bronce su osvojili: deMarVina, Vinarija Mežnarić, Vinarija Najman, Vinarija Makar, Vinska kuća Kirić, Vinarija Košćak, Vinarija Kopjar, PZ Ivanec, Kaznionica Lepoglava, Lovrini vinogradi, Vinski hram Kotolenko, Vinarija Stručić, Vinarija Šafran i Dvorac Maruševec.

– To je tek početak vinarske priče u regiji u kojoj je tradicija stara tisućama godina, međutim nedovoljno turistički i gastronomski valorizirana. Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije trude se na svim predstavljanjima i u svim prilikama, pa tako naravno i na Špancirfestu, ponuditi i promovirati vina varaždinskog kraja. Ovaj vjetar u leđa drugu godinu za redom dokaz je sustavnog rada i kvalitete i nadamo se da će uroditi nekim budućim vinskim cestama, kušaonicama vina. Za sada, dok ne bude značajnijeg iskoraka i u tom prezentacijskom dijelu, ostaje projekt Turističke zajednice Varaždinske županije pod nazivom Agroturizam s pričom koji tek počinje i u njemu za sada svoju prezentaciju ima tek nekoliko vinara, rekao je na kraju Morandini.

Vinska regija Bregovita Hrvatska

Bregovita Hrvatska proteže se cijelim središnjim i sjeverozapadnim dijelom Hrvatske, a obuhvaća vinske položaje Međimurje, Zagorje, Prigorje, Plešivicu i Moslavinu. U ovoj regiji vinogradari pretežito sade i uzgajaju bijele vinske sorte kao što su rajnski rizling, sauvignon bijeli, pinot sivi i bijeli, chardonnay, silvanac zeleni, graševina i muškat žuti, ali i stare autohtone sorte kao što su škrlet iz Moslavine, pušipel iz Međimurja ili pak kraljevina. Iako bijele prevladavaju, na području uspijevaju i neke crne vinske sorte kao što su pinot crni i frankovka.

Internacionalne sorte sade se na svim vinogorjima Bregovite Hrvatske, dok su one lokalne raspoređene po vinskim položajima. Škrlet tako raste samo u Moslavini, dok kraljevina raste po cijelom Prigorju uz pojedine nasade u drugim dijelovima regije.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U ovoj regiji nema vinarija s velikom proizvodnjom kao što je to slučaj u Slavoniji i Podunavlju, nego je riječ o manjim, obiteljskim vinarijama. Na brežuljcima tik uz vinograde, u kletima i vikendicama s podrumima, počela su tako nastajati neka od najboljih vina ovog područja. Bregovita Hrvatska posebna je i po sve intenzivnijoj proizvodnji pjenušaca kojoj pogoduju klima i tlo ove regije, i to osobito na Plešivici, a upravo se kraljevina kao sorta pokazala kao izvrstan izbor za tu namjenu.

Naslovna fotografija: Arhiva Vinarija Šafran/ Turistička zajednica Varaždinske županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije